Wymarzone imie...

o siostrzyczkach i braciszkach Dzieciaczka...

Moderatorzy: Milla, karolla

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 16 sierpnia 2006, o 14:33

ańa napisał(a):ja coć czuję, że jak będzie następna dziewczynka to będzie "Malina" :)

Czytałaś trylogię owocową Sowy?? :D
Potem powinna byc Wiśnia :P :wink:
ObrazekObrazek

lidzia77
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez lidzia77 » 19 sierpnia 2006, o 23:00

Tak właśnie się zastanawiam jak to jest w tym USC czy one mają tam jakiś wykaz imion?? No bo dlaczego jednym sie zgadzają na dane imię a innym nie??
Np Wiśniewski- imion jego dzieci nie ma na pewno w żadnym kalendarzy- FAbiene, Xavier a teraz jeszcze Etienette(nawet nie wiem czy dobrze to pisze?)

Zastanawiam się tak bo dziś właśnie(w dniu teoretycznego porodu) wybrałam imię dla dziewczynki i chciałabym żeby to była Sofia- i nie wiem czy to bez problemu przejdzie??

Dla chlopca mnie nadal podoba się Emanuel ale chyba nikomu innemu w mojej rodzinie nie. Mój Przemo się na razie nie wypowiedzial w tej kwestii. :D
Obrazek
Obrazek

di
Coraz głośniej
Coraz głośniej

Postprzez di » 21 sierpnia 2006, o 10:13

Ponoć jest jakiś imiennik w USC. Ale wiem, na przykładzie moich znajomych, że "zależy jak leży". Oni wymyślili sobie Karen. Okazuje się, że w Kaliszu jest sporo dziewczynek o tym imieniu, a oni w Gorzowie musieli pisać podanie o zgodę na nadanie takiego imienia. Czekają na odpowiedź, jak coś będzie wiadomo to dam znać.
mama Hubcia i Olafka

Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 21 sierpnia 2006, o 11:00

Wczoraj na pl.soc.dzieci przeczytalam pytanie pewnego tatusia o imie dla corki. Dokladniej to nawet imie juz wybral ale chcial wiedziec czy mu je zarejestruja. Chcial dac corce na imie DHARMA.
Dla mnie masakra tacy rodzice... :-(
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 21 sierpnia 2006, o 11:07

lidzia77 napisał(a):Tak właśnie się zastanawiam jak to jest w tym USC czy one mają tam jakiś wykaz imion?? No bo dlaczego jednym sie zgadzają na dane imię a innym nie??

To jest lista imion dopuszczalnych, do sciagniecia.
http://tiny.pl/7tqm

A w temacie Wisniewskich, to Wisniewski ma dwa obywatelstwa, wiec imie moze sobie nadac dowolne...
Diabolique
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 21 sierpnia 2006, o 11:22

Wykazu imion nie ma, ala są ogólne zasady, do których urzędnicy muszą się stosować, przynajmniej teoretycznie :wink: Zgodnie z nimi, Twoja Sofia nie powinna być zarejestrowana, bo to jest po prostu polska Zofia. Tutaj możesz sobie poczytać na ten temat:
http://www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 21 sierpnia 2006, o 13:26

monikaj1 napisał(a):Wykazu imion nie ma, ala są ogólne zasady, do których urzędnicy muszą się stosować, przynajmniej teoretycznie :wink: Zgodnie z nimi, Twoja Sofia nie powinna być zarejestrowana, bo to jest po prostu polska Zofia.

No właśnie, jest swojska Zośka (piękne imię, tak zamierzam nazwać swoją córkę w przyszłości) :) A Sofią narobisz małej tylko problemów w późniejszym życiu, będzie ciągle musiała literować, tłumaczyć, że nie przez z tylko przez s itp.
Obrazek
Obrazek

Poprzednia strona

Powrót do Rodzeństwo

• Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość