Czy zmieniacie poglądy?

Moderator: Krobka

toska212
Donośnie
Donośnie

Czy zmieniacie poglądy?

Postprzez toska212 » 26 czerwca 2009, o 14:09

Wszystko wokół się zmienia. Kryzys pogania problemy rodzinne. Różne wątki nawarstwiają się i czasem rozkładają na łopatki.
Czy jak spojrzycie na siebie przez pryzmat czasu to czy wasze poglądy uległy zmianie? I czy wasze charaktery uległy transformacji. I czy jesteście z tego zadowolone.

Ja jednego, czego żałuję to tego, że upływający czas zdziera mi klapki z oczu i pozbawia pewnej naiwności w spojrzeniu na świat. Czasem mam wrażenie, że nie nadążam za zmianami wokół mnie i najnormalniej w świecie ich nie akceptuję.
Obrazek

monika
Pełną parą
Pełną parą

Re: Czy zmieniacie poglądy?

Postprzez monika » 27 czerwca 2009, o 23:11

mam wrażenie że u mnie to nie radykalne zmiany, ale transformacje ku "złagodnieniu"

utrata naiwności i upadek klapek to niestety odznaki starzenia...:) tzw zyciowa madrość, której u mnie chyba coraz więcej

ixa
Donośnie
Donośnie

Postprzez ixa » 28 czerwca 2009, o 03:38

Ja rowniez zauwazam zmiane w moich pogladach.Mysle,ze za jakisc czas po raz kolejny zmienie zdanie na pewne espekty.Wedlug mnie te zmiany etap zyciowy,dojrzalosc,ale nie starosc(a przynajmniej taka mam nadzieje ) ;) .
Obrazek
Obrazek

asientos
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez asientos » 28 czerwca 2009, o 10:11

moja teściowa mawia: sama do tego dojdziesz...

w rzeczach małych doszłam do tego, że:
- zmywarka nie jest dla leniwych tylko dla "wygodnych" i ekologicznych :lol:
- czasem wystarczy zamknąć drzwi do sypialni zamiast ścielić łóżko :D
- większą radość daje mi obserowanie ludzi ale swoje wnioski zostawiam dla siebie
- obcas kobiety nie hańbi, wręcz przeciwnie

w rzeczach dużych....generalnie łagodnieję
Obrazek
Obrazek

toska212
Donośnie
Donośnie

Postprzez toska212 » 30 czerwca 2009, o 11:30

Jakkolwiek by się nie tłumaczyć niewątpliwie nie są to objawy beztroskiej i nieskażonej doświadczeniem młodości. Trochę frustracji i niespełnionych ambicji, parę kopniaków i gotowe. I niestety jak u mnie jest to objaw starzenia się, byle tylko nie zdziwaczeć zbyt wcześnie.

I jak pisze Asientos „generalnie łagodnieję” zwolna nabieram do wszystkiego dystansu (chyba) i jestem dużo bardziej skłonna do refleksji.
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 30 czerwca 2009, o 14:37

Zmieniam. Dekadę temu byłam niezwykle tolerancyjna ;) teraz poprawność polityczna mnie męczy ;)
Obrazek
Obrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 30 czerwca 2009, o 19:55

w sprawach zasadniczych niewiele sie zmieniło chyba poza tym, że nie niosę juz kaganka oświaty
Zycie zweryfikowało przede wszystkim opinie nt środowiska w którym pracuję tu zmiana o 180st.
W rzeczach małych - zmieniło sie sporo ale nie przywiązuje do tego wagi.

Jedyne co mi ostatnio chodzi po głowie to fakt jak kiedys myślałam o zarabianiu pieniędzy i o tej gonitwie za pieniądzem - miałam to w głębokiej pogardzie - przeświadczona , że moge odżywiać sie robaczkami i korzonkami, później doszłam do wniosku, że pieniądze daja dużą wolnośc teraz doszłam do tego, że wolność to stan umysłu i póki co dobrze mi z tym, w sumie wróciłam poniekąd do punktu wyjścia (i zdaję sobie sprawe z tego, że mam ten komfort, że moge wrócić do punktu wyjścia)
Ech, dziwne to co sie dzieje wokół
Tylko coraz bardziej mi żal, że kiedyś byliśmy bardziej ludźmi a teraz...i tu wietrzę starość :p
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 30 czerwca 2009, o 22:03

Myślę, że każdy zmienia, bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia itd. itp.
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

toska212
Donośnie
Donośnie

Postprzez toska212 » 1 lipca 2009, o 07:55

A mnie poprawności politycznej w odniesieniu do polityki i polityków brakuje. Nie podoba mi się sposób, w jaki prowadzona jest dyskusja i wyrażane poglądy przez takich polityków jak Kurski, Suski, Cymański, Maciarewicz i z drugiej strony Niesiołowski – to ci najbardziej wyraziści i oni narzucają ton. I tak nasza elita polityczna dziadzieje i my razem z nimi, bo tak jest łatwiej wszak "ryba psuje się od głowy".
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 1 lipca 2009, o 20:55

Bardziej mi chodziło o poprawność polityczną w takim amerykanskim, przegiętym wydaniu...wiesz, że nie wypada powiedzieć o mnie, że mam rude włosy, tylko miedziane ;) Kiedy jestem ruda jak marcheweczka itp. Piszę na swoim przykładzie, coby nikt się nie obraził... :cool:
Obrazek
Obrazek

toska212
Donośnie
Donośnie

Postprzez toska212 » 2 lipca 2009, o 07:33

Melba napisał(a):Bardziej mi chodziło o poprawność polityczną w takim amerykanskim, przegiętym wydaniu...wiesz, że nie wypada powiedzieć o mnie, że mam rude włosy, tylko miedziane ;) Kiedy jestem ruda jak marcheweczka itp. Piszę na swoim przykładzie, coby nikt się nie obraził... :cool:

Wszystko jasne.

To tak jak w rozmowie z prezesem podwładnemu niższego szczebla nie wypada poruszać tematu braku papieru toaletowego albo bardziej wyrafinowany przykład, gdy w trakcie prac nad warunkami umowy z góry wiadomo, jaka firma ma wygrać i pod nią pisze się SIWZ (specyfikacja istotnych warunków zamówienia) i nie wypada kwestionować decyzji "wyższych" nawet, gdy są idiotyczne.
Właśnie przykłady tego typu wpłynęły na zmiany w postrzeganiu przeze mnie rzeczywistości.

W tym rozumieniu poprawności politycznej masz 100% racji.
Obrazek

blackbird
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez blackbird » 29 sierpnia 2009, o 16:14

Zmieniam sie bardzo,to zreszta jedna z nielicznych cech jakie w sobie lubię-dobrymi argumentami można mnie przekonac nawet do zmiany poglądów, chociaż używam słów "nigdy" i "zawsze" to nie myslę w tych kategoriach,nie przekreślam ludzi(czasem od nich odpoczywam), daję im drugie szanse,jestem gotowa zmienić zdanie na ich temat,konstruktywna krytyka zmusza mnie do refleksji(niestety niekonstruktywna niekiedy tez) -wyciągam wnioski przepoczwarzam sie-kiedys tego o sobie niewiedziałam, od mojej koleżanki z dzieciństwa dowiedziałam się że mnie za to podziwia,przemyślałam to i stwierdziłam ,że rzeczywiście chyba taka jestem,lubię to .Mimo ,że ktoś pochopnie mógłby stwierdzić że jestem niekonsekwentna to konformizm jest mi obcy,po prostu wychodzę z założenia że tylko krowa nie zmienia zdania.Oczywiście wraz ze zmiana poglądów w nawet drobnych sprawach przychodzi zmiana spojrzenia na sprawy fundamentalne przy czym nie wydaje mi sie aby mój tzw. "kręgosłup moralny" na tym cierpiał
Obrazek
"To się skończy nim się obejrzysz.Ślady palców odbite na ścianie pojawiają się coraz wyżej i wyżej.A potem nagle znikają zupełnie."

Powrót do Psychogadka