wybrać jeszcze raz

Rodzic też ma swoje życie

Moderatorzy: Diabolique, JaMaska, kontrafalda, atlantis75

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

wybrać jeszcze raz

Postprzez JaMaska » 11 listopada 2009, o 14:25

Gdybyście mogły jeszcze raz dokonac wyboru swojego zawodu/ wykonywanej pracy - zmieniłybyście kirunek wykształcenia? kierunek studiów? firmę? czy po prostu pracę?
Albo może mówiąc inaczej: praca marzeń, wymarzone zajęcie, firma...?

Idąc na studia byłam na etepie zakręconej matematyczki (i do dzis nie rozumiem jak to się stało, że nie dostałam się na matematykę, ja matematyczny mistrzunio :P, ze łzami w oczach zaniosłam papiery na chemię na polibudzie), wybrałam matematyke bo wejście na ASP miałam w kieszeni (i nie żebym była az tak doskonała :roll: ) - wybór choć z przypadku okazał się w miare trafiony, w miarę bo chciałam zrobić specjalizację w kooperacji z AM z surfaktantów i układów zdyspergowanych :P a uściślając to nie detergenty tylko AM wydział Farmacji ma specjalizację z kosmetyków - i marzyłam o tej specjalizacji - niestety nie AM ale rodzima polibuda zrobiła na tyle pod górę, że odechciało mi się (tak, tak zabrakło mi samozaparcia - bo mogłam stanąc na głowie !)
Następny wybór , którego nie dokonałam to nie zostanie na doktoranckich, ale cóż nie stac mnie było, jestem typem naukowca więc wybrałam branżę farmaceutyczną - życie zweryfikowało.
Praca marzeń? Dział badań w firmie farmaceutycznej, kosmetycznej (ale dokładnie to strefa marzeń bo chemia nie przewidziała biologii i mam ubytki)
W sumie jestem w miejscu, które gwarantuje mi poniekąd święty spokój, ale satysfakcja? no ok, ciągle musze sie uczyć i chcę - jednak coś mam ochotę nieraz zmienić i nieraz sie zastanawiam czy potrafiłabym zarabiać na na tzw sztuce? czy potrafiłabym zamienic pasję w zarobkowanie? Pozostanie bez odpowiedzi.
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Re: wybrać jeszcze raz

Postprzez JaMaska » 11 listopada 2009, o 14:29

przeczytałam jeszcze raz - o ratunku ale zatrąciło nuuudą i desperacją - ja jestem zadowolona z pracy! Lubie ją bo ma w sobie jeszcze jeden fragment, który lubię, psychologię (ok ok szumie powiedziane) ale spotykam sie mnóstwem ludzi i mogę się w tej bajce realizować :-)

Ale gdybym mogła cos zmienic to dzis stanęłabym na głowie aby skończyć specjalizacje z kosmetyków, a reszta? reszta ok :-)
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

monika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez monika » 11 listopada 2009, o 20:09

zawsze chciałam być lekarzem i to konkretnie np. chirurgiem:)
ale poszłam na łatwiznę bo pociągał mnie równocześnie swiat biznesu:))), a medyzyna to strasznnnna kujownia

a teraz (mimo zadowolenia z wykonywanego zawodu) ciagnie mnie w stronę bardziej "artystyczną", chciałbym zawodowo dekorować wnętrza, urzadzać ogrody, być stylistką etc...
i tak sobie pomyślałam, że równie dobrze mogłabym studiować architekturę

niezły rozstrzał:) ale to tak jest jak sie ma w szkole same piątki i wiele różnych talentów :P

Catalina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Catalina » 11 listopada 2009, o 21:54

No patrz Pani :)
Żałuję, że nie poszłam na architekturę bo bałam się rysunku technicznego :)
Poszłam na finanse i bankowość :)
A teraz nie chce pracować w biurze marzę o aranżacji wnętrz :) ale to tylko marzenia..... niestety i choć kusi się przekwalifikować toe milion powodów jest na nie.....
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 11 listopada 2009, o 22:03

Cat, Monika, a co szkodzi spróbować?
Ja marzyłam o psychologii, ale nie złożyłam tam dokumentów, bałam się, że się nie dostanę. Po pierwszym semestrze zarządzania na AE wiedziałam,że to nie dla mnie, oddałam index i już tam nigdy nie wróciłam. Skończyłam politologię-wszechstronny kierunek humanistyczny,po którym perspektywy są chyba żadne.
A co robię teraz, to chyba wiadomo, chociaż na ASP raczej siebie nie widzę, nie przepadam za rysunkiem
ObrazekObrazek

Catalina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Catalina » 11 listopada 2009, o 22:36

Co szkodzi spróbować?? Stabilizacja finansowa w biurze :) a nie zaczynanie wszystkiego od zera. Zawsze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze...
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 11 listopada 2009, o 22:43

Catalina napisał(a):Co szkodzi spróbować?? Stabilizacja finansowa w biurze :) a nie zaczynanie wszystkiego od zera. Zawsze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze...

To fakt, ale można pracować w biurze i zrobić jakiś kurs, nie rzucać od razu etatu:)
ObrazekObrazek

asientos
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez asientos » 12 listopada 2009, o 10:31

Ha, nie poszłam na architekturę bo, po pierwsze cała rodzina uważała, że to fanaberia a poza tym nie umiem rysować (akurat umiem, ale jako że oni nie umieją to nikt nie ma prawa umieć :cool: ), po drugie - wiązałam przyszłość z moim mężem i gdyby on był bez pracy to ja też.
Teraz wybrałabym jakiś techniczny zawód - żeby mieć fach w ręku a nie tylko składac literki (jestem po administracji). Albo zamiast iść do liceum poszłabym do odzieżówki a potem zrobiła studia techniczne. W razie kryzysu mogłabym szyć sukienki. Mogłabym wymyslać reklamy....

Aktualnie lubię swoją pracę, ale to nie szczyt marzeń. Rodzice namawiają mnie na zrobienie podyplomówki i otworzenie swojej firmy obsługującej kadrowo inne firemki. Nie chcę i już.

JaMaska - CHCĘ zobaczyć Twoje malarstwo!!!!
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 12 listopada 2009, o 11:29

Ja bym poszła na pediatrię :twisted: :twisted: :twisted: Nieustannie o tym myślę :D

amaterasu79
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez amaterasu79 » 12 listopada 2009, o 15:42

kontrafalda napisał(a):Ja bym poszła na pediatrię :twisted: :twisted: :twisted: Nieustannie o tym myślę :D

Ja się czuję jakbym była już po :)

Nie będę się rozpisywać, bo lubię swoją pracę. Myślę jeszcze tylko o podyplomowych studiach... i jeszcze o kursie instruktora fitness...:P
Obrazek

monika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez monika » 12 listopada 2009, o 16:14

amaterasu79 napisał(a):...i jeszcze o kursie instruktora fitness...:P

fajne!

a z takich "pobocznych" zainteresowań, to np. jedna pani z księgowości z mojej firmy zrobiła sobie kurs zdobienia paznokci
w razie co i z tego można wyżyć

jasmina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez jasmina » 12 listopada 2009, o 17:04

amaterasu jaką podyplomówkę, zdradź:D
Moje studia wybrałam dość pochopnie, byłam najlepsza z polaka to poszłam na polonistykę, ale być nauczycielką nie chciałam nigdy. Nie żałuję jednak pracy w zawodzie- mam porównanie do pracy w bibliotece i wiem,ze nie chcę do tego wracać. No może mogłam iść na jakąś historię,albo lepiej informatykę :P nie byłabym obarczona tak jak po polonistyce, gdzie każdy wymaga abym się pięknie wysławiała i miała gramatykę w jednym palcu- fuuuuj :wink:
A marzyłam wyobraźcie sobie o ASP- same niezrealizowane artystki na tym forum :D
Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni. (Zafon)

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 12 listopada 2009, o 22:24

Jak to mowi zawsze moj Tata, gdy mu marudze ze glupie studia skonczylam: gdybys nie poszla tam gdzie poszlas to nie poznalabys swojego meza i nie mialabys takich fajnych dzieci. No i co ja moge wtedy powiedziec? ;)
A tak naprawde to przez cale studia bylam wsciekla, ze zamiast pojsc tam gdzie chcialam, to poszlam tam gdzie chcial moj Tata. Wiec gdybym nie byla informatykiem, to poszlabym na moje wymarzone "Stosunki miedzynarodowe/Handel zagraniczny" na uniwerku i teraz latalabym po swiecie w garniturze i szpilkach, ot taki plan ;)
A tak naprawde to jestem zadowolona z tego gdzie jestem zawodowo, mam stala przywoita prace, fajnych ludzi wokol siebie, z zaspokojeniem ambicji bywa roznie, ale z wiekiem te ambicje sa w zaniku, wiec jest dobrze jak jest ;)
Diabolique
Obrazek
Obrazek

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez atlantis75 » 12 listopada 2009, o 22:44

Od liceum marzyłam o dziennikarstwie lub polonistyce jednak zmuszona byłam wybrać uczelnię jak najbliżej miejsca zamieszkania, dlatego wylądowałam na filologii polskiej 40 km od domu. Coś mnie jednak ciągnęło do dziennikarstwa, skoro na studiach zaczęłam pracowac w radiu, a po studiach w gazecie :) Od 4 lat jestem na państwowej posadzie i... czasem żałuję. Niewątpliwym plusem jest stabilizacja finansowa, ale formalizacja tłamsi moją fantazję ;)
Mam takie marzenie: za kilka lat siedzę sobie z laptopem w moim ogrodzie i piszę artykuł do poczytnego magazynu :) Po wysłaniu go do redakcji wsiadam w samochód (tak! Bo w marzeniach mam prawo jazdy) i jade do ludzi... rozmawiam z nimi, jestem blisko ich problemów i radości, a potem piszę z tego fajny tekst i mam poczucie, że odwalam kawał dobrej roboty.
A jak już jadę w marzeniach zawodowych po bandzie to... oprócz pisania mam własną audycję w radio poświęconą sprawom społecznym, zapraszam gości, dzwonią ludzie... Myślę, że czułabym się wtedy spełniona zawodowo w 99 proc. ;)
Obrazek
Obrazek

jasmina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez jasmina » 13 listopada 2009, o 10:22

Atlantis z tym prawem jazdy to mogłabys zacząc już działać- na serio da się to zrobic!!
Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni. (Zafon)

Następna strona

Powrót do Nasze sprawy