Oprawki okularów.

Rodzic też ma swoje życie

Moderatorzy: Diabolique, JaMaska, kontrafalda, atlantis75

toska212
Donośnie
Donośnie

Oprawki okularów.

Postprzez toska212 » 26 listopada 2009, o 13:52

Jako że temat jest mi całkowicie obcy i nie zwracałam na to do tej pory uwagi proszę o pomoc. Jakich oprawek do okularów w żadnym wypadku nie kupować a jakie są dobre/ładne? Jakie się nie rzucają w oczy a które aż biją i szczekają?
Nie zwlekajcie z radą bo za chwilę już pisać i czytać nie będę mogła bo klawiatury i ekranu monitora nie zobaczę.
Obrazek

Catalina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Re: Oprawki okularów.

Postprzez Catalina » 26 listopada 2009, o 14:29

Podstawa - kupić u optyka zwykłego a nie żadne typu vision express.
Jakie są dobre - takie jakie tobie się podobają i pasują. Moim zdaniem trwalsze są te pełne oprawki a nie takie gdzie oprawka jest tylko na górze a na dole jest żyłka. Plastikowe są lżejsze od metalowych zazwyczaj. Ich trwałość moim zdaniem jest podobna choć ja preferowałam metalowe przez wiele lat ;) a teraz mam łączone metalowa grafitowa oprawka i plastikowe ciemnoczerwone szerokie zauszniki :)
Ja lubię okulary i kupuję takie bardziej wyraziste - paskudnie wyglądam w jednolitych złotych/srebrnych cieniutkich takich prawie nie rzucających się w oczy ;)
A i nie kupuj takich co są bardzo wąskie - wtedy oko patrzy dookoła a nie przez szkło :)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 26 listopada 2009, o 14:31

Z własnego doświadczenia powiem tak:
Oprawki to tak indywidualna kwestia, nie tylko własnego gustu, ale i kształtu twarzy, nosa, rozstawienia oczu itp., że wszelkie nasze rady są wg mnie bez sensu. :cool:
Jedno, co bym doradzała, to żebyś poszła do optyka z kimś towarzyszącym, kto obiektywnie Ci doradzi. Świetni są też niektórzy optycy (ja mam właśnie takiego), którym wystarczy powiedzieć kwotę graniczną, a oni spojrzą i wyjmą z gabloty taki kształt oprawek, jaki pasuje do Twojej twarzy. Tak więc, zrób tez rozeznanie w Twoim mieście w kierunku dobrych optyków.
Natomiast doradzić mogę w kwestii szkieł- weź plastikowe- są lekkie i weź z powłoką antyrefleksową, która przydaje się przy pracy przy komputerze, jeździe samochodem i na słońcu, bo redukuje odbicia i zmniejsza zmęczenie oczu.
Nie wiem jaką masz wadę, ale chyba niedużą, skoro zaczynasz. Wszelkie pocienianie chyba więc jeszcze nie będzie Cię interesować. :)
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

toska212
Donośnie
Donośnie

Postprzez toska212 » 26 listopada 2009, o 15:20

Dzięki. Jak dla mnie to chyba wystarczające informacje.
Obrazek

blackbird
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez blackbird » 26 listopada 2009, o 17:12

Ja bym vision express nie demonizowała,kupiłam oprawki 7 lat temu i nosze do dziś,a ceny różne od super tanich do super drogich.Ja mam takie bezoprawkowe i ponoć się w oczy nie rzucają,ja nie znosze -wolałabym szkła ale nie moge nosic,wiec te okulary to mniejsze zło.Mój małż ma takie z oprawka tylko od góry i uważam że wygląda w nich Bosko,teraz jest fajny okres bo moda pozwala nosić wszystko co nam sie zamarzy,więc musisz tylko do owalu twarzy dobrać.Uwazaj tylko zeby nie były zbyt małe,bo niewygodnie sie w nich patrzy.Jeśli to okulary do czytania/pracy przy kompie to warto dopłacic i kupic takie z anty refleksem bo na dłuzsza mete monintor czy telewizor odbijający sie w okularach jest nie do zniesienia a w dodatku powoduje bóle głowy.
Obrazek
"To się skończy nim się obejrzysz.Ślady palców odbite na ścianie pojawiają się coraz wyżej i wyżej.A potem nagle znikają zupełnie."

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 26 listopada 2009, o 23:09

Ja demonizuję vision express, bo ceny u mnie na osiedlu za to samo są nieporównywalnie niższe. Wybrałam sobie kiedyś w ve oprawki za ponad 300 zł, a na osiedlu te same kupiłam za 130 albo 170. Niedokładnie pamietam. W ubiegłym tygodniu w ve zaśpiewali mojemu znajomemu 1200zł za soczewki, a mój osiedlowy optyk mówi, że zrobi takie za 800.
Moja rodzina i koleżanki zjeżdżają do tego gościa z całego miasta.

Zorientuj się w cenach w Twoim mieście, Tosca.
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

blackbird
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez blackbird » 27 listopada 2009, o 09:08

no to skoro kolezanki zjeżdzają z całego miasta to znaczy że ve nie takie straszne jak je malują,tylko osiedlowy optyk wyjatkowy...o ile ja bym dała za takiego...
Obrazek
"To się skończy nim się obejrzysz.Ślady palców odbite na ścianie pojawiają się coraz wyżej i wyżej.A potem nagle znikają zupełnie."

toska212
Donośnie
Donośnie

Postprzez toska212 » 27 listopada 2009, o 09:21

Okulary mam częściowo refundowane i jeśli chcę skorzystać ze zniżki to muszę wybrać optyka z jedynie słusznej listy. Dzisiaj idę się zorientować.
Obrazek

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 27 listopada 2009, o 13:16

toska212 napisał(a):Okulary mam częściowo refundowane i jeśli chcę skorzystać ze zniżki to muszę wybrać optyka z jedynie słusznej listy. Dzisiaj idę się zorientować.

Dowiedz się, ile miałabyś dostać. Mnie NFZ chce dokładać 8zł, więc się nie fatyguję :P
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

toska212
Donośnie
Donośnie

Postprzez toska212 » 27 listopada 2009, o 13:18

200 zł więc warto zobaczyć jaka jest oferta.
Obrazek

Powrót do Nasze sprawy

• Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość