Mundurki w szkolach

Rodzic też ma swoje życie

Moderatorzy: Diabolique, JaMaska, kontrafalda, atlantis75

Czy uwazasz ze mundurki w szkolach to dobry pomysl?

tak
19
59%
nie
13
41%

Liczba głosów : 32

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Mundurki w szkolach

Postprzez Diabolique » 16 kwietnia 2007, o 12:30

Czy rozmawialysmy juz na ten temat?
Jestem ciekawa Waszego zdania.
Prasa gromi Giertycha za ten pomysl, a ja uwazam ze to jedyny trafiony.
Jestem zdecydowanie za. Nie biore tu pod uwage na razie wzgledow finansowych, li tylko estetyczne. Jestem przerazona rewiami mody jakie odbywaja sie w szkolach, niezdrowej konkurencji pod tytulem kto sie lepiej ubierze i kto bardziej pokaze pepek.

A co Wy sadzicie? Dolaczam ankiete.
Diabolique
Obrazek
Obrazek

magdh78
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez magdh78 » 16 kwietnia 2007, o 13:50

Jestem za.
Obrazek
Obrazek

_ola_
Donośnie
Donośnie

Postprzez _ola_ » 16 kwietnia 2007, o 13:59

jestem całkowicie za z tych samych powodów Diabolique. Ja całe LO chodziłam w mundurku i przeżyłam.
Powiem szczerze, że porażają mnie wypowiedzi naszej kochanej młodzieży, która wierdzi, że mundurki "zabiją ich indywidualność" :? szkoda, że niektórzy młodzi ludzie potrafią i chcą się wyróżniać tylko przykliwym i "modnym" ubiorem a nie np. tym co mają w głowach...
Ola i
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

jasmina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez jasmina » 16 kwietnia 2007, o 14:23

jestem przeciwko- owszem, rewia mody jest, ale nie sądzę, by mundurki miały to zmienić- stanie się ważne to, co spod mundurka wystaje, a i pod uniform zajrzeć mozna. Czasy, kiedy my chodziliśmy w tzw fartuszkach bezpowrotnie minęły, wtedy panowały inne wartości, tego nie da się wskrzesić wtłaczając dzieciaki w jeden schemat ubraniowy. Nie lubię ograniczeń tego typu.
Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni. (Zafon)

czarnaMa
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez czarnaMa » 16 kwietnia 2007, o 15:52

Nie podoba mi się.
Sama na początku podstawówki chodziłam w jakimś fartuszku i pamiętam tylko tyle, że każdy kombinował, jakby tu mieć fartuch a jednocześnie mieć swoje ubranie, więc przesłanie z ograniczeniem rewii mody do mnie nie przemawia.
Moim zdaniem - nie tędy droga...
Obrazek
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 16 kwietnia 2007, o 16:07

A ja widze jak ubieraja sie dzieci do szkoly i mi sie to nie podoba. Nie potrafie zaakceptowac golych brzuchow, spodni z wystajacymi stringami, obcislych bluzek w kolorach teczy... Uniformizacja moze nie jest cacy, ale zawsze mysle o tych najbiedniejszych dzieciach. I wiem ze jest dla nich tragedia (!!!) ze nie stac ich rodzicow na kupowanie najmodniejszych ciuchow i jak bardzo odstaja od rowiesnikow...
Nie wiem, moze to tak wali po oczach w Warszawie, moze dlatego...
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 16 kwietnia 2007, o 16:26

Jestem bardzo za mundurkami!
Między innymi z powodów, o których pisze Diabolique, ale też z innych.
Moim zdaniem dobrze jest wpoić dzieciom i młodzieży jasne zasady, na jakich funkcjonuje szkoła. I trzymać się ich bez względu na to kto jest tatusiem czy mamusią danego ucznia. :twisted: I jedną z takich zasad powinno być ujednolicenie strojów.
I tak samo, jak nie można pozwolić na trzymanie nóg na ławce podczas lekcji, tak samo nie można dopuścić do takiego rozpasania w kwestii ubierania, a raczej "rozbierania" się przez panny co-po-niektóre.
To jest szkoła.
Podejrzewam, że boją się mundurków tylko ci uczniowie, którzy poza ubiorem nie mają nic do pokazania :cool:

Poza tym- ja nie rozumiem sprzeciwów- przecież w co bardziej renomowanych szkołach światowych obowiązują jednolite stroje. To są naprawdę ładne ubrania, nie takie, które kiedyś sama nosiłam, a które były paskudne, ale tylko dlatego, że wtedy w sklepach nie było nic i wszystko było paskudnie szare :cool:
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 16 kwietnia 2007, o 16:36

Przeciw.
Obrazek
Obrazek

kabo25
Donośnie
Donośnie

Postprzez kabo25 » 16 kwietnia 2007, o 16:47

Diabolique napisał(a):A ja widze jak ubieraja sie dzieci do szkoly i mi sie to nie podoba. Nie potrafie zaakceptowac golych brzuchow, spodni z wystajacymi stringami, obcislych bluzek w kolorach teczy... Uniformizacja moze nie jest cacy, ale zawsze mysle o tych najbiedniejszych dzieciach. I wiem ze jest dla nich tragedia (!!!) ze nie stac ich rodzicow na kupowanie najmodniejszych ciuchow i jak bardzo odstaja od rowiesnikow...
Nie wiem, moze to tak wali po oczach w Warszawie, moze dlatego...

mam takie samo zdanie
Kasia Gabrysia i Franek
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 16 kwietnia 2007, o 16:49

Ja jestem przeciwna

ixa
Donośnie
Donośnie

Postprzez ixa » 16 kwietnia 2007, o 17:31

Ja jestem za-z tego samego powodu co wiekszosc tzn.nie kazdego rodzica stac na markowe ubrania,a jednak jakby nie patrzec gorzej ubranie dzieci maja kompleksy,a i rowiesnicy nie zawsze ulatwiaja im zycie... Jako mundurek mam tu na mysli-takie same stroje dla wszystkich tzn.bluzka,sweterek i spodnie lub spodniczka( w przypadku dziewczynek)-wtedy by nie bylo porownywania kto co ma pod spodem...
Obrazek
Obrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 16 kwietnia 2007, o 17:57

zdecydowanie przeciew
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

asientos
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez asientos » 16 kwietnia 2007, o 18:29

za. I najlepiej takie, które zakryją tatuaże i kolczyki w pępku - ale do poziomu gimnazjum, potem nie.
Obrazek
Obrazek

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Re: Mundurki w szkolach

Postprzez atlantis75 » 16 kwietnia 2007, o 19:45

Jestem zdecydowanie przeciw. Myślę, że nie ma nic bardziej skostniałego niż uniform. Rozumiem przydatność uniformu w pewnych sytuacjach, ale przenoszenie tego do szkoły w ogóle mi się nie podoba. Nie zmienimy wnętrz dzieci przebierając je za grzeczną, "zresocjalizowaną", kulturalną młodzież. Rewia mody to przeniesienie świata dorosłych do świata dzieci. To rodzice, idole są za to odpowiedzialni. Tu potrzebny jest dialog i mea culpa ze strony dorosłych, a nie teatrzyk.
A poza tym lubię kolorową młodzież :)
Acha, i jestem przeciwna obwinianie młodzieży o wszystko co złe. A pakowanie dzieci w mundurki wydaje mi się karą bardzo jednostronną.
Obrazek
Obrazek

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez atlantis75 » 16 kwietnia 2007, o 19:53

Leninka napisał(a):
Podejrzewam, że boją się mundurków tylko ci uczniowie, którzy poza ubiorem nie mają nic do pokazania :cool:

Na szczęście świat nie jest taki schematyczny, a inteligencji nie mierzy się w tak uproszczony sposób :-P
Obrazek
Obrazek

Następna strona

Powrót do Nasze sprawy