Moderatorzy: Diabolique, JaMaska, kontrafalda, atlantis75

karoll napisał(a):znowu mam problem z prezentem![]()
Zostaliśmy zaproszeni na ślub cywilny i to wszystko.Podobno nie organizują przyjęcia weselnego(a dokładniej mój brat cioteczny) i zachodzimy w głowę z moją mamą ,czy wypada kupić prenent(lub dać kasę),czy tylko kwiaty.
Poradźcie dobre kobiety

Catalina napisał(a):Ja bym dala prezent - tym bardziej, że ostatnio mam wrażenie, że coraz częściej rezygnuej się z wesela z powodu kosztów, a przecież prezent to nie kwestia zwrtou kosztów wesela a po prostu radość z faktu ślubu. A wielkość prezentu (zawartość koperty) uzależniam od stopnia zażyłości z Młodymi.

JaMaska napisał(a):Catalina napisał(a):Ja bym dala prezent - tym bardziej, że ostatnio mam wrażenie, że coraz częściej rezygnuej się z wesela z powodu kosztów, a przecież prezent to nie kwestia zwrtou kosztów wesela a po prostu radość z faktu ślubu. A wielkość prezentu (zawartość koperty) uzależniam od stopnia zażyłości z Młodymi.
no właśnie Catalina, a co Ty bys chciała dostac?

JaMaska napisał(a):no właśnie Catalina, a co Ty bys chciała dostac?

Catalina napisał(a):JaMaska napisał(a):no właśnie Catalina, a co Ty bys chciała dostac?
Oprócz kasy oczywistej na liście życzeń są:
1. stolik-taca do jedzenia śniadania w łóżku
2. albumy na zdjęcia - ale takie badziej w starym stylu tzn kartki
przekładane pergaminem a nie foliwoane.
3. drewniana deska do serwowania serów, noże do serów i może jakieś miski, miseczki drewniane.
4. czajniczek do zaparzania kawy - taki kątny - włoski
5. elektroniczna waga kuchenna
6. kieliszki do koniaku - resztę posiadam w dużych ilościach
7. gofrownicę - uwielbiam gofry - a na to szkoda zawsze kasy
8. komplet pościeli satynowej
9. frytkownica - garnek.
10. komplet sztućcy
11. jakaś ramka na zdjęcie ślubne w większym formacie.
12. komplet zastawy śnaidaniowej na dwie osoby - tak do tej tacy do jedzenia śniadania w łóżku.

JaMaska napisał(a):a wiesz co catalina ta lista to taka bardzo przyzwoita jest (bo ja miałam - hmmm...własciwie dalej mam - znajomego, który na zaproszeniu na ślub napisał, że prezenty powyzej 500PLN...rece opadaja , nie?)

Diabolique napisał(a):Dostali od nas 700 pln (wydawalo mi sie ze to niemalo... moze sie myle, poprawcie mnie) i nie uslyszelismy nawet slowa dziekuje...
Moze ja zbyt wymagajaca jestem

Diabolique napisał(a):JaMaska napisał(a):szczerze mówiąc to sporo , u nas to raczej oscyluje w okolicach 500PLN ....
Wiesz to Warszawka i do tego maz byl swiadkiem, wiec moze jednak za malo....
A ojciec chrzestny wsunął do koperty 500 zł. Więc jak widać - ile mogli - tyle dali.

radowinkaala napisał(a):Diabolique napisał(a):Dostali od nas 700 pln (wydawalo mi sie ze to niemalo... moze sie myle, poprawcie mnie) i nie uslyszelismy nawet slowa dziekuje...
Moze ja zbyt wymagajaca jestem
W październiku ub roku byłam na ślubie i weselu mojego kuzyna - w 2 dni po całej imprezie obdzwonili całą rodzinkę z podziękowaniem - nie ważne było ile kto dał i co dał, ważne było, że dał. A każemu weselnikowi było bardzo miło