In vitro

Rodzic też ma swoje życie

Moderatorzy: Diabolique, JaMaska, kontrafalda, atlantis75

Melba
Administrator
Administrator

In vitro

Postprzez Melba » 22 grudnia 2008, o 23:08

http://wyborcza.pl/1,75478,6089046,Epis ... tepia.html

Ciekawam, co Episkopat wie o realiach adopcji w Polsce...No i jakoś ciary mnie przeszły, że błogosławi "płodnym"...a co z bezpłodnymi? Czy Kościół zacznie zauważać zmiany, które dokonują się we współczesnym świecie i nie mówię juz o mentalności czy obyczajach, ale o sprawach medycznych...spadek płodności jest faktem....
Obrazek
Obrazek

ixa
Donośnie
Donośnie

Postprzez ixa » 26 grudnia 2008, o 21:26

Nigdy nie zrozumiem podejscia kosciola do pewnych kwestii-kiedy ta ciemnota w koncu sie ocknie :?
Obrazek
Obrazek

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 28 grudnia 2008, o 19:14

Świeżutkie: http://www.ewangelizacja.pl/troska-o-ro ... czlowieka/
Hierarchowie pochylają się nad wszystkimi, którzy borykają się z problemem niepłodności. „Pamiętamy o Was w modlitwie. Zachowajcie pogodę ducha. Darzcie siebie jeszcze tkliwszą miłością. Chrońcie Wasze serca przed rozgoryczeniem i pretensjami do Boga. Nie traćcie nadziei” – piszą biskupi.
(...)
„W wielu wypadkach bezdzietność pozostaje tajemnicą, którą być może zrozumiemy dopiero po drugiej stronie życia”

Ta... To chyba załatwia sprawę
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez atlantis75 » 28 grudnia 2008, o 19:27

Pal sześć ze zdaniem kościoła na temat in vitro i wielu jeszcze innych kwestii. To nie pierwsze moje rozczarowanie i nie ostatnie.
Tyle że in vitro powinno być kwestią wolności wyboru, którą w cywilizowany sposób powinien zapewnić nam rząd. Bez wstydu, bez wytykania palcami, z pomoca finansową panstwa, po prostu z godnością na każdym etapie: od wsparcia psychicznego po dofinansowanie zabiegu. Żal d...e ściska, gdy patrzy się na miałkie zapewnienia polityków, którzy bawią się ludzkim cierpieniem niczym kolejnym hasłem wyborczym. Polityczna władza koscioła skończyła się wiele, wiele lat temu... Panie Tusk, nie zapominaj Pan o tym!
Obrazek
Obrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 29 grudnia 2008, o 11:53

W radio dziś rano słyszałam wreszcie wypowiedź lekarza, że bezpłodność jest chorobą. I jako taka powinna być leczona.
Dlaczego zamiast lekarzy "mądrzą" się na ten temat księża i politycy? :roll:

Jakoś wtedy, gdy wprowadzali "becikowe", Kościół nie miał zastrzeżeń i nie wytykał, że "dziecko jest darem od Boga, a nie dobrem konsumpcyjnym", choć wszyscy wiemy i wiedzieliśmy o tym jeszcze w fazie projektu "becikowego", jak duża grupa ludzi potraktuje dziecko jako środek do otrzymania pieniędzy... a wiadomo, w jakiej sytuacji to dziecko będzie się wychowywać. :?
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 29 grudnia 2008, o 11:57

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... _musi.html

Ciekawe ile dzieci adoptował pan poseł :twisted:

ixa
Donośnie
Donośnie

Postprzez ixa » 30 grudnia 2008, o 21:28

Cisnienie mi sie podonosi na te katolickie podejscie do kazdego problemu.Jak ktos jest bezplodny to modlitwa mu plodnosci nie dostarczy,jak jest mozliwosc zajscia w ciaze to dlaczego ma to byc cos niezgodnego z religia-przetaczanie krwi,przeszczep organow itp.tez nie jest czyms naturalnym.Adopcja nie jest dla kazdego,niektore kobiety od zawsze marza o ciazy i nie chca adopcji.
Obrazek
Obrazek

monika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez monika » 30 grudnia 2008, o 22:33

kościół zmienia się powoli, ale może i w tej kwestii zmieni zdanie

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 30 grudnia 2008, o 22:58

Zadałam sobie trud i znój ;) i przeczytałam cały list biskupów. Moim zdaniem on bardziej anty-homoseksualny jest, o in vitro pada tam jedno chyba zdanie, ale pada. No cóż, w XX w. kościół byl przeciwny transplantacjom, a podejrzewam, że dziś, kiedy jakiś biskup miałby do wyboru przyjąć przeszczep lub nie, to by się nie bawił w retorykę o woli Boga i niezmienianiu jego dzieła...
Problem jest taki, że biskupi to grupa społeczna mocno oderwana od realiów życia i trudno mi przyjąć ich poglądy na temat ludzkiej seksualności i rozrodczości jako coś przekonywującego...
Inna sprawa, że ładnie i mądrze biskupi odnieśli się do problemów, o których pisali - łącznie z forami internetowymi poświęconymi bezpłodności ;)
Mój mąż fajnie powiedział po przeczytaniu tego listu - brzmi jak głos nie nauczycieli, ale PRZYWÓDCÓW.
A dla mnie ktoś, kto mówi mi o rzeczach takich jak płodność, starania o dziecko, decyzja o ilości dzieci, rodzicielstwo - dla kogo jest to wydumane sf - jest kompletnie niewiarygodny.
Obrazek
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 22 stycznia 2009, o 21:56

O jak fajnie :cool: Ma byc projekt ustawy...zakazującej in vitro...

http://wyborcza.pl/1,75248,6191423,PiS_ ... itro_.html
Obrazek
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 24 lutego 2009, o 11:47

Ciekawa debata, wstyd, że z posłów nikt nie przyszedł!!!!

http://wyborcza.pl/1,75248,6311125,Glos ... vitro.html
Obrazek
Obrazek

martella
Coraz głośniej
Coraz głośniej

Postprzez martella » 24 lutego 2009, o 15:30

O rany!!! wlos sie jezy na glowie,juz slyszalam rozne glupoty wypowiadane przez kosciol i politykow.ale ze bezplodnosc jest wynikiem wczesnej inicjacji seksualnej i duzej ilosci partnerow?????
Obrazek
Obrazek

makoc
Donośnie
Donośnie

Postprzez makoc » 24 lutego 2009, o 17:01

ja nigdy nie miałam nic przeciw in vitro, ale ostatnio zaniepokoił mnie ten fakt: http://www.pudelek.pl/artykul/15465/fan ... mioraczki/
to bezwzgledne wykorzystywanie zabiegów do własnych chorych celów. Czy osoby poddające sie zabiegom in vitro nie powinny w jakiś sposób podlegać kontroli??
Obrazek
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 24 lutego 2009, o 17:26

Ale wiesz, to są Stany...W NY od kilku lat panuje moda na opłacane w 8 miesiącu cesarki, które lekarze robią, by pannice - położnice nie straciły zanadto figury. Te mamuśki oczywiście całą ciążę spędzają w siłowni i klubach fit, wyciskając z siebie siódme poty...więc to jest naprawdę INNA bajka, niż nasze zmagania z panem Gowinem i biskupami....
Obrazek
Obrazek

ixa
Donośnie
Donośnie

Postprzez ixa » 25 lutego 2009, o 04:15

Co do osmioraczkow,to tutaj jest z tego powodu afera i zabieg byl wykonany sprzecznie z zalecaniem tzn.wedlug zasad(bo chyba nie ma konkretnego prawa) powinno sie wszczepiac 1-2 embriony,a w przypadku kobiet,ktore mialy wczesniejsze problemy z zajsciem w ciaze 3 ,tak wiec nie jest to na zasadzie-ile chcesz,tyle masz(ten lekarz zrobil to przeciwko etyce lekarskiej).I uwierzcie mi,ze nikt tego nie pochwala(wystarczy,ze wlacze tv i pierwsze co to slysze o "mamie"osmioraczkow).
Co do cesarki to jak masz ubezpieczenie nie placisz za nia i to jest wybor kobiety,chcesz cesarke-masz ja.Rzeczywiscie porody moga byc wywolane przedwczesnie-nie mysle jednak,ze miesiac przed terminem(moze tydzien lub dwa i to pod warunkiem,ze nie naraza to dziecka)... to tak na marginesie...
Obrazek
Obrazek

Następna strona

Powrót do Nasze sprawy

• Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość