Czy boicie się świńskiej grypy?

Rodzic też ma swoje życie

Moderatorzy: Diabolique, JaMaska, kontrafalda, atlantis75

amaterasu79
Pełną parą
Pełną parą

Czy boicie się świńskiej grypy?

Postprzez amaterasu79 » 4 listopada 2009, o 11:33

Jak w tytule. Wkurza mnie ten medialny szum, z jednej strony uspokajanie, że to nic takiego i prośby o zdrowy rozsądek, a z drugiej to wyliczanie i licytowanie się ofiarami śmiertelnymi (apogeum było wczoraj, kiedy głównym tematem poranka na TVN24 był problem, czy na Ukrainie zmarło 45 osób czy może 63 a może 85? No paranoja...). A ja do tej pory nie wiem, czym to się leczy, czy W OGÓLE się leczy, czym się różni od zwykłej grypy, czy W OGÓLE się różni, czy sam fakt, że pracuje w miejscu jako tako publicznym naraża mnie na zachorowanie (obcokrajowcy do mnie raczej nie przychodzą, a od miesięcy mam wrażenie że to jedyne kryterium, które odróżnia grypę ah1n1 od zwykłej...). Przecież co roku zwykła grypa powoduje powikłania, po których umierają ludzie, co roku trabią o zwykłej grypie, o szczepieniach itd. itp. Początkowo miałam do tego dystans, ale teraz, po kilku miesiącach sączenia do mojej łepetyny tej medialnej papki w każdym serwisie informacyjnym, dystans zmalał. Mam kupić maseczkę?
Obrazek

lidzia77
Pełną parą
Pełną parą

Re: Czy boicie się świńskiej grypy?

Postprzez lidzia77 » 4 listopada 2009, o 12:11

A propo tej nieszczęnej grypy szczepiłyśie się na grype lub dzieci??

Moi chłopcy trzy dni siedzieli w domu a jutro chce ich już posłać do przedszkola a tu słysze że na uniwersytecie warszawskim odwołali zajęcia do końca tygodnia.
Masakra :o
Obrazek
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 4 listopada 2009, o 12:29

I tak rodzi się plotka ;)
Na UW odwołali zajęcia na ukrainistyce i tylko grupie , do której przyjechało kilkunastu studentów wracających z UKrainy, z objawami grypopodobnymi.

Maseczki działają do 15 minut.

Nie, nie szczepię siebie ani rodziny. Firmy farmaceutyczne mają się znakomicie i bez mojego wkładu. Na grype choruję raz na kilka lat, a znane mi w rodzinei przypadki zaszczepienia się (w tym mój wlasny) kończyły się paskudnie paprającymi się grypami, jak się je już, mimo szczepienia, złapało.
Obrazek
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 4 listopada 2009, o 12:37

Obrazek
Obrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 4 listopada 2009, o 12:59

Ja też o tym myślę, dzisiaj czytałam, że na świńską zachorowało dwóch uczniów w Wwie, którzy nie byli zagranicą.
Boję się najbardziej tego, że polski system zdrowotny kuleje w zupełnie normalnych sytuacjach i że w sytuacji zagrożenia na większą skalę nie ma na co liczyć na pomoc.
Czytałaś wczoraj artykuł o pewnych panu, który wrócił z Azji i źle się poczuł, poszedł do lekarza,ten stwierdził, że to zwykła grypa, a gdy poprosił o badanie na świńską, za które chciał zapłacić, lekarz oznajmił, że nie ma takiej możliwości. Ja też pewnie chciałabym zrobić badania, nawet z własnej kieszeni.
ObrazekObrazek

monika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez monika » 4 listopada 2009, o 13:07

tak właśnie, swietne spostrzeżenia
dezinformacja, która nabija kasę firmom farmaceutycznym, a ludzie i tak nie wiedzą co robić...

nie zaszczepiłam siebie, ani rodziny, w przychodniach podobno tłok i wirusy w powietrzu, wolę nie ryzykowac
(maja pracownica wczoraj dostała zwolnienie lekarskie w związku z przeziębieniem - lekarze nie chcą ryzykować i odsyłają pacjentów do domów - chyba dobrze?)

ale brakuje mi rzetelnych informacji

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 4 listopada 2009, o 13:13

"Kupowanie maseczek niewiele pomoże. - Ich skuteczność jest znikoma, a stosowane masowo mogłyby wręcz stać się bombą epidemiologiczną. Po kilkunastu minutach robią się mokre i nie spełniają swojej funkcji. Niewłaściwie zdejmowane mogą rozsiewać zarazki. Proszę mnie nie zrozumieć źle. Nie lekceważę problemu, nie chcę się jednak wpisywać w niezrozumiały amok, w jaki wpada społeczeństwo - podkreśla Trybusz." z artykułu na gazeta.pl
ObrazekObrazek

amaterasu79
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez amaterasu79 » 4 listopada 2009, o 13:19

Ja też nie szczepię ani siebie ani Zuzy, właśnie z powodu tego, że wszystcy znajomi którzy się szczepili przechodzili infekcję znacznie gorzej a ja byłam zdrowa. W przypadku choroby po prostu zostaniemy w domu i tyle. I też właśnie jestem ciekawa jak wyglądają wizyty w przychodniach, czy badają dokładniej, przeprowadzają szczegółowy wywiad? Bo nie wierzę, że każdego zakatarzonego i obolałego wysyłają na zapewne drogie badania...
Obrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 4 listopada 2009, o 13:41

My też się nie szczepimy.
A maseczek podobno brakuje w aptekach w Warszawie. W poniedziałek słyszałam, że ktoś zjeździł cały Żoliborz i nie kupił.
Podobno świńską grypę przechodzi się teraz dużo łagodniej, niż sezonową. Właśnie oglądałam "Kropkę nad i" z Min. E.Kopacz, która też to potwierdzała. Czytałam też w necie wypowiedź kobiety z Niemiec, która trzyosobową rodziną, łącznie z dzieckiem przeszła świńską grypę i wszyscy niezbyt dotkliwie ją odczuli. Dużo lepiej, podobno, niż zwykłą, sezonową, na którą chorowała rok wcześniej.
Uważam, że nie ma co panikować! :wink:
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 4 listopada 2009, o 14:01

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C5%84ska_grypa
nieomal wszystko sie zgadza w w/w artykule, jedno uściślenie szczepionka przeciw grypie ze świni powstała wcześniej niz podaje artukuł.
nie szczepimy się, pomimo częstego wręcz notorycznego kontaktu z wszelkiego kalibru chorymi - na grypę jeszcze chora nie byłam.
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

toska212
Donośnie
Donośnie

Postprzez toska212 » 4 listopada 2009, o 14:42

Nie zaszczepiłam się i na dzień dzisiejszy jestem zdecydowana, że się nie zaszczepię czy zmienię zdanie czas pokaże. Póki, co i tak ciągle jesteśmy albo 5 min przed chorobą albo chorzy albo 5 min po chorobie i tak nie moglibyśmy się szczepić.

W zeszłym roku to od szczepienia przeciw grypie wszystko się zaczęło włącznie z grypą, którą przechodziliśmy masakrycznie.

To, że lekarze wysyłają przy przeziębieniach do domu to według mnie dobrze i tak powinno być zawsze, bo przecież ci smarkający i siorbiący przyłażą do pracy i rozwlekają to dalej i powstała nam taka moda, że im, kto bardziej chory przychodzi do pracy tym jest to poczytywanie za większe zaangażowanie na rzecz firmy.
A zdrowie jest tylko jedno i albo ono jest albo go nie ma a stopniowanie przymiotnika chory to:
Chory
Chorszy
Trup
Obrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 6 listopada 2009, o 14:29

Na Tarchominie maseczek nie ma w aptekach - nie żebym próbowała kupić, ale sporo bywałam ostatnio w aptekach i za każdym razem ktoś pytał o maseczki. Poza tym ludzie wykupują hurtowe ilości leków (przeciwgorączkowych, witamin, różnych Gripexów itp.).
My się nie szczepimy. Ja na grypę chorowałam raz w życiu.
Obrazek
Obrazek

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez atlantis75 » 6 listopada 2009, o 19:56

Ja się zaszczepiłam, jak co roku. A świńskiej się nie boję. Podoba mi postawa Minister Kopacz w tym temacie (chociaż jedna rzecz, która mi się u niej podoba ;))
Obrazek
Obrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 6 listopada 2009, o 20:00

atlantis75 napisał(a):Ja się zaszczepiłam, jak co roku. A świńskiej się nie boję. Podoba mi postawa Minister Kopacz w tym temacie (chociaż jedna rzecz, która mi się u niej podoba ;))

Podpisałabym się pod tym, bo też byłam dumna z Pani Minister, ale wg ostatnich doniesień prasowych jednak szczepionkę zakupimy :twisted:
ObrazekObrazek

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez atlantis75 » 6 listopada 2009, o 20:16

Milla napisał(a):
atlantis75 napisał(a):Ja się zaszczepiłam, jak co roku. A świńskiej się nie boję. Podoba mi postawa Minister Kopacz w tym temacie (chociaż jedna rzecz, która mi się u niej podoba ;))

Podpisałabym się pod tym, bo też byłam dumna z Pani Minister, ale wg ostatnich doniesień prasowych jednak szczepionkę zakupimy :twisted:

Koncerny farmaceutyczne rządzą. Moim zdaniem to najpotężniejsze lobby na świecie. Niestety, MZ zostało podstawione pod ścianą. Skoro nawet WHO skrytykowało polski rząd w tym temacie. Cóż, money, money, money :twisted:
Obrazek
Obrazek

Następna strona

Powrót do Nasze sprawy