Chrzest

Rodzic też ma swoje życie

Moderatorzy: Diabolique, JaMaska, kontrafalda, atlantis75

lidzia77
Pełną parą
Pełną parą

Chrzest

Postprzez lidzia77 » 4 maja 2010, o 23:52

Moja siostra mieszkająca w Anglii poprosiła wczoraj mnie i mojego męża na chrzestnych do jej dziecka. Ja cieszę się strasznie i szczerze mówiąc na to liczyłam, ale tutaj pojawia się dla nas wielki problem. Zacary ochrzczony bedzie w polskim kościele więc ksiądz już na dzień dobry poprosił o papiery z naszego kościoła-a tu klops-ja po rozwodzie więc nie spowiadam się i nie należe do kościoła. Mój mąż w związku z tym że żyje ze mną również jest wyklęty:)Teoretycznie dla kościoła nie możemy być chrzestnymi.
Żeby było śmieszniej moja siostra ma tylko ślub cywilny i ksiądz im powiedział, że nie mogą przystępować do komunii(o tym to nie wiedziałam :o )
Ładne towarzystwo szykuje się więc Zacaremu :P :x :P
Czy wy macie jakis pomysł jak wybrnąć z tej sytuacji i jak jednak załatwić te papierki i być chrzestna??
Obrazek
Obrazek

amaterasu79
Pełną parą
Pełną parą

Re: Chrzest

Postprzez amaterasu79 » 5 maja 2010, o 09:56

Ja myślę, że tak naprawdę wszystko zależy od księdza, który będzie udzielał chrztu. My też mieliśmy kiepską sytuację, bo M. jest po rozwodzie, nie mamy ślubu kościelnego, więc teoretycznie Zuza nie powinna być dopuszczona do chrztu (pomijam fakt mojej niechęci). Znaleźlismy zakonników, którzy nie robili żadnych problemów, ja nie musiałam nawet chodzić na jakieś zajęcia "przedchrzcielne" ;) Nie podam Ci szczegółów jak to się odbyło i jak to załatwiliśmy, bo nawet nie wiem, ale się dało.
Obrazek

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 5 maja 2010, o 11:13

Doświadczenie moje i moich znajomych mówi, że trzeba znaleźć kościół, w którym ochrzczą dziecko mimo grzechów chrzestnych albo księdza, który da Wam potrzebne zaświadczenia
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

lidzia77
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez lidzia77 » 7 czerwca 2010, o 11:34

Wszystko załatwione. Siostra zmieniła kościół i chrzest będzie w kościele angielskim:)
Będzie nawet ślub-bo tak im ksiądz podpowiedział.Wiec będziemy i chrzestnymi i świadkami:)
Obrazek
Obrazek

monika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez monika » 8 czerwca 2010, o 10:02

o, fajnie!
wszystkiego więc dobrego na nowej-starej drodze zycia:)

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 7 września 2010, o 11:04

A ja właśnie mimo tego że żyję w grzechu i mam dwoje nieślubnych dzieci zostanę matką chrzestną. Jakoś się udało :P

Może ktoś pamięta gdzie jest do znalezienia wątek o chrzcinowych prezentach? Mam kłopot z wyszukiwarką :-(
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

Powrót do Nasze sprawy