r

Moderator: amarylis

_ola_
Donośnie
Donośnie

r

Postprzez _ola_ » 20 stycznia 2007, o 21:13

Agatka ma 3 lata i nie mówi jeszcze r"". Znaczy w słowie, w którym "r" jest otoczone samogłoskami to mówi "l" albo niedzwięczne "r" (trudno to wytłumaczyć, ale np. "rower" to "lowel"), a gdy jest otoczone spółgłoskami to mówi "s" (np. "karta" powie "kasta"). Czy mam się już martwić? Jak ćwiczyć wymawianie "r"??
Ola i
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

magdh78
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez magdh78 » 20 stycznia 2007, o 23:12

Prawidłowa realizacja "r" pojawia się ok 5 roku życia.
Jeżeli zamiast "r" słyszymy gardłowy dźwięk albo zauważymy, że przy jej wymawianiu dziecko wysuwa język do przodu, to wówczas jest to nieprawidłowość.

Mam nadzieję, że nasza moderatorka jak coś... to wyprostuje moją wypowiedź :wink: :)
Obrazek
Obrazek

amarylis
Szeptem
Szeptem

Postprzez amarylis » 21 stycznia 2007, o 16:33

Większość dzieci zaczyna mówić [r] rzeczywiście w wieku 5 lat, ale duża część nawet później 6-7 lat.

Droga z [r] jest taka, ze zazwyczaj najpierw wymieniana jest na [j] a potem na [l].
I tak jak pisała moja poprzedniczka - interweniować warto dopiero wtedy kiedy [r] wymieniana jest na dźwięk, którego nie ma w systemie języka polskiego czyli gardłowe, uwularne czy międzyzębowe.

Także, nic nie ćwiczyć. Czekać. :D

biedronka2003
Donośnie
Donośnie

Postprzez biedronka2003 » 19 lutego 2007, o 20:09

Moja Maja ma z kazdego 'r' po trochu...

A jak to jest z literka 'c'? Zauwazylam, ze w pojedynczych slowach (np. cycy) 'c' wymawia z jezykiem wywalonym miedzy zebami...a w innych przypadkach np "co to?" "babcia" wymawia pieknie literke 'c' bez wywalania jezyka.
Obrazek
Obrazek

amarylis
Szeptem
Szeptem

Postprzez amarylis » 22 lutego 2007, o 17:52

W słowie babcia nie ma głoski [c] tylko [ć] i jako, że jest to zupełnie inny dźwięk i sposób jego realizacji niż [c] nie ma tu co porównywać ;) Chyba, że dziewczynka realizuje [s,z,c,dz] jako [ś,ź,ć,dź] co do końca trzeciego roku życia może się zdarzać i jest prawidłowe.

Natomiast jeśli rozróżnia te dźwięki, to proszę zwrócić uwagę czy dziecko wysuwa język przy mówieniu głosek [s,z,dz].
Czy jest to tylko jeden z kilku wyrazów, w których głoskę zniekształca? Jeżeli jest tylko kilka wyrazów, a resztę mówi doskonale, to nie ma się czym martwić.
Proszę sprawdzić na następujących wyrazach:

cały
maca
pac

sok
pasek
pas

zupa
mazak

dzyń
adza (to nie wyraz, ale łatwy do wymówienia dla dziecka)

Allma
Szeptem
Szeptem

Postprzez Allma » 23 marca 2007, o 13:12

Witajcie.
Ja wlasnie mam 3.5 letnia coreczke Maję i mam ten sam klopot. Poprosilam o porade na stronie www.logopedia.pl i tam doktor polecila mi wizyte juz teraz w poradni logopedycznej. Napisala mi,ze to juz czas,bo czym predzej zacznie cwiczyc tym szybciej i latwiej bedzie jej. Czym robi sie starsza tym klopot bedzie trudniej do usuniecia. Trzeba wiec pojsc do lekarza i on poleci zestaw cwiczen do domu.
Ja mam wizyte za miesiac bo niestety, ale sa spore kolejki,jednak zawsze mozna pojsc na prywatna wizyte:)

pozdrawiam

rem.p
Szeptem
Szeptem

Postprzez rem.p » 29 sierpnia 2007, o 22:13

Jestem mamą 5-letniego chłopca. Remik zaczął mówić bardzo późno, pojedyncze słowa w wieku 3 lat, teraz mówi więcej, ale nadal bardzo niewyraźnie. W zeszłym roku byliśmy u logopedy i zalecono nam kontakt z dziećmi. Mieszkamy na wsi, dzieci jak już jakieś są, to niestety pozamykane na swoich podwórkach, totalny brak kontaktu. Najbliższy plac zabaw oddalony o 20 km. Ani w rodzinie,ani wśród znajomych nie ma takich szkrabów, więc pozostało przedszkole. Niestety i ta metoda zawiodła, ponieważ synek choruje po tygodniu pobytu. I co robić?

amarylis
Szeptem
Szeptem

Postprzez amarylis » 8 września 2007, o 16:56

Ćwiczyć z nim w domu. Niestety, tylko to mi przychodzi do głowy. No i iść ponownie do logopedy.
Pytanie czy on mówi niewyraźnie, bo za szybko, bo połyka końcówki, czy zniekształca głoski?
Jeśli zniekształca głoski to sam kontakt z dziećmi absolutnie nie wystarczy, konieczne są zajęcia u logopedy i ćwiczenia w domu.

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 27 października 2008, o 11:30

Chciałam się tylko pochwalić, że Lenka już od sierpnia mówi ślicznie brzmiące rrrrrrrrrrr :-D
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Powrót do Logopedia

• Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość