Jąkanie fizjologiczne

Moderator: amarylis

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Jąkanie fizjologiczne

Postprzez Milla » 4 stycznia 2007, o 11:50

Ostatnio czytałam, że jest coś takiego jak jąkanie fizjologiczne. Podobno mowa nie nadąża z myślami dzieci i tak szybko próbują coś powiedzieć, że zaczynaja się zacinać.

Możesz napisać coś więcej na ten temat? Czy to prawda, że dopada dzieci w wieku 2,5lat? :)
ObrazekObrazek

amarylis
Szeptem
Szeptem

Postprzez amarylis » 4 stycznia 2007, o 20:03

Tak jest coś takiego i występuje bardzo często (sama jestem tego przykładem). Nie należy wtedy zwracać na to uwagi, nie poprawiać, nie strofować, nie prowadzić dziecka do specjalisty, czekać i obserwować, zazwyczaj po ok. 3 - 6 miesiącach samo mija. Dopiero po tym czasie można zacząć interweniować u logopedy.

To jąkanie bierze się z szybkości lawinowego rozwoju intelektualnego za którym nie nadąża nasz język i inne artykulatory.

Generalnie występuje zazwyczaj pomiędzy trzecim a piątym rokiem życia.
:)

amarylis
Szeptem
Szeptem

Postprzez amarylis » 13 stycznia 2007, o 22:37

Najprawdopodobniej jest to przypadek jąkania fizjologicznego. Pytanie - jak długo to już trwa? Jeżeli powyżej pół roku, warto przejść się do specjalisty.

A co do Twojego jąkania, to raczej nie jest możliwe, żeby mały to od Ciebie przejął. ;)

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 6 kwietnia 2007, o 00:37

No i mamy jąkanie, mam nadzieje, że tym razem własnie fizjologiczne, bo nic nowego/złego/traumatycznego Magdy nie spotkało.

Ale trudno mi nie zwracać na to uwagi-nie poprawiam-ale w sercu mnie ściska :cool: Przypomina mi się cała sytuacja z pobieraniem krwi :(
ObrazekObrazek

Powrót do Logopedia