Zagęszczanie mleka - jak?

Tajemne mikstury i przypalone garnki

Moderator: Leninka

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 20 czerwca 2005, o 12:51

W sobote byla u mnie kuzynka dentystka. Wielkrotnie korzystalam z jej rad bo ma malego synka i bardzo jej ufam w tematach zebowych, moich i dzidki mojej. I wiecie co? Blagala mnie (doslownie :wink: ) zebym tylko nie dawala Lalce na noc kaszki... Bo to gwozdz do trumny dla zabkow. Mleko samo, nie jest geste i cale moze byc polkniete, natomiast kasza pozostaje miedzy zebami na dziaslach, i jest znakomita pozywka dla prochnicy... :-(
Diabolique
Obrazek
Obrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 20 czerwca 2005, o 14:35

Diabolique napisał(a):W sobote byla u mnie kuzynka dentystka. Wielkrotnie korzystalam z jej rad bo ma malego synka i bardzo jej ufam w tematach zebowych, moich i dzidki mojej. I wiecie co? Blagala mnie (doslownie :wink: ) zebym tylko nie dawala Lalce na noc kaszki... Bo to gwozdz do trumny dla zabkow. Mleko samo, nie jest geste i cale moze byc polkniete, natomiast kasza pozostaje miedzy zebami na dziaslach, i jest znakomita pozywka dla prochnicy... :-(

Na samym mleku Antek niestety całej nocy nie prześpi :( Próbowałam nawet myć mu ząbki po kolacji, a nie przed, ale wtedy się wkurza i potem nie chce spać.
Też mam w rodzinie dentystkę i od niej dostałam radę, że skoro już koniecznie musi być ten dodatek kaszki na noc, to żeby to był zwykły kleik ryżowy czy kukurydziany (a nie kaszki smakowe), a po wypiciu kaszy mam dać małemu kilka łyków wody do popicia. To pozwoli chociaż trochę wypłukać kaszkę z ząbków i dziasełek. Tak robię.
Ale za jakiś czas chcę jednak spróbować przyzwyczajać Antka do mycia zębów po kolacji :)
Obrazek
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 20 czerwca 2005, o 14:46

aplusd napisał(a):[
Na samym mleku Antek niestety całej nocy nie prześpi :(

Hmmm, Lalka tez nie zasnie dopoki nie dostanie po mleku moim jeszcze butli z herbatka, to jej wystarcza, zadnych kleikow, wiec nie mam problemow i obym ich nie miala.
Choc przyznam ze dla mnie, jej spanie do 6stej rano to nie jest przesypianie nocy :wink:
Diabolique
Obrazek
Obrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 20 czerwca 2005, o 15:20

Diabolique napisał(a):
aplusd napisał(a):[
Na samym mleku Antek niestety całej nocy nie prześpi :(

Hmmm, Lalka tez nie zasnie dopoki nie dostanie po mleku moim jeszcze butli z herbatka, to jej wystarcza, zadnych kleikow, wiec nie mam problemow i obym ich nie miala.

Ale herbatka na noc to też nie jest zbyt zdrowa na ząbki :( Zawiera przecież cukier. Ja za radą lekarza przestaję Antkowi dawać herbatki, nawet w dzień. Pije wodę i od czasu do czasu trochę soczku.
Diabolique napisał(a):Choc przyznam ze dla mnie, jej spanie do 6stej rano to nie jest przesypianie nocy :wink:

Antek zasypia ok. 19.30 i śpi też do 6.00. To prawie 11 godzin. Ja tam się cieszę, że się w nocy nie budzi. Nie wymagajmy zbyt wiele :-P Z resztą jak o 6 wypije mleko to zasypia jeszcze na 1-1,5 godziny, więc jest bardzo dobrze.
Obrazek
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 21 czerwca 2005, o 09:31

[quote="aplusdAle herbatka na noc to też nie jest zbyt zdrowa na ząbki :( Zawiera przecież cukier. Ja za radą lekarza przestaję Antkowi dawać herbatki, nawet w dzień. Pije wodę i od czasu do czasu trochę soczku.[/quote]

Wiem ze herbatka zawiera cukier, ale nie zostaje pomiedzy zebami na noc, w jamie ustnej i na dziaslach, a wody Lalka nie chce pic. Aha no i na razie nadal nie ma zebow, wiec problem z pozostawaniem cukru na zebach mam jakby z glowy :wink:
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Poprzednia strona

Powrót do Garkuchnia