wysypka po brzoskwiniach?

Tajemne mikstury i przypalone garnki

Moderator: Leninka

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

wysypka po brzoskwiniach?

Postprzez aplusd » 9 maja 2005, o 10:48

Chciałam uatrakcyjnić trochę Antkowe menu i postanowiłam wprowadzić do jego diety przecier brzoskwiniowy. No i go wysypało :( Całe przedramiona i brzuszek ma w krosteczkach. Trochę mnie dziwi, że na buzi nic, ale pamiętam, że jak w ciąży obżerałam się truskawkami, to też dostałam wysypki właśnie na przedramionach, więc może to dziedziczne?
W każdym razie wysypka pojawiła się mniej więcej po 24 godzinach od zjedzenia brzoskwinek, więc to chyba nie może być nic innego :? Bo jeszcze się zastanawiałam nad indyczym mięsem, ale dostaje je już od ponad tygodnia, sama nie wiem :?
Zdarzyło się któremuś z Waszych szkrabów uczulenie na brzoskwinie?
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 9 maja 2005, o 13:16

My brzoskwiń jeszcze nie próbowałyśmy, ale uczulenie z pewnością może się zdarzyć. Córkę koleżanki wysypało ostatnio po marchewce - lekarz bardzo się dziwił, bo to ponoć rzadkość. Objawy były dokładnie takie same, jak u Antka - szyja i przedramiona, na buzi spokój. Po 2 dniach od odstawienia samo zeszło.

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 9 maja 2005, o 16:08

Gosia napisał(a):Mysmy próbowali kaszki brzoskwiniowej, to nic nie było (ale to tylko kaszka). Uczulenia na brzoskwinie jednak dosc czesto sie zdarzaja.

No tak, mam jednak nadzieję, że to tylko przejściowe i za jakiś czas spróbujemy znowu z brzoskwinką. Szkoda by było, żeby nie mógł jeść takich pysznych owoców :(
Obrazek
Obrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 13 maja 2005, o 22:59

Słuchajcie, jak długo może się utrzymywać taka uczuleniowa wysypka po odstawieniu podejrzanego produktu? Jutro minie tydzień od zjedzenia przez Antka tych nieszczęsnych brzoskwiń, a krostki nadal są :(
Na wszelki wypadek zrezygnowałam też z indyka przedwczoraj, ale poprawy nie widzę.
Chyba będę zmuszona wybrać się w poniedziałek do lekarza, jak nic się nie zmieni.
Obrazek
Obrazek

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Re: wysypka po brzoskwiniach?

Postprzez atlantis75 » 15 maja 2005, o 00:30

aplusd napisał(a):Zdarzyło się któremuś z Waszych szkrabów uczulenie na brzoskwinie?

My jeszcze nie eksperymentowaliśmy z brzoskwinami, ale sąsiadce wysypało po nich 9 mies. córeczkę.
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 15 maja 2005, o 21:15

aplusd napisał(a):Słuchajcie, jak długo może się utrzymywać taka uczuleniowa wysypka po odstawieniu podejrzanego produktu?

Ponoć nawet 3 tygodnie :roll:

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 15 maja 2005, o 21:34

Uff, to mnie trochę uspokoiłaś. Dzięki :-P Bo już myślałam, że to jednak nie uczulenie, a jakaś różyczka albo inna cholera :?
Dziś już trochę krostki przyschły i nie pojawiają się nowe, ale skóra nadal przypomina tarkę :(
Obrazek
Obrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 19 maja 2005, o 21:04

Reakcja alergiczna po danym produkcie moze wystapic nawet do 7 dni.
Miejsce "wysypania" jest indywidualne i osobnicze za każdym razem.

Jakie to były brzoskwinie? Ze słoiczka? Ogólnie nalezy uważac z owocami tropikalnymi i z pogranicza tropikalnych u dzieci z podwyzszonym ryzykiem alergii (np. skaza)
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 19 maja 2005, o 21:57

Ze słoiczka, "Naturalnie proste" Gerbera. Antek nie miał do tej pory żadnych problemów tego typu, jakichś predyspozyji do alergii też nie ma po kim mieć.
Ale ta wysypka to ewidentnie przez te brzoskwinie musiała być. Wysypało go już następnego dnia po zjedzeniu kilku łyżeczek.
Na szczęście już wszystko zniknęło :) Na jakiś czas szlaban na brzoskwinie :wink:
Obrazek
Obrazek

Powrót do Garkuchnia

• Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości