Tort urodziny Barbie

Tajemne mikstury i przypalone garnki

Moderator: Leninka

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Tort urodziny Barbie

Postprzez Milla » 8 października 2008, o 11:40

Magda wymyśliła sobie na urodziny dwa torty-żebym osiwiała chyba :wink:
Z jednym idę na łatwiznę, bo bardziej chodzi jej o same dekoracje, powybierała z tortownii żelkowe dinozaury, jakies perelki i inne duperele. Zamierzam kupić gotowy spód biszkoptowy i dac jej wolną rękę w dekorowaniu. Nie wiem skąd sie to Magdzie bierze, ale ona uwielbia piec ciasta do tego stopnia, że czasami pieczemy coś nowego co 2 dni. Nawet mój biedny mąż zostal w pieczenie wmanewrowany i dzielnie pieką razem :D
Mam natomiast problem z tortem Barbie. Chcę zamowic w Tortownii caly zestaw do pieczenia, z biszkoptem dam sobie radę. Natomiast nie wiem co kupić do udekorowania sukienki! Biore pod uwagę lukier plastyczny, ale nigdy go w ręce nie miałam i nie wiem czy damy sobie z nim radę.
Magda wybrała kolor liliowy,do tego kwiatki cukrowe i jakies perełki.
Co muszę z tym lukrem zrobić, jak go nalożyć na biszkopt?
Czy wystarczy mijedna kostka czy lepiej wziąć dwie?
Czy kwiatki się na tym będą trzymać same, czy muszę kupić specjalny klej do przyklejania dekoracji??

Leninka, pamiętam, że robilaś taki tort, więc liczę na Twoją pomoc :wink:
ObrazekObrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 13 października 2008, o 10:07

Milla, po pierwsze - przepraszam, że z opóźnieniem. Mam nadzieję, że nie chciałaś piec wcześniej :?

Wszystko zależy od wielkości Waszej Barbi (to znaczy jaką wielkość spódnicy chcesz uzyskać). Jeśli niedużą (na ok. 10 osób) to możesz upiec biszkopt w formie na babkę (taką falowaną). Po pierwsze ona już się zwęża, więc odpadnie Ci krojenie blatów i pieczenie w 2 formach. Po drugie nada fajny kształt sukience.
Jeśli Barbi będzie nieduża, to chyba 1 kostka lukru plastycznego wystarczy (nie wiem, bo nie robiłam ozdób z kupnej masy). Pamiętaj, żeby zostało na gorset dla lalki, dobrze by było dać jej coś z tego lukru we włosy, albo naszyjnik na szyję.
Dokup w tortowni małe perełki srebrne (4 mm.)- one się przydadzą do naszyjnika i do osdób we włosach, można też przybrać nimi delikatnie sukienkę.
Kostkę lukru trzeba rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii spożywczej- lepiej Ci będzie przenosić wtedy rowałkowany lukier na tort). Przykryj tym spódnicę i delikatnie dociśnij. Przytnij na dole (na początku zostaw 0.5 cm. więcej, niż spódnica, może Ci się potem przydać), na końcu dotnij resztę.
Wysokość gotowego tortu musi być przynajmniej taka, jak długość Barbiowych nóg (może być wyższy, ale niższy zaburzy proporcje).
W torcie (przed pokryciem lukrem plastycznym wytnij niedużą dziurę), owiń lalki nogi folią spożywczą, pokryj tort lukrem, ułóż lukier na lalce, tworząć gorset, dodaj jej ozdoby na szyję, włosy itp. i włóż ją do tortu po pas (nie wciskaj za bardzo). Wytnij dodatkowy pasek lukru i przykryj nim miejsce połączenie lalki z tortem.
Przy wycinaniu ozdób z lukru plastycznego, sprawdzi się radełko z falistym brzegiem :)
Ozdoby (cukrowe, perełki, cokolwiek) przyklejam białkiem jajka (do głowy mi nie przyszło, żeby szukać kleju).
To chyba tyle, jeśli masz jeszcze pytania, to pytaj, teraz będę mieć trochę więcej czasu, niż w zeszłym tygodniu :)
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 13 października 2008, o 10:36

Jeszcze nic nie zamówiłam, czekałam na Twoją odpowiedź;)
Chciałam zamówić taki zestaw http://tortownia.pl/produkt.php?pid=833
ale może rzeczywiście lepiej kupić formę na babkę i tylko lalkę zamówię.
Wtedy sukienka będzie pofalowana.
Masz jakiś sprawdzony przepis na biszkopt?
Wprawdzie robiłyśmy w zeszłym tygodniu z Magdą i nawet nam wyszedł, ale może masz jakiś łatwiejszy?
Ja miałam z 6jaj, robiłyśmy roladę więc wyszedł nam cieniutki biszkopt na dużą kwadratową blachę. Nigdy sobie nie radzę z ustaleniem ilości ciasta na daną blachę :wink:

Dziękuję, już chyba nie zrobię próbnego tortu, tylko od razu w sobotę upieczemy biszkopt a w niedzielę dekorowanie :)
ObrazekObrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 13 października 2008, o 19:05

Czy takie falowane formy mają różną wielkość?

Dzisiaj kupiłam jedną i jak sie okazuje na sukienkę jest zdecydowanie za krótka :twisted: Barbie miałaby ja do kolan :wink:
ObrazekObrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 13 października 2008, o 20:03

Milla napisał(a):Czy takie falowane formy mają różną wielkość?

Dzisiaj kupiłam jedną i jak sie okazuje na sukienkę jest zdecydowanie za krótka :twisted: Barbie miałaby ja do kolan :wink:

Do wysokości formy dodaj drugie tyle.
Krem zajmuje zwykle tyle samo miejsca, co biszkopt.
Sprawdź, jak wysoka będzie spódnica będzie z kremem i podaj mi wtedy średnicę i wysokość formy. Powiem Ci z ilu jajek zrobić biszkopt. :)

Biszkopt:
3/4 szklanki maki tortowej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do tortownicy (ok 26 cm) nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, odwracając "do góry nogami", pozwolić, aby trochę się wystudził i przełożyć znowu wierzchem do góry.
Biszkopt do tortu najlepiej upiec dzień przed krojeniem, przykryć ściereczką i odłożyć- wtedy, nazajutrz lepiej się kroi, gdy nie jest już taki wilgotny.
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 31 października 2008, o 11:03

Przepraszam, że wczesniej nie napisałam.
Kupiłam blachę falowaną do babki, biszkopt wyszedł super, ale dekoracja tragedia. Magda mi bardzo pomagała :wink: Zrobilysmy go na próbe, tydzien przed urodzinami i odpuściłysmy w urodziny.
udało nam sie zrobic piekny torcik z dinozaurami i angielskim lukrem.
Może Barbie zrobie jeszcze kiedyś,ale blachę mam niska i szeroką i nie wyglądała dobrze, bo sukienka była za krótka. Z drugiej strony szkoda mi wydać 70zł na blache z Tortowni, bo rzadko to wykorzystam.
Za to wszystkie dekoracje, lukier angielski-rewelacja.
Polecam wszystkim Tortownię, bo można tam znaleźć wszystko :D
Zdecydowanie wolę piec babki, szarlotki i inne cuda. Do dekorowania tortów nie mam cierpliwosci :wink:

Zbliżaja się Święta i mam ochote zrobic makowiec, macie jakiś prosty przepis? :)
ObrazekObrazek

Powrót do Garkuchnia