Rogaliki

Tajemne mikstury i przypalone garnki

Moderator: Leninka

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Rogaliki

Postprzez kontrafalda » 28 stycznia 2009, o 11:43

Wypróbowałam, polecam banalnie prosty przepis. A efekt rewelacyjny :)

1/2 kg mąki
kostka margaryny/masła
1 jajko
łyżka cukru
1/2 kostki drożdży
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka śmietany 12 proc.

Mąkę, tłuszcz i proszek do pieczenia posiekać. Rozetrzeć drożdże, cukier, jajo i śmietę - dodać do tego, co posiekane :wink: Zagnieść, wyrobić (ale nie trzeba tak długo, jak klasyczne cisato drożdżowe - wystarczy tak, żeby nie lepiło sie do rąk). Wstawić na godzinę do lodówki.
Podzielić na 2 części, rozwałkować, wykroić trójkąty i zawijać rogale z tym, co komu pasuje (ja akurat miałam tylko dżem truskawkowy). Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Uwaga - rosną w piekarniku :)

Wychodzi z tego ok. 50 rogali. Nie wiem, skąd w cukierniach cena 20 zł za kg :wink:

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 28 stycznia 2009, o 11:55

To krucho- drożdżowe ciasto :-D
Potwierdzam- w rogalikach i wszelkich innych poduszeczkach (np. z budyniem) jest pyszne :)
Ja tylko nie dodaję proszku do pieczenia.
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Re: Rogaliki

Postprzez Kratka » 27 lutego 2010, o 22:50

Piekłam już dwa razy, właśnie wg tego przepisu, z dżemem truskawkowym. Nie dałam tylko proszku do pieczenia i jajka, za to do ciasta wsypałam odrobinę cukru waniliowego. Z jednej porcji wychodzi mi 48 super kruchych, mięciutkich, pachnących rogalików. Stwierdziłam, że przy wykonywaniu tych rogalików niesamowicie się relaksuję, tym bardziej, że opanowałam już technikę wykrawania trójkątów... :P
Aga też już umie. Lepiej nadziewa, roluje oraz formuje rogaliki niż ja. Z jej wyrobów jeszcze nigdy nie wypłynęła nawet odrobina dżemu, czego nie można powiedzieć o moich :wink:
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 28 lutego 2010, o 00:10

Kratka napisał(a):Aga też już umie. Lepiej nadziewa, roluje oraz formuje rogaliki niż ja. Z jej wyrobów jeszcze nigdy nie wypłynęła nawet odrobina dżemu, czego nie można powiedzieć o moich :wink:

Z moich się wylewa - ale co tam, i tak są pyszne :-D

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 28 lutego 2010, o 11:20

kontrafalda napisał(a):
Kratka napisał(a):Aga też już umie. Lepiej nadziewa, roluje oraz formuje rogaliki niż ja. Z jej wyrobów jeszcze nigdy nie wypłynęła nawet odrobina dżemu, czego nie można powiedzieć o moich :wink:

Z moich się wylewa - ale co tam, i tak są pyszne :-D

Pewnie! Z tym się zgodzę, są bardzo pyszne! :-D
Obrazek

kandyo
Cichutko
Cichutko

Postprzez kandyo » 3 marca 2010, o 11:04

Ja właśnie robię te rogaliki. Moja mama robi podobne.
Ciasto już zagniecione czeka w lodówce.
Ostatnio edytowano 3 marca 2010, o 16:16 przez kandyo, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

monika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez monika » 3 marca 2010, o 12:11

a w jaki sposób rolujecie, bo mi zawsze jakieś straszne krzywulce wychodzą...

kandyo
Cichutko
Cichutko

Postprzez kandyo » 3 marca 2010, o 16:10

i już upieczone i zjedzone/ prawie. Mojej mamie bardzo smakowały.
Pomyślałam sobie , że można by zrobić takie z kapustą i z grzybami, mam akurat farsz zamrożony.

Jeśli chodzi o rolowanie to też miałam z nim problem, ale po prostu wpisałam w googlach: jak zawijać rogaliki? i proszę udało się. w Internecie jest wszystko, nawet taka banalna rzecz jak sposób zawijania rogalików.

Acha jeżeli chodzi o wylewanie, to pierwsza porcja też niestety wypuściła dżem ze środka ale potem użyłam marmolady takiej jak do pączków (wieloowocowa zakupiona w Biedronce) i nic się nie wylało.
Obrazek

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 3 marca 2010, o 17:12

monika napisał(a):a w jaki sposób rolujecie, bo mi zawsze jakieś straszne krzywulce wychodzą...

Moje też nie są idealne w kształcie, chociaż z wyglądu przypominają rogaliki. :wink: Ja ciasto z tego przepisu dzielę na 6 równych części, każdą część wałkuję - robię takie jakby koła, bo idealne to one nie są. I każde koło dzielę najpierw na 4 a potem na 8 trójkątów. Na środku podstawy trójkąta nakładam trochę dżemu i od tej strony zawijam/roluję. Końce zaginam - formując kształt rogala.
Acha i jestem przeciwniczką stolnicy, to znaczy nienawidzę jej myć i skrobać po użyciu. Ciasto wyrabiam w plastikowej misce, a wałkuję i wykrawam na papierze do pieczenia, takim pokrytym z obu stron silikonem. :x :wink:
Obrazek

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 3 marca 2010, o 17:16

kandyo napisał(a):Pomyślałam sobie , że można by zrobić takie z kapustą i z grzybami, mam akurat farsz zamrożony.

Można, tylko pewnie z mniejszą ilością cukru, aby tylko drożdże pobudzić do pracy. Z podobnego a może nawet prawie identycznego przepisu robiłam kiedyś paszteciki.
Obrazek

kandyo
Cichutko
Cichutko

Postprzez kandyo » 4 marca 2010, o 09:34

Kratka napisał(a):
kandyo napisał(a):Pomyślałam sobie , że można by zrobić takie z kapustą i z grzybami, mam akurat farsz zamrożony.

Można, tylko pewnie z mniejszą ilością cukru, aby tylko drożdże pobudzić do pracy. Z podobnego a może nawet prawie identycznego przepisu robiłam kiedyś paszteciki.

W tym przepisie jest tylko jedna łyżka cukru, więc nie są one zbyt słodkie.
Obrazek

kandyo
Cichutko
Cichutko

Postprzez kandyo » 5 marca 2010, o 08:02

Małe uzupełnienie.
Rogaliki z kapustą i z grzybami na początku wydawały mi się porażką. Jakoś tak nijako smakowały. Więc następną blachę zrobiłam z marmoladą. Szybko okazało się że cieszą się większym powodzeniem niż te z marmoladą.
Moim zdaniem czegoś w nich brakowało, ale będę je doskonalić.
Ostatnio edytowano 5 marca 2010, o 10:57 przez kandyo, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 5 marca 2010, o 10:38

Ja do rogalików uznaję tylko powidła śliwkowe roboty mojej babci :) Moja mama również tylko takie robi - jej się nie wylewa nic, u mnie zawsze :roll: . Zawijanie wychodzi raz zgrabniej, raz mniej - ale je nigdy nie miałam zdolności manualnych.

Powrót do Garkuchnia