Momika napisał(a):wygląda bardzo apetycznie, tylko strasznie pracochołonne...
czym można zastąpić tą gotową przyprawę? jaki zestaw "normalnych" przypraw w to wchodzi? ja raczej nie lubię takich gotowych

też nie jestem pasjonatką gotowców ale ostatnio nie mam mocy sie babrać w dobieraniu składników:
przyprawa gyros: papryka słodka i chilli, pieprz, sól, czosnek , cebula, trochę tymianku, cząbru, rozmarynu, zmielonej świeżo gorczycy białej i kolendry - i już
pracochłonne jest ale za to szybkie zajmuje od włączenia piekarnika do podania na stół jakies 30-40 minut
włączam piekarnik, w międzyczasie kroje pierś wrzucam na patelnię, dodaje przyprawę, jak robi sie mięsko robie sos czosnkowy (zajmuje to jakies 3-4minuty) i sos do lodówki, piekarnik zazwyczaj jest juz rozgrzany wrzucam łódeczki ziemniaczane na 15 minut z termoobiegiem, zmniejszam gaz pod mięskiem i robie vienegret (2 ząbki czosnku, ok 1/4 szklanki oliwy, ocet balsamiczy ok 2 łyżki, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz) i sałatę - gdy ziemniaczki są ok to na talerz ziemniak, mięsko obok polewam sałate viengretem, i nalewam między mięsko a ziemniaczki sosu czosnkowego - hmmm...to chyba nawet mniej niż 30 minut