Pomocy!!

Tajemne mikstury i przypalone garnki

Moderator: Leninka

star242
Szeptem
Szeptem

Pomocy!!

Postprzez star242 » 11 września 2008, o 11:54

Leninko bardzo proszę o przepis na biszkopt i kremy do tortów,w tamtym roku korzystałam z Waszego przepisu i inspiracji,dzięki temu zrobiłam córci śliczny tort z kubusiem Puchatkiem,niestety nie wydrukowalam sobie przepisu i w dodatku chyba stronka została usunięta,na sobotę muszę zrobić tort na 3 latka,jejciu w ogóle uśmiech ugościł na mej twarzy kiedy w ogóle znalazłam Wasze forum :-D a jakbym tak uzyskała jeszcze przepisy byłaby to już pełnia szczęścia :)Z góry dziękuję

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 12 września 2008, o 13:52

Przepraszam za opóźnienie, mam utrudniony dostęp do netu :-( Mam nadzieję, że zdążysz zrobić do jutra :roll:

Najpierw przepis na biszkopt:

3/4 szklanki maki tortowej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do tortownicy (ok 26 cm) nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, odwracając "do góry nogami", pozwolić, aby trochę się wystudził i przełożyć znowu wierzchem do góry.
Biszkopt do tortu najlepiej upiec dzień przed krojeniem, przykryć ściereczką i odłożyć- wtedy, nazajutrz lepiej się kroi, gdy nie jest już taki wilgotny.

Nasączanie:
Po przekrojeniu biszkopta, na cokolwiek płaskiego (deseczka, patera...) kładziesz spodni blat. Nasączasz (woda przegotowana- ok 1/2 l.+ dużo cukru -ok. 5 łyżek+ kwasek cytrynowy albo sok z cytryny- ma byc słodko- kwaśne, z przewagą może nawet kwasku+aromat arakowy). Nasączasz -albo łyżką nabierasz poncz i powoli, równo łyżkę przy blacie przechylasz i przesuwasz jednocześnie, żeby się zlewało, ale nie wszystko w jedno miejsce . Albo- słyszałam o sposobie- że do czystej butelki z końcówką sprayową wlewa się poncz i po prostu spryskuje się blaty. Tego nie próbowałam, ale jeśli ktoś nie ma jeszcze wyczucia, to może ten sposób jest dobry, żeby równomiernie nasączyc biszkopt. Można też wlac do butelki poncz i przytrzymując wylot butelki kciukiem, pozwalac po trochu wyciekac płynowi prosto na biszkopt. Przy sposobie z łyżką i wylewaniem z butelki- trzeba omijac brzegi, bo po nasiąknięciu tort może stracic kształt (ważne przy tortach o precyzyjnym kształcie!).

Po nasączeniu pierwszego blatu- spodniego, smarujemy go kwaśnym dżemem (najlepszy jest z mirabelki, może byc z czarnej porzeczki, wiśni itp). Na to dajemy krem. Na to kładziemy drugą warstwę biszkopta, znowu nasączamy. Na to krem itd.... Jeśli tort ma by wysoki (np 4- warstwowy- dobrze jest położyc kwaśny dżem na co drugą warstwę nasączonego biszkopta.

Całośc odkładamy do lodówki, następnego dnia dekorujemy, znów odkładamy do lodówki, a na koniec przenosimy tort z deseczki na paterę.

Krem- baza:

1/2 l. mleka (czyli 2 szkl. :) )
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
ok. 1/3 szkl. cukru,
cukier waniliowy,
kostka masła Extra (200 lub 250g- bez różnicy),

W 1 szkl.mleka rozmieszać obie mąki, a 2-ą szkl.mleka zagotować z cukrem i c.waniliowym. Jesli po rozmieszaniu mąki w zimnym mleku zostały grudki- przelać całość przez sitko i przetrzeć grudki. Wlać do gotującego się mleka z cukrem. Mieszać ok. 3 minut, aż mąka straci swój zapach surowizny. Taki budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy budyń jest już zimny, ucieramy mikserem masło- trzeba je wyjąć trochę wcześniej z lodówki, po to, by miało temperaturę taką samą, jak budyń. Do utartego dobrze masła dodajemy po łyżce zimny budyń.
To jest baza.

Teraz kombinacje:

Dzieci uwielbiają krem nutellowy- to wiem z doświadczenia. A więc- nutellę- taki mały słoiczek, jak pół szklanki. dodajemy po łyżce do utartego masła (pamiętamy, że wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę!). Po utarciu nutelli z masłem- dodajemy jw. zimny budyń.
Przy tym wariancie- budyń słodzimy trochę mniej (ok.1/4 szkl.)
Ponieważ nutella zagęszcza krem, możemy dodać 1 pojemniczek śmietany kremówki-30% lub 36% ubitej ze śmietan-fixem i na sam koniec dodać po łyżce do kremu.

Baza budyniowa + bita śmietana z białą czekoladą. Śmietanę kremówkę do rondelka wrzucamy, dodajemy połamaną biała czekoladę i mieszamy na małym ogniu. Gdy czekolada rozpuści się całkowicie, zdejmujemy z ognia i studzimy- ma być dobrze zimna. Ubijamy ze śmietan-fixem i dodajemy po łyżce do masy budyniowej.

Ten krem zwykle wykorzystuję do dekoracji, kiedy potrzeba mi barwić kolorami, bo jest biały i dobrze widać kolory. :)

Poza tym do bazy można dodawać owoce, kakao, kawę i co tam się jeszcze chce. :-D
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

star242
Szeptem
Szeptem

Postprzez star242 » 12 września 2008, o 14:08

Leninko badzo bardzo dziękuję,powtórzę za dziewczynami,jesteś nieoceniona :przytul: .Jak uda mi się tort to wstawię zdjęcie,będę jutro lepić z córcią z waszego przepisu na masę(jeszcze niewiem co ),mam nadzieję że się uda.....Pozdrawiam

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 12 września 2008, o 14:15

Pochwal się tortem koniecznie :-D
A ja zachęcam do częstszego odwiedzania naszego forum, nie tylko raz w roku :wink:
Kinga

star242
Szeptem
Szeptem

Postprzez star242 » 12 września 2008, o 15:11

Byłam już wcześniej,ale niestety nie zapisałam sobie całego forum tylko jedną stronkę,tę która została usunięta i już nie mogłam Was znależć,biszkopt się piecze.......mam nadzieję że zostanie takich rozmiarów jak urósł.Jak tylko będę miała czym to na pewno się pochwalę,aha muszę Wam powiedzieć że nie znalazłam równie rewelacyjnej strony,a szukałam 3 dni....

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 12 września 2008, o 15:20

A to baaaardzo miłe! :-D

No to szybciutko- klik do ulubionych i już nie zginie :)
Kinga

star242
Szeptem
Szeptem

Postprzez star242 » 12 września 2008, o 15:22

Leninko jak już jesteś to tą masę plastyczną mam położyć na górę biszkopta??Nie na krem??Chcę zrobić coś w stylu łąki i na to zwierzątka

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 12 września 2008, o 16:05

Posmaruj cieniutko z wierzchu kremem bez bitej śmietany i na to masa plastyczna. W zetknięciu z bitą śmietaną masa plastyczna może się zacząć rozpuszczać i podchodzić wodą. Można nawet cienko samym masłem posmarować.
Powodzenia.
Teraz uciekam i będę dopiero późnym wieczorem (mam nadzieję) :)
Kinga

star242
Szeptem
Szeptem

Postprzez star242 » 12 września 2008, o 16:18

Po raz kolejny dziękuję,ja się odezwę jutro,dziś jeszcze ozdoby sobie zrobię,a jutro drugą masę na górę.....Pa

star242
Szeptem
Szeptem

Postprzez star242 » 13 września 2008, o 12:35

Witam,zaraz wstawię zdjęcie mojego cuda oczywiście tam gdzie się je wstawia,jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Zdjęcie jest tu viewtopic.php?p=150131#150131

Powrót do Garkuchnia