Plastyczna masa cukrowa do ozdabiania tortu

Tajemne mikstury i przypalone garnki

Moderator: Leninka

zmora_pogo
Szeptem
Szeptem

Re: Plastyczna masa cukrowa do ozdabiania tortu

Postprzez zmora_pogo » 25 czerwca 2011, o 14:24

Cześć,
jetem nowa na tym forum, a konto założyłam tylko dlatego, aby podziękować za przepis i pochwalić się tortem jaki zrobiłam z przepisu podanego na tej stronie. Za pierwszym razem coś źle zrobiłam i mi nie wyszła masa, ale za drugim razem już się udało:)Kiedyś robiłam masę z innego przepisu i powiedziałam, że nigdy więcej... więcej męczarni niż to warte. Dziś moja chrześniaczka zobaczy torcik i mam nadzieję, że będzie zadowolona:)
Dziękuję za przepis, polecam:D
Pozdrawiam wszystkich użytkowników:)

zmora_pogo
Szeptem
Szeptem

Postprzez zmora_pogo » 25 czerwca 2011, o 14:34

Niestety mam problem - nie umiem wstawić tu zdjęcia:( Może ktoś mi podpowie, to wtedy je umieszczę.

monkartom
Szeptem
Szeptem

Postprzez monkartom » 17 sierpnia 2011, o 04:10

Jestem nowa, ale powiem tak. Mase sprobowalam na urodzinki mojej 3 letniej corci(3 latka). Zrobilam jej tort "lalke"wrozke. och jak on jej sie podobal, buzia otwarta, dziecko zaniemowilo! Minelo kilka miesiecy a wciaz wspomina ten tort. teraz przyszla pora na urodzinki synka (5 lat), on chce tort ze smokiem z bajki "How to train your dragon" night fury. Bardzo , ale to bardzo swietny pomysl z ta masa. Wynalazca to geniusz. Szkoda ze nie umiem wstawic zdjecia. :? Mam 4 dzieci i z pewnoscia dojde do wprawy z tymi dekoracjami.Dzieki za przepis

ulcik
Szeptem
Szeptem

Postprzez ulcik » 21 sierpnia 2011, o 17:29

Witam serdecznie, tyle się ostatnio naczytałam o masie cukrowej że chciałabym ozdobić nią torcik, w związku z tym mam pytanie, czego mam dodać aby masa wyszła mi śnieżnie biała??? :-) pozdrawiam :D

ulcik
Szeptem
Szeptem

Postprzez ulcik » 21 sierpnia 2011, o 17:30

Witam serdecznie, tyle się ostatnio naczytałam o masie cukrowej że chciałabym ozdobić nią torcik, w związku z tym mam pytanie, czego mam dodać aby masa wyszła mi śnieżnie biała??? :-) pozdrawiam :D

szena
Szeptem
Szeptem

Postprzez szena » 18 października 2011, o 15:40

Czy mogłabym zamiast części cukru dodać kakao? Chciałabym żeby masa była kakaowa robię tort dla mojej koleżanki na 18 urodziny.

Krzysiek
Szeptem
Szeptem

Postprzez Krzysiek » 18 lutego 2012, o 21:09

Witam,
a nam wyszedł taki torcik :-) Masa jest świetna, nie mieliśmy barwinków i nie doczytaliśmy o kisielu, więc dodaliśmy kakao. Około 4 łyżeczek do porcji z przepisu i jest pyszne :-)

Obrazek

Angelika3137
Szeptem
Szeptem

Postprzez Angelika3137 » 10 marca 2012, o 22:19

Hej :) Jestem nowa, było pytanie o śnieżnobiałą masę :)

850g cukru pudru
50g glukozy
3 łyżeczki żelatyny
70ml wrzącej wody
rozpuścić żelatynę i glukozę, tak żeby nie było grudek (wyjdzie taki "glut" )
wgnieść w to cukier puder

Masa świetna naturalnie śnieżno-biała;) jedynym minusem jest to, że jest mega słodka ;D
wałkować na blacie posmarowanym olejem. Wychodzi co najmniej na dwie średnie tortownice ;) :-D

Asta
Szeptem
Szeptem

Postprzez Asta » 10 kwietnia 2012, o 09:59

Witam,

mam prośbę o informację czy masę cukrową mogę położyć na bitą śmietanę. Znalazłam w necie, że absolutnie nie - ale były to zawsze przepisy z żelatyną i zastanawiam się, czy masę z tego przepisu mogę wykorzystać do tortu śmietankowego. A poza tym może ktoś ma wiedzę czym różnią się masa cukrowa i marcepanowa - oczywiście nie chodzi mi o skład i smak tylko o łatwość dekorowania i inne sprawy z tym związane np. łatwość wałkowania, wygląd itp. Pytam bo zamierzam zrobić pierwszy krok w wykonywaniu wyrobów cukierniczych i jestem pełna obaw, co z tego wyjdzie :))

Cyśka
Szeptem
Szeptem

Postprzez Cyśka » 18 maja 2012, o 13:45

Ja dodałam jeszcze raz tyle cukru pudru i masa wyszła super ;)
Dziękuje za przepis :)

Poprzednia strona

Powrót do Garkuchnia