jak tam u Was z gotowaniem?

Tajemne mikstury i przypalone garnki

Moderator: Leninka

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

jak tam u Was z gotowaniem?

Postprzez JaMaska » 5 czerwca 2005, o 16:24

bo ja baaardzo lubie gotować i teraz gdy jestem w domu z Myszorką to sie wyżywam kulinarnie, bo normalnie to tzw ajntopy i szybkie dania.
Jaka jest Wasza popisowa potrawa?
Jaki deserek?

ech, mi najlepiej chyba wychodzi kuchnia włoska i to zarówno pizze jak i wszelkiego kalibru makaronady przez spagetti, lasagne, canelloni...+ jeszcze kawałek kuchni greckiej.
No i deserek tez jest z tej bajki uwielbiam tiramisu!! Najlepsze w jakie do tej pory jadłam jest w Warszawie w Kredensie, na drugim miejscu Wrocław i Splendido, później LaScala...ech...tiramisu to pożeram wszedzie gdzie jestem....a na wyrób własny to szukam przepisu - choc udało mi sie znaleźc parę godnych ale to pieśń przyszłości.

Ha! z dań to jeszcze rybcie - wszelakie.

a że zaczął sie sezon frilowy to obowiązkowo skrzydełka słodko-pikantne!!
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

Momika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez Momika » 5 czerwca 2005, o 21:00

u mnie na razie tylko kuchnia szybka i lekkostrawna, żadnych popisowych dań, minimum czasu aby było zjadliwe i na razie to tyle :oops:

jasmina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez jasmina » 5 czerwca 2005, o 21:09

Momika napisał(a):u mnie na razie tylko kuchnia szybka i lekkostrawna, żadnych popisowych dań, minimum czasu aby było zjadliwe i na razie to tyle :oops:

u nie to samo.
W kuchni zamiast uniesien przeżywam mordęgę.
Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni. (Zafon)

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 5 czerwca 2005, o 21:46

Niecierpię gotować i nie umiem :P I nawet nie mam takich ambicji. Na szczęście męża mam przyzwyczajonego od dziecka do jadania gotowego żarcia, a jak trzeba to potrafiącego samemu coś upichcić :)
Od kiedy zaszłam w ciążę, moja mama i teściowa stwierdziły, że muszę się zdrowo odżywiać i gotują na wyścigi do tej pory :-D Co niedziela jesteśmy na obiadku u rodziców i przywozimy prowiant na cały tydzień :D A teściowa już się nie może doczekać, aż Antek będzie miał szerszy jadłospis i będzie mogła mu coś upichcić. Żyć, nie umierać z taką rodzinką :lol:
Obrazek
Obrazek

emilka2004
Donośnie
Donośnie

Postprzez emilka2004 » 5 czerwca 2005, o 22:21

lubię gotować i lubię też bardzo kuchnię włoską makarony pod każdą postacią. JaMaska a masz dobry przepis na ciasto na pizze bo ja nie mogę utrafić zawsze mi taki chleb wychodzi a ja lubię takie cieniutkie??
<a href="http://by.lilypie.com/lFvlp2/.png">KACPER</a>
<a href="http://b4.lilypie.com/27vqp1.png">EMILKA</a>

www.emilka2004.bobasy.pl

radowinkaala
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez radowinkaala » 5 czerwca 2005, o 22:25

Momika napisał(a):u mnie na razie tylko kuchnia szybka i lekkostrawna, żadnych popisowych dań, minimum czasu aby było zjadliwe i na razie to tyle :oops:

Ja także!
Moja twórczość kulinarna jest od narodzin Ani zachwiana - teraz gotuję byle szybko :) Ale najczęściej dobrze wychodzi - a i ciasto raz w tygodniu upiekę, budyń mężowi przygotuję - tudzież inny deserek. Niemniej jednak uważam, że jedzenie powinno być w tabletkach :D
ObrazekObrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 5 czerwca 2005, o 22:35

emilka2004 napisał(a):lubię gotować i lubię też bardzo kuchnię włoską makarony pod każdą postacią. JaMaska a masz dobry przepis na ciasto na pizze bo ja nie mogę utrafić zawsze mi taki chleb wychodzi a ja lubię takie cieniutkie??

a ja grube drozdżowe...ale wiesz co mam gdzies przepis na makaronowe i na cieńkie - ale nie robiłam - wiec nie ręczę - ale przpis wykopie i dopiszę
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

— Juan Ramón Jiménez

emilka2004
Donośnie
Donośnie

Postprzez emilka2004 » 5 czerwca 2005, o 22:41

JaMaska napisał(a):
emilka2004 napisał(a):lubię gotować i lubię też bardzo kuchnię włoską makarony pod każdą postacią. JaMaska a masz dobry przepis na ciasto na pizze bo ja nie mogę utrafić zawsze mi taki chleb wychodzi a ja lubię takie cieniutkie??

a ja grube drozdżowe...ale wiesz co mam gdzies przepis na makaronowe i na cieńkie - ale nie robiłam - wiec nie ręczę - ale przpis wykopie i dopiszę

dzięki i czekam :P
<a href="http://by.lilypie.com/lFvlp2/.png">KACPER</a>
<a href="http://b4.lilypie.com/27vqp1.png">EMILKA</a>

www.emilka2004.bobasy.pl

mangalia
Szeptem
Szeptem

Postprzez mangalia » 6 czerwca 2005, o 09:58

U mnie z gotowaniem tak sobie :) Robie niezłe sałatki i makarony ale np. w ogóle nie tykam czerwonego mięsa. Taka ze mnie na wpół - wegetarianka :-)) Ale jesc lubie oj lubie :-) A ze w związku z tym lubieniem własnie przekroczyłam masę krytczna to od dzisiaj jestem na diecie, buuuuuuuuuu :(

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 6 czerwca 2005, o 10:17

Zawsze lubiłam gotować, ostatnio nie mam zbyt dużo czasu i weny twórczej :P
ObrazekObrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 6 czerwca 2005, o 23:40

emilka2004 napisał(a):
JaMaska napisał(a):

dzięki i czekam :P

proszę:
400g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazyli
2-3 łyżki oliwy z oliwek

-wyrobić ciasto ze wszystkiego (w kraterze z mąki jaja, oliwa i reszta)
-po wyrobieniu na 1/2h do lodówki
-rozwałkowac albo na placki albo na blaszkę - nakłuć widelcem przed wyłożeniem składników
-składniki na pizze powinny byc tak przygotowane aby wystarczyło im 15-20 minut w piekarniku w 180st C - bo tyle sie piecze pizze na tym ciescie

uprzedzam - nie robiłam - ale powinno wyjść z tej ksiązki, z której jest ten przepis do tej pory wszystko mi wyszło, smacznego :-)
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

— Juan Ramón Jiménez

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez karolla » 7 czerwca 2005, o 09:21

uwielbiam gotować :-D ,ale nie wtedy jak jestem zmuszana :? np .przez moją teściową cyt."czy mogłabyś ugotować żurek,gulasz ,a i na deser robisz taki pyszny pleśniak" :shock: brrrr.Uwielbiam gotować ,ale to co ja chcem ,a nie to co muszę :-) .A i nie mam ulubionych potraw ,lubię gotować wszystko :) ,ale może dlatego lubię ,bo mam takie wykształcenie :wink:
ObrazekObrazek Obrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 7 czerwca 2005, o 22:04

Ja, gdy mam czas, lubię postać w kuchni i coś upichcić. Chyba najbardziej lubię robić wszelkiego rodzaju kluchy, ogólnie mączne potrawy: kopytka, kluski śląskie, knedle z owocami, pierogi: z serem na słodko, ruskie (ruskie robię najczęściej, bo wszyscy lubimy, łącznie z Ninką), z owocami (jagody, truskawki, jabłka), pampuchy itd, itp. Podobno robię dobre gołąbki, zupy- kremy z grzankami.... o rany!, nie wiem co jeszcze, bo dużo robię....

Ale generalnie dużo bardziej lubię piec słodkości... :D :D :D
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Momika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez Momika » 7 czerwca 2005, o 22:38

mamakinga napisał(a):Ja, gdy mam czas, lubię postać w kuchni i coś upichcić. Chyba najbardziej lubię robić wszelkiego rodzaju kluchy, ogólnie mączne potrawy: kopytka, kluski śląskie, knedle z owocami, pierogi: z serem na słodko, ruskie (ruskie robię najczęściej, bo wszyscy lubimy, łącznie z Ninką), z owocami (jagody, truskawki, jabłka), pampuchy itd, itp. Podobno robię dobre gołąbki, zupy- kremy z grzankami.... o rany!, nie wiem co jeszcze, bo dużo robię....

Ale generalnie dużo bardziej lubię piec słodkości... :D :D :D

ojojoj to ja chyba się na obiadki do Ciebie wproszę :D

Następna strona

Powrót do Garkuchnia