Herbatka

Tajemne mikstury i przypalone garnki

Moderator: Leninka

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Herbatka

Postprzez kontrafalda » 4 kwietnia 2005, o 12:02

W związku z nadejściem wiosny i wypędzeniem z Zojki diabła postanowiłam zacząć ją usamodzielniać. Na razie pozwolę jej jeszcze z nami mieszkać, a i od kasy nie odetnę od razu :P : chciałabym zacząć od niekapka. Sprzęt już zakupiłam, zaraz mam go zamiar wygotować, ale co dalej? Na pierwszy ogień miałaby pójść herbatka, ale - strasznie mi wstyd - nie wiem, na jakiej wodzie ją ugotować :oops: Poradźcie, doświadczone mamy - czego używacie? Czy wodę mineralną, na której jest napisane "może być podawana niemowlętom" trzeba gotować, czy wystarczy podgrzać??? Jejku, jestem kompletnie zielona w tym temacie :roll:

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 4 kwietnia 2005, o 12:13

Ja robię na mineralnej i dodaję troszkę ciepłej przegotowanej... Nic jej nie jest :( a herbatka jest błyskawicznie podana :-D
ObrazekObrazek

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez karolla » 4 kwietnia 2005, o 12:26

ja herbatkę podaję Laurce praczktycznie od urodzenia,koperkową.
podaje ją na zwyklej wodzie przegotowanej.Mamy dzbanek i tak wlewamy wody, jak chce jej się pić to wlewam do butli ,do mikrofali :x ,wiem wiem nie wolno,ale jeszcze żyje i jakoś funkcjonuje :wink: a następnie dodaję herbatkę.Mamy rumiankową Hippa, jabłko -melisa BoboVity (od 5 miesiąca),herbatkę na przeziębienia(tak się nazywa)Kruger Impress (od 2 mies.) i herbatkę z owoców leśnych i ziół Hippa (po 5 mies.) no i oczywiście koperkową.Z niekapka już powolutku uczymy się pić ,ale nie wiem jak dawać :? ,może ktoś wie,mam Aventu i nie wiem czy ten dzióbek ma być na górze ,czy na dole :shock: ?Może ktoś mnie :-) zrozumiał i zna odpowiedź :D .Podaje jej herbatkę dwa razy dziennie.Po porannym przebudzeniu i przed wieczorną kaszką(ok 1 godz. wcześniej) :)
ObrazekObrazek Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 4 kwietnia 2005, o 12:34

Dziękuję za wskazówki :) Niekapek się gotuje - też kupiłam Avent, ale do zasady działania i sposobu montowania dzióbka jeszcze nie dotarłam - wychodzi na to, że kolejny problem przede mną :lol: Ciężkie jest życie matki :P

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez atlantis75 » 4 kwietnia 2005, o 16:24

Monika, szybko zaczynacie z niekapkami, ja się jeszcze troche boje, bo Kuba to łapczywiec, który czasami potrafi się zakrztusić. Pijemy herbatkę rumiankowa Bobovity. Jak ma problemy z zaśnięciem to serwuje mu uspokajającą melisowo-rumiankową. Kubuś woli herbatki od soczków.
Obrazek
Obrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 4 kwietnia 2005, o 16:56

Antek pijał już z niekapka i nawet fajnie mu szło, ale niestety zdarzyło mu się kilka razy zakrztusić i narazie dałam spokój. Z niekapka leci dużo szybciej niż ze smoczka, nie zawsze uda się wszystko ładnie przełknąć :( Ale jak Antek będzie już pewnie siedział to ponowimy próby.
Według mnie "dziubek"powinien być na górze, tak jest wygodniej pić. Odwrotnie to nosek może przeszkadzać :-P
Antek pije herbatkę z koperku Bobovity. Przygotowuję ją na dłużej przegotowanej i wystudzonej wodzie z kranu, nie podgrzewam przed podaniem, Antek nawet mleko pije w temperaturze pokojowej.
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 4 kwietnia 2005, o 17:08

Niekapka zalecił nam pediatra: jego zdaniem tak "wiekowego" dziecka nie ma sensu uczyć pić z butelki (zwłaszcza, że ma już zęby) - a Zojka potrafi tylko obsługiwać cyca :D Pierwsza próba za nami - nowy gryzak bardzo się spodobał: prawdziwe przeznaczenie nie zostało jeszcze odkryte :lol: Herbatkę (rumiankową Bobovity) wypiłam sama - Zojka łyknęła kilka łyżeczek, ale chyba nie bardzo jej smakowało. Jutro spróbujemy znowu :)

magdh78
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez magdh78 » 5 kwietnia 2005, o 08:07

My jeszcze nie pijemy z niekapka, ale powoli dojrzewam do myśli, że pora na kolejną zmianę w życiu mojego małego mężczyzny :drink:

Jak do tej pory to pije herbatki z butelki, którą sam sobie trzyma :D : rumiankową, ułatwiającą trawienie i jabłkową z melisą
Obrazek
Obrazek

emilka2004
Donośnie
Donośnie

Postprzez emilka2004 » 6 kwietnia 2005, o 22:51

my też nie pijemy z niekapka co prawda Emcia jeszcze dwa dni temu nic nie piła ale teraz zaakceptowała wodę mineralną którą pije bez gotowania
<a href="http://by.lilypie.com/lFvlp2/.png">KACPER</a>
<a href="http://b4.lilypie.com/27vqp1.png">EMILKA</a>

www.emilka2004.bobasy.pl

magdh78
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez magdh78 » 7 kwietnia 2005, o 07:27

emilka2004 napisał(a): teraz zaakceptowała wodę mineralną którą pije bez gotowania

Jaką wodę dajesz Emilce do picia?
Obrazek
Obrazek

emilka2004
Donośnie
Donośnie

Postprzez emilka2004 » 7 kwietnia 2005, o 08:23

magdh26 napisał(a):
emilka2004 napisał(a): teraz zaakceptowała wodę mineralną którą pije bez gotowania

Jaką wodę dajesz Emilce do picia?

Żywiecką tą dla niemowląt
<a href="http://by.lilypie.com/lFvlp2/.png">KACPER</a>
<a href="http://b4.lilypie.com/27vqp1.png">EMILKA</a>

www.emilka2004.bobasy.pl

Powrót do Garkuchnia