Oj, przepraszam, że dopiero dziś tu zaglądam
Catalina, mam nadzieję, że Twoje składniki na drożdżówki czekają jeszcze na przepis. Już podaję:
0,5 kg mąki
2,5-3 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 szkl. oleju
ok. 0,5 szkl. cukru (ilość można samemu sobie regulować)
zapach lub cukier waniliowy
1 jajko ( albo samo żółtko, a białko odłożyć do posmarowania)
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić, aż urośnie. Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto ( można mikserem) zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść krótko i formować drożdżówki. Nadziać masą, jaką kto lubi. Ja zrobiłam z serem (ok 25 dag sera białego+ cukier waniliowy, cukier zwykły do smaku, jajko, namoczone rodzynki. Kupi.łam ser mielony, ale wyszło trochę za rzadkie, więc dodałam budyń w proszku i trochę kaszy manny) i z masą budyniową (dwa budynie śmietankowe zagotowane w ilości mleka potrzebnej do jednego- dosyć gęste). Ale można też nadziewać dżemem, ale twardym,żeby nie wypłynął podczas pieczenia, czy masą makową- co tam komu przyjdzie do głowy.
Z tej porcji wychodzi ok. 16 drożdżowek, ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 36 sztuk.
Za chwilę podam sposób, jak je zawijać.