zapalenie gardła:((

Nasze brzdące od A do Zet

Moderatorzy: Milla, Diabolique

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

zapalenie gardła:((

Postprzez karolla » 8 marca 2006, o 15:32

Lalkę dopadło zapalenie gardła:(
Próbowałam coś poszukać na ten temat,ale nie wiele znalazłam :?
Mam pytanko.Czy to możliwe,żeby przy zapaleniu Lusia wymiotowała?
I czy to jest zaraźliwe?
Lusia tak ryczała u lekarza,że zapomniałam się o to spytać :?
A i dostała antybiotyk Ospamax,nie wiem czy jej podawać ,bo przeczytałam,że jak po zapaleniu gardła zrobi się angina,to wtedy się podaje i nie wiem co robić :roll:
ObrazekObrazek Obrazek

kasia062
Donośnie
Donośnie

Postprzez kasia062 » 8 marca 2006, o 15:40

Niestety nie wiem co można podawać przy zapaleniu gardła ale niech Lusia szybko wraca do zdrówka :)
Obrazek

Momika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez Momika » 8 marca 2006, o 15:56

uściskaj od nas Laurkę i niech szybciutko zdrowieje :przytul:

odnośnie leczenia to zaufałabym lekarzowi, ale możesz też poradzić się innego pediatry.

makoc
Donośnie
Donośnie

Postprzez makoc » 8 marca 2006, o 16:42

z tym antybiotykiem na zapalenie gardła to bym poczekała. to jest wirusowe. Małgosia już przechodzila to wielokrotnie i zwykle wystarczał eurespal, a w ostatecznosci baktrim. trwa to dużo dłużej niż przy antybiotyku, ale zapalenie gardła to nie jest grozna choroba, wiec można spróbować lżejszych środków. z tym że lekarzem nie jestem i do gardełka jej nie zagladałam, wiec to tylko z moich doświadczen z Gosią wiem. generalnie antybiotyk zaczyna sie podawac przy chorobach z wysoką goraczka (zapalenie ucha, angina, zapalenie oskrzeli, płuc), a także niemowlakom, u których juz zapalenie gardła jest niebezpieczne, bo szybko przeobraza sie w zaplenie oskrzeli i płuc.
Polecam tantum verde lub hasco sept (tanszy a to to samo) do psikania w gardelko, łagodzi ból i kaszel, jest dość smaczny i łatwy w aplikacji.

co do wymiotów to nie mam pojęcia, Małgosia miała je tylko przy rotawirusach, a zaraźliwość? tak jak wszystkie wiruski, niestety :-(

życzymy szybkiego powrotu do zdrówka :-D
Obrazek
Obrazek

makoc
Donośnie
Donośnie

Postprzez makoc » 8 marca 2006, o 16:48

aha, w tej chwili tez mamy czerwone gardło, dostalysmy tylko syropki - flavamed i drosetux.
Obrazek
Obrazek

margoma
Donośnie
Donośnie

Postprzez margoma » 8 marca 2006, o 17:24

Moja Marcelka miala ospamox przy ropnym katarze, jak sie okazalo zupelnie niepotrzebnie, brala przez tydzien i nie pomoglo, potem poszlam do innego lekarza i ten niestety musial dopisac ospamox , bo jak to powiedzial "ma rece zwiazane" zle dobranym lekiem, zapisal tez eurespal i krople robione i pomoglo. A co do wymiotow przy zapaleniu gardla, to moga byc od podraznienia. Lusie gardlo boli i moze miec taki odruch. Zycze zdrowka a z antybiotykiem bym sie wstrzymala.
pozdrawiam cieplutko
Małgosia_Tosia,Marcelka i Zuzka
Obrazek
Obrazek

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 8 marca 2006, o 17:43

Życzę Wam dużo zdrówka. A z tym antybiotykiem to różnie bywa. Ja miałam jakiś czas temu zapalenie gardła, zwlekałam z antybiotykiem i dorobiłam się takiej anginy - że był problem z wyleczeniem, lekarka chciała mi skierowanie do szpitala dać.
Jeśli Lusia długo leczy się u tego lekarza, zawsze stawiał trafne diagnozy to bym mu zaufała.
Agusia raz brała antybiotyk, właśnie na zapalenie gardła, przeszło po tygodniu i od tego dnia (to było we wrześniu) nie chorowała.
Obrazek

danetdd
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez danetdd » 8 marca 2006, o 19:48

wirusowe zapalenie gardła i migdałków moja Daria przeszła całkiem niedawno :-D oczywiście dostała bactrim, ale żygała po nim jak kot :-D nigdy więcej tego dziecku nie podam-jest uczulona :-D dawałam Jej calcium, bo miała lekki katarek :-D i tandum verde :-D zdziałał cuda, bo dziecku przeszło :-D nie poddałam się i nie poszłam po antybiotyk :-D tak wymiotowała mi i dziecko może wymiotować przy zapaleniu i anginie :( u mnie to była wirusówka, bo Dawid i Tomek też zachorowali :( ich wyleczyłam też tandum :-D
zdrówka!!!!!!!z każdym dniem będzie lepiej!!!! :-D trzymaj się dzielnie!!!! :-D

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 8 marca 2006, o 19:50

Karoll - cierpliwości, wytrwałości, łagodnych objawów u Lusi i usciski dla Lusi i buziaki dla Ciebie
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 8 marca 2006, o 19:56

Trzymajcie się dzielnie Dziewczynki.

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez karolla » 8 marca 2006, o 20:15

Dzięki dziewczynki :przytul:
Kurcze,mam mieszane uczucia,niewiem co mam zrobić :? .Wygląda to nieciekawie,cały czas ryczy z byle powodu,nigdzie nie mogę się ruszyć ,dzisiaj tylko wypiła mleka 200ml.,a oprócz tego NIC,nawet herbatki.Nie kaszle,ale jest tak jakby opuchnięta na twarzy i jest czerwona :-o .
Chyba jednak jej dam...antybiotyk :roll:

Makoc-życzę Małgosi,aby też szybko przeszło :)
ObrazekObrazek Obrazek

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 8 marca 2006, o 20:33

Karoll, a czy ona czegoś nie zjadła, albo nie wypiła, co mogłoby ją albo uczulić, albo podrażnić gardło, albo jedno i drugie?
Ma gorączkę? Dziwne - że jest spuchnięta i czerwona.
Nie wiem, tak jakoś mi się to nasunęło, radziłabym Ci ją dość uważnie obserwować. I jeszcze raz zdrówka życzę.
Obrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 8 marca 2006, o 21:14

Trzymam kciuki za Lusię. Mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej.
To, że nie ma apetytu, to zrozumiałe przy bolącym gardle. A wymioty? Ja jestem bardzo wrażliwa na tym tle i byle podrażnienie gardła powoduje u mnie odruch wymiotny. Jako dziecko wymiotowałam na potęgę przy każdej infekcji dróg oddechowych.
A co do leków - ja bym jednak starała się zaufać lekarzowi w tej sytuacji.
Obrazek
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 8 marca 2006, o 21:34

Bieda Lalka :( niestety, czasem trzeba wziąć antybiotyk :( zdrowiejcie szybko :przytul:
Obrazek
Obrazek

lidzia77
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez lidzia77 » 8 marca 2006, o 22:05

Wydaje mi sie że niestety u lekarzy panuje moda na antybiotyki!!!!!
Ja za kazdym razem jak wyląduje u lekarza z Maksymilianem mam zapisany antybiotyk- "tak profilaktycznie"
Poniewaz wierzyłam w mądrość pediatrów zawsze stosowalam się do ich wskazówek ale też się w sumie zastanawiam czy zawsze trzeba siegać po antybiotyki??
Nas- odpukać- choroby zimą omijały szerokim łukiem.
Obrazek
Obrazek

Następna strona

Powrót do Dzieciaczki