Ząbkowanie

Nasze brzdące od A do Zet

Moderatorzy: Milla, Diabolique

elwirka
Szeptem
Szeptem

Ząbkowanie

Postprzez elwirka » 7 lipca 2009, o 11:28

Moja siostrzenica właśnie ząbkuje, chcemy znaleźc lek, który by jej ulżył. Szukaliśmy w Internecie i znaleźliśmy Viburcol N. Nie znam tego leku, może ktoś z Was może mi coś poradzic, a może znacie ten lek...

Dodo
Cichutko
Cichutko

Re: Ząbkowanie

Postprzez Dodo » 7 lipca 2009, o 12:41

Viburcol to homeopatyczne czopki uspakajające. Podobno nie szkodzą i nie prowadzą do uzależnień.
Stosowałam te czopki jak Szymuś miał kolki. Troszkę uspakajał się po nich.
Ząbkowanie u nas nie jest jakieś tragiczne więc teraz mu nie podawałam. Jak jest bardzo płaczliwy to podaję mu Paracetamol. Viburcol chyba nie łagodzi bólu tylko wycisz maluszka. Myślę, że jak mała jest po prostu marudna to z powodzeniem można jej go podać, ale jeśli wyraźnie cierpi to zdecydowanie polecam coś przeciwbólowego. Na chwilkę pomagają też żele na ząbkowanie i schłodzone żelowe gryzaczki.
Obrazek
Obrazek

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 8 lipca 2009, o 20:02

W przypadku gorączki stosujemy paracetamol, na złagodzenie bólu żele do tego celu, a gryzaczki nie sprawdzają się u nas
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

emilka1979
Szeptem
Szeptem

Postprzez emilka1979 » 11 lipca 2009, o 10:40

Viburcol jest moim zdaniem skuteczny. Zdecydowanie zmniejsza rozdrażnienie i skłonność do "marudzenia". Oczywiście, jeśli dzieciaczek w widoczny sposób cierpi z powodu ząbkowania, to lepiej podać dodatkowo coś przeciwbólowego. Ale czopki są całkiem ok. :)

O viburcolu można poczytać na str www.leczsiezdrowo.pl. Dość ciekawe.

Szrekowa
Szeptem
Szeptem

Postprzez Szrekowa » 12 lipca 2009, o 21:17

Ja się ostatnio postanowiłam pouczyć trochę homeopatii na domowy użytek :) więc piszę, co wiem o Viburcolu: ma w składzie chamomillę - działa przeciwbólowo na silne bóle i uspokajająco zwłaszcza na te dzieci, których zachowanie charakteryzuje się domaganiem się noszenia na rękach. Dlatego samą chamomillę w granulkach też się często daje na ząbkowanie. Ma też w składzie belladonnę, która ma działanie przeciwgorączkowe. Innych składników jeszcze nie rozpoznałam, ale te dwa są takie dość popularne w homeopatii zwłaszcza przy dzieciach.
Jakbym miała do wyboru viburcol (który nie ma efektów ubocznych) i paracetamol, który zawsze jest nieco niebezpieczny, to bym się nie zastanawiała, co dać małemu dziecku, na chemię jeszcze będzie miał czas. Ja żałuję, że nie wiedziałam takich rzeczy wcześniej, bo dawałam też małym viburcol, działał dobrze, ale dawałam rzadko, bo się bałam, nie wiedziałam dokładnie co to jest a tymczasem jest dużo bezpieczniejszy, niż te wszystkie inne specyfiki na ząbkowanie.

emilka1979
Szeptem
Szeptem

Postprzez emilka1979 » 13 lipca 2009, o 13:25

Niestety, chemia w przypadku maluszków zawsze bywa ryzykowna. Dorosły czasem może źle się poczuć po źle dobranych lekach, a co dopiero taki malec! Myślę, ze homeopatia jest rozwiązaniem..

Powrót do Dzieciaczki