Szkoła muzyczna, ognisko, czy zespół?

Nasze brzdące od A do Zet

Moderatorzy: Milla, Diabolique

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Re: Szkoła muzyczna, ognisko, czy zespół?

Postprzez Leninka » 8 kwietnia 2009, o 22:50

Dalsze losy mojej Carmen :wink: wyglądają następująco:

Tydzień temu, w poniedziałek był pierwszy etap egzaminu do Szkoły Muzycznej. Ninka bardzo polubiła zajęcia z kursu przygotowawczego, zaczęło jej bardzo zależeć, żeby zdała.

Dzieci przystąpiło do egzaminu (z tych, które ja zdązyłam policzyć)- 79, a nie wiem, czy nie było jeszcze jednej grupy na innym piętrze, być może była, bo nauczycielka z kursu mówiła, że spodziewają się setki dzieci! :shock: A miejsc dla pierwszoklasistów jest przygotowanych 36 (dwie klasy 18-osobowe) :x

Ninka śmiało weszła do pierwszej sali, gdzie zaśpiewała piosenkę, powtarzała dźwięki, ogólnie słuchowo ją przesłuchali, obejrzeli ręce, stwierdzili, że może grać na wiolonczeli. Wyprowadziła ją uchachana pani, trzymająca podskakującą z radości Ninkę :shock: Potem przeszła do innej sali, w której sprawdzili jej zdolności motoryczne, koordynację ruchową, takie tam- jedna ręka robi jakiś ruch, druga- inny, posadzili ją przy pianinie, co wzbudziło wielki zachwyt :-D Potem przeszła do kolejnej sali, w której opowiadała historię na temat pokazanego obrazka, trochę czytała itp. Kiedy wychodziła z tej trzeciej sali pani wręczyła nam karteczkę zapraszającą na kolejny etap egzaminów, w piątek. Czyli- wielka radość, że pierwszy etap przeszliśmy pozytywnie, bo nie wszyscy wychodzili z karteczką zapraszającą na piątek.

W drodze powrotnej, w tramwaju Ninka mi opowiedziała, że pani ją zapytała co ona takiego robi, że rodzice kupują jej takie ładne bluzeczki i spódniczki. Ninka na to, że robi specjalną minkę. Komisja pyta: jaką? pokaż. I Ninka strzela komisji swoją pokazową minę proszącą wypisz-wymaluj kot Puszek ze Shreka2 :D Komisja w śmiech, a Ninka na to: ale to nie jest śmieszne, to jest przekonujące! :D No to już wiedziałam skąd to uchachanie na twarzy nauczycielki wyprowadzającej Ninkę z sali i ten dobry humor Ninki :wink:
Ona w ogóle potraktowała te egzaminy jak świetną zabawę. W szatni, kiedy już wychodziliśmy ze szkoły powiedziała z entuzjazmem: "Mamo, niech żałują wszyscy, którzy nie byli dziś na egzaminie, bo była super zabawa!" :-D To jest chyba dowodem na to, że jeśli rodzice nie pokazują zdenerwowania, to dzieci nie wiedzą, że powinny się denerwować i jest miło. Ale w tramwaju po egzaminach składała ręce i prosiła "Proszę, proszę niech powiedzą, że Nina L. zdała" :)

W piątek było rysowanie, liczenie, dodawanie, zorientowanie na prawo, lewo na zasadzie: wykreśl narysowanej dziewczynce z jej prawej ręki kwiatek, jakieś szlaczki, nic więcej nie udało mi się z Ninki wydobyć :wink: No i wyniki miały być dziś po 12.00.
No i chciałam się pochwalić, że Ninka, moja mądra, zdolna, kochana dziewczynka zdała i została przyjęta!!! :mrgreen:
Uczciliśmy to pizzą i dużymi lodami! :D
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 8 kwietnia 2009, o 23:02

Ogromnie gratuluję Nince i bardzo się cieszę :lol:

Będę jej po cichu kibicować!
ObrazekObrazek

asientos
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez asientos » 9 kwietnia 2009, o 08:14

Gratulacje!!!!
Obrazek
Obrazek

AniaB
Donośnie
Donośnie

Postprzez AniaB » 9 kwietnia 2009, o 08:47

Super!!! Zdolniacha :brawo:
Obrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 9 kwietnia 2009, o 08:54

bardzo bardzo gratuluję Nince!

I jak zwykle jestem pełna podziwu dla Ciebie - dla stalowych nerwów i utrzymania w ryzach emocji negatywnych (po cichu wiem, że na ta chwile nie dałabym pewnie rady byc wsparciem dla Myszy bom kłębek nerwów ostatnio...)

Duży SZACUNEK dla Ciebie Leninko

!
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 9 kwietnia 2009, o 09:02

Leninka napisał(a):W drodze powrotnej, w tramwaju Ninka mi opowiedziała, że pani ją zapytała co ona takiego robi, że rodzice kupują jej takie ładne bluzeczki i spódniczki. Ninka na to, że robi specjalną minkę. Komisja pyta: jaką? pokaż. I Ninka strzela komisji swoją pokazową minę proszącą wypisz-wymaluj kot Puszek ze Shreka2 :D Komisja w śmiech, a Ninka na to: ale to nie jest śmieszne, to jest przekonujące!

:hahaha: Ale aparatka!
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 9 kwietnia 2009, o 09:41

Dziękuję :-D
JaMaska, nie wiem, czy zasłużyłam na Twój szacunek, bo tak naprawdę Nince bardziej zależało na tej szkole, niż mnie :oops: Poza tym dowiedziałam się kilku niefajnych rzeczy nt. dyrektorki szkoły- że nie dba, że nie remontuje, że jej nie zależy :? Z drugiej strony- szkoła plasuje się wysoko w rankingach (dużo wyżej, niż szkoła, którą wybraliśmy wcześniej, ta na Wilczej) i ten poziom ma ustabilizowany od wielu lat, ma świetnych pedagogów. Z taką wiedzą uznałam, że jak zda, to dobrze, a jak nie zda, to też dobrze :x
Zaczęło mi zależeć dopiero po pierwszych egzaminach, kiedy zobaczyłam jak bardzo Nince się tam podoba i jak bardzo chciałaby się dostać. Wtedy zaczęło mi zależeć ze względu na nią, żeby jej nie było przykro, kiedy nie zda, żeby nie poczuła się gorsza.
Z jednej strony cieszę się, bo klasy pierwsze są tylko dwie i to 18-osobowe. Bo starsze dzieciaki- z gimnazjum i liceum super zajmują się małymi- to widziałam wielokrotnie na przerwach i doświadczyłam osobiście, kiedy dziewczyna z gimnazjum wzięła Ninkę za rękę i zaprowadziłą do łazienki (oni się często mieszają wiekowo w chórach, zespołach, orkiestrach szkolnych i myślę, że dlatego ze sobą współpracują). Bo te nauczycielki, które poznałam są pełne ciepła, życzliwości i mają świetny kontakt z dziećmi. Bo podobno mając dobry słuch muzyczny łatwiej przyswaja się języki obce.
Z drugiej strony- czy Ninka nie będzie już zawsze skrzywiona w kierunku muzyki, czy odbieram jej możliwość bycia lekarzem, prawnikiem, podróżnikiem, chemikiem, psychologiem itp.? Czy będzie potrafiła zmienić kierunek?
Wątpliwości mam mnóstwo, może dlatego byłam taka spokojna na egzaminach :?
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 9 kwietnia 2009, o 10:29

Leninko, gratuluję Ci wspaniałej i zdolnej córki :brawo:
Choć trochę szkoda tej Wilczej, bo planujemy tam posłać Antka do zerówki jak się uda i liczyłam na informacje z pierwszej ręki :wink:
Obrazek
Obrazek

Asiek
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez Asiek » 9 kwietnia 2009, o 12:08

gratulacje ;)
zdolna dziewczyna, a jaka przekonująca :D

monika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez monika » 9 kwietnia 2009, o 18:40

gratulacje!
świetna dziewczynka:)!

lidzia77
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez lidzia77 » 9 kwietnia 2009, o 23:22

Gratulacje dla Ninki.
A swoją drogą to sama chciałabym sie nauczyć takiej minki która wszystko potrafi załatwić:)
Obrazek
Obrazek

Poprzednia strona

Powrót do Dzieciaczki