ospa!

Nasze brzdące od A do Zet

Moderatorzy: Milla, Diabolique

monika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez monika » 26 marca 2007, o 12:30

Leninka napisał(a):No to my też się meldujemy z ospą :cool:

Na razie ma Ninka, ale myślę, że to kwestia kilku dni i wysypie też Lenkę :?
Na razie nie jest źle (dziś pierwszy dzień :wink: )- gorączki nie ma (była w sobotę, ale bez dodatkowych objawów), krostek dużo, ale bez przesady :x Pudroderm, wapno i Clemastin na razie załatwiają sprawę dość dobrze. :)
Nince się choroba chyba podoba. :lol:
Wieczorem idziemy do lekarza....no i czekamy czy będzie gorzej :wink:

trzymam kciuki, aby nie było gorzej...

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 26 marca 2007, o 23:08

:)
Gorzej nie jest na razie :)
Wysypują się ciągle nowe krostki, ale dajemy radę :wink:
Lekarka kazała odstawić Pudroderm i przejść na Gencjanę, bo lepiej odkaża podobno, no i nie wolno podobno smarować Pudrodermem na głowie (ja smarowałam :roll: , bo nie wiedziałam :? ), przepisała jeszcze coś na złagodzenie objawów, i zyrtec na swędzenie i już. I prysznice zamiast kąpieli.
No właśnie- dlaczego dziecka nie wolno kąpać? :roll: Bo zostałam zakrzyczana, że w ogóle nawet prysznicem nie wolno (jestem świeżo po "dyskusji" :wink: z domownikami na ten temat :lol: ) Czy ktoś coś wie na temat mycia zaospowanych dzieci? :)
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 26 marca 2007, o 23:11

Leninka napisał(a)::)
Gorzej nie jest na razie :)
Wysypują się ciągle nowe krostki, ale dajemy radę :wink:
Lekarka kazała odstawić Pudroderm i przejść na Gencjanę, bo lepiej odkaża podobno, no i nie wolno podobno smarować Pudrodermem na głowie (ja smarowałam :roll: , bo nie wiedziałam :? ), przepisała jeszcze coś na złagodzenie objawów, i zyrtec na swędzenie i już. I prysznice zamiast kąpieli.
No właśnie- dlaczego dziecka nie wolno kąpać? :roll: Bo zostałam zakrzyczana, że w ogóle nawet prysznicem nie wolno (jestem świeżo po "dyskusji" :wink: z domownikami na ten temat :lol: ) Czy ktoś coś wie na temat mycia zaospowanych dzieci? :)

Absolutnie nie myć ani kąpać-brudne maja chodzić :wink: Woda jeszcze bardziej przenosi krosty i będą obsypane całe!!!

Powodzenia!! A tak się bałam, że w Spale wszystkich zarazimy-okazało się, że Magda nie miała :wink:
ObrazekObrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 26 marca 2007, o 23:24

Milla napisał(a):Absolutnie nie myć ani kąpać-brudne maja chodzić :wink: Woda jeszcze bardziej przenosi krosty i będą obsypane całe!!!

Jeeeesus, no właśnie! :cool: Wiesz, oni nie chcą, żeby chodziła brudna :lol: , ale myć nie wolno :sciana:
Kinga

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 27 marca 2007, o 00:09

Oj, współczuję, jakiś wysyp tej ospy teraz.
Kąpiel grozi tym, że ospa rozniesie się wszędzie - do wnętrza uszu, pochwy, odbytu, oczodołów, wnętrza buzi itp.... Kąpiel w wannie jest absolutnie zakazana! Rozumiem, że JAKOŚ dzieciaczki myć trzeba - ale jak...?
Obrazek
Obrazek

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez karolla » 27 marca 2007, o 09:14

naszczęście my ospę mamy już z głowy,tylko ja głupia du.a kąpałam ,potem po ospie, mi powiedzieli,że nie wolno,ale fatk ,ktosty były wszędzie :( .
Mam nadzieję,że będziecie to łagodnie przechodzić ,a już niedługo opowiadać,że nie macie żadnych blizn :D
ObrazekObrazek Obrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 28 marca 2007, o 23:14

Melba napisał(a): Kąpiel w wannie jest absolutnie zakazana! Rozumiem, że JAKOŚ dzieciaczki myć trzeba - ale jak...?

Kąpiemy się w nadmanganianie potasu, który świetnie odkaża :-D Podobno można też w wodzie z sodą albo z siemieniem lnianym :) Najważniejsze, że nie ma pożywki z brudu dla bakterii, które mogłyby skomplikować leczenie skóry. :)

Jest trochę gorzej, bo Ninka ma dość dużo krostek w buzi- na języku, podniebieniu, dziąsłach :? , ale zęby myjemy, mam gdzieś że można roznieść :wink: płukania z szałwi pomagają i psikanie Tantum werde znieczula trochę :)

Poza tym, niektóre krostki się starły (najczęściej tam, gdzie ubranie ociera i jest duży płacz przy smarowaniu gencjaną (dziś wieczorem- 2 godziny nam zajęło posmarowanie całego ciała z przerwami na uspokajanie, proszenie, grożenie itp.) :roll:

W związku z powyższym już się boję, jak to będzie z dużo bardziej nerwową i drażliwą Lenką :roll: :cry:
Kinga

Poprzednia strona

Powrót do Dzieciaczki