Obóz Maluszkowy czyli kolonie dla pięciolatka

Nasze brzdące od A do Zet

Moderatorzy: Milla, Diabolique

toska212
Donośnie
Donośnie

Obóz Maluszkowy czyli kolonie dla pięciolatka

Postprzez toska212 » 24 czerwca 2009, o 09:22

fragment tekstu ze strony: http://dziecko.trojmiasto.pl/Wakacyjne- ... 32993.html

Biuro Turystki Aktywnej Kompas z Gdańska specjalizuje się w organizowaniu kolonii i obozów dla dzieci i młodzieży. W tym roku jedną z propozycji dla najmłodszych uczestników jest "Obóz Maluszkowy", przewidziany dla dzieci w wieku 5-9 lat. Zajęcia tematyczne dostosowane są do wieku i zainteresowań uczestników. Dzieci uczą się wytrwałości i samodzielności, obcowania z przyrodą. Nad dziećmi całą dobę sprawują opiekę osoby przeszkolone do pracy z maluchami i lekarz do dyspozycji.

Czy któraś z Was wysłałaby pięciolatka na kolonie?
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Re: Obóz Maluszkowy czyli kolonie dla pięciolatka

Postprzez Melba » 24 czerwca 2009, o 09:35

Ja mojej córki nie, bo nie jest jeszcze na tyle dojrzała, samodzielna, przyzwyczajona do rozłąk z nami. Ale np. moja siostra kiedyś, jako 6 letnia dziewczynka była na takim "obozie" - pod miastem państwo mieli dom z ogrodem i organizowali dla małej grupy najmłodszych takie pobyty - kilkoro dzieci, domowe obiady, indywidualne zajęcie się maluchami - i siostra poradziła sobie świetnie. Więc wszystko zależy od warunków, opieki.
Wydaje mi się, że rozrzut wiekowy - do 9 lat - też jest za duży.
Obrazek
Obrazek

toska212
Donośnie
Donośnie

Postprzez toska212 » 24 czerwca 2009, o 10:32

Nie wiem jak Baśka, bo to dziewczę potrafi mnie czasem zadziwić swoją dojrzałością, ale ja nie jestem gotowa, aby Baśkę wysłać na taką wyprawę. Mam bujną wyobraźnię to jedno a drugie prawie zawału dostaję, gdy Baśka jak U-boot podbiega do ulicy albo bierze zakręty na rowerku.
Musiałabym dla własnego spokoju przez pół roku ją indoktrynować i przekonywać jak to jest wspaniale być samemu na wakacjach, jak dorośle i och i ach kukuryku.
Obrazek

czarnaMa
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez czarnaMa » 24 czerwca 2009, o 21:34

Myślę, że Zuzia przeżyłaby rozłąkę z rodzicami, gorzej z siostrą, natomiast ja zdecydowanie nie przeżyłabym ciągłego gdybania, co się z nią aktualnie dzieje. Jeśli chodzi o tzw. samodzielność ogólną, to podejrzewam, że u Zuzi nie jest jeszcze wystarczająca na samodzielne wyprawy.
Ale ten moment kiedyś nadejdzie... :x
Obrazek
Obrazek

kabo25
Donośnie
Donośnie

Postprzez kabo25 » 26 czerwca 2009, o 00:35

Moja nadopiekuńczość by sobie z tym nie poradziła :-D Poważnie to uważam, iz 5 latki są za małe i za niedojrzałe emocjonalnie na takie wyjazdy. Ja na pierwsze kolonie pojechałam jak miałam 11 lat. Pamiętam, że bardzo tęskniłam za rodzicami, a nie należałam do lękiwych i nieśmiałych dzieci.
Kasia Gabrysia i Franek
Obrazek
Obrazek

ixa
Donośnie
Donośnie

Postprzez ixa » 26 czerwca 2009, o 03:13

Mysle,ze 5 lat to troche za wczesnie(a przynajmniej dla Michelle),poza tym nie podoba mi sie przedzial wiekowy...
Obrazek
Obrazek

lidzia77
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez lidzia77 » 26 czerwca 2009, o 12:54

Ja tż nie wysłałąbym Maksymiliana ale raczej martwiłabym się ze to opiekunka sobie z nim nie poradzi:)
On jes taki uparty i lubi chodzić własnymi ścieżkami:)
Obrazek
Obrazek

monika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez monika » 27 czerwca 2009, o 22:58

nie wysłałabym

Powrót do Dzieciaczki