MMR-będziecie szczepić??

Nasze brzdące od A do Zet

Moderatorzy: Milla, Diabolique

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

MMR-będziecie szczepić??

Postprzez Milla » 28 maja 2005, o 13:15

Bo ja nie wiem :( MMR to nastepne szczepienie, które czeka nas w 13miesiącu. Wiem, ze jest jeszcze sporo czasu ale ten czas chce wykorzystać na znalezienie wyników badań, opinii lekarzy no i Waszych. Nie mam pojęcia, czy w ogóle mogę nie zaszczepić albo co podać w zamian?? Ostatnio dużo naczytałam się o Priorixie- chyba już go wycofali nawet w Polsce, ale o MMR doniesienia też są straszne :( Jedni piszą, że nie ma korelacji pomiędzy tym szczepieniem a autyzmem, inni wręcz przeciwnie...Trudne są wybory rodziców, tym bardziej gdy chodzi o zdrowie ich dziecka :(

http://www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikon ... T;f=12;t=7

http://www.autyzm.pl/modules.php?name=N ... le&sid=150

Ostatnio znajoma z USA też pisała o poważnych powiklaniach po MMR- u nich już dawno wycofali tę szczepionkę...Poproszę ją o jakieś źródła i dam Wam znać co znalazłam :-D
ObrazekObrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 28 maja 2005, o 13:45

Ja jeszcze nie podjęłam ostatecznej decyzji, ale obowiązkowe jest tylko szczepienie przeciwko odrze, reszta zależy od decyzji rodziców.
http://www.mmrthefacts.nhs.uk/resources/pdf/polish.pdf
Obrazek
Obrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 28 maja 2005, o 13:49

Też to czytałam, ale nie wiem sama co o tym mysleć...Skoro lekarze dostają kasę za to, by zapisywać leki takiej firmy a nie innej, to takie broszury też można sobie pisać :wink:
ObrazekObrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 28 maja 2005, o 20:59

Milla napisał(a):Też to czytałam, ale nie wiem sama co o tym mysleć...Skoro lekarze dostają kasę za to, by zapisywać leki takiej firmy a nie innej, to takie broszury też można sobie pisać :wink:

niestety, to smutny fakt...

jedyne miarodajne źródło informacji to badania kliniczne firm CRO (czyli firm zajmujacych sie badabiami klinicznymi ale na zlecenie firm farmaceutycznych a nie działy badań klinicznych wewnątrz firm) spróbuje cos pogrzebać i wykopać w miare wiarygodnego...
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 21 września 2005, o 10:12

Wyciągam, bo termin tuż-tuż, a niektóe dzieciaczki pewnie mają to szczepienie już za sobą.
Zaczęłam się poważnie zastanawiać nad odsunięciem go w czasie - do 15. miesiąca. Wyczytałam, że tak można - a Zojka będzie wtedy starsza, cięższa itd. Co o tym myślicie?

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 21 września 2005, o 10:15

monikaj1 napisał(a):Wyciągam, bo termin tuż-tuż, a niektóe dzieciaczki pewnie mają to szczepienie już za sobą.
Zaczęłam się poważnie zastanawiać nad odsunięciem go w czasie - do 15. miesiąca. Wyczytałam, że tak można - a Zojka będzie wtedy starsza, cięższa itd. Co o tym myślicie?

A dlaczego mają już za sobą?? Moja lekarka kazała wlasnie przyjść ok15miesiąca...
ObrazekObrazek

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez karolla » 21 września 2005, o 10:19

my mamy odrę już za sobą :) ,a to jest dodatkowo na świnkę i różyczkę ,dobrze kojarzę :roll:
ObrazekObrazek Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 21 września 2005, o 10:26

Milla napisał(a):
monikaj1 napisał(a):Wyciągam, bo termin tuż-tuż, a niektóe dzieciaczki pewnie mają to szczepienie już za sobą.

A dlaczego mają już za sobą?? Moja lekarka kazała wlasnie przyjść ok15miesiąca...

Opowiadała mi wczoraj koleżanka o praktyce w naszej przychodni - pierwszego dnia 13. miesiąca :roll:

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 21 września 2005, o 10:27

karoll napisał(a):my mamy odrę już za sobą :) ,a to jest dodatkowo na świnkę i różyczkę ,dobrze kojarzę :roll:

tak - odra, świnka i różyczka: wyglada na to, że Was ominie :)

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 21 września 2005, o 10:31

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 21 września 2005, o 10:36

A jakie macie zdanie nt samej szczepionki??
ObrazekObrazek

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez karolla » 21 września 2005, o 10:44

Szczepienie podstawowe.

Podawane w wywiadzie przebycie zachorowania na odrę - nie jest przeciwwskazaniem do szczepienia; szczepionkę należy podać po upływie dwóch miesięcy od wyzdrowienia.

Zamiast szczepionki pojedynczej przeciw odrze można podać w 13-15 miesiącu życia szczepionkę potrójną przeciw odrze, śwince i różyczce zalecaną w części IIB PSO.

czyli ta szczepionka to nie jest ta o której Wy mówicie (mmr?)
ObrazekObrazek Obrazek

Powrót do Dzieciaczki