Moderatorzy: Milla, Diabolique

Milla napisał(a):Też to czytałam, ale nie wiem sama co o tym mysleć...Skoro lekarze dostają kasę za to, by zapisywać leki takiej firmy a nie innej, to takie broszury też można sobie pisać

monikaj1 napisał(a):Wyciągam, bo termin tuż-tuż, a niektóe dzieciaczki pewnie mają to szczepienie już za sobą.
Zaczęłam się poważnie zastanawiać nad odsunięciem go w czasie - do 15. miesiąca. Wyczytałam, że tak można - a Zojka będzie wtedy starsza, cięższa itd. Co o tym myślicie?

Milla napisał(a):monikaj1 napisał(a):Wyciągam, bo termin tuż-tuż, a niektóe dzieciaczki pewnie mają to szczepienie już za sobą.
Zaczęłam się poważnie zastanawiać nad odsunięciem go w czasie - do 15. miesiąca. Wyczytałam, że tak można - a Zojka będzie wtedy starsza, cięższa itd. Co o tym myślicie?
A dlaczego mają już za sobą?? Moja lekarka kazała wlasnie przyjść ok15miesiąca...

Szczepienie podstawowe.
Podawane w wywiadzie przebycie zachorowania na odrę - nie jest przeciwwskazaniem do szczepienia; szczepionkę należy podać po upływie dwóch miesięcy od wyzdrowienia.
Zamiast szczepionki pojedynczej przeciw odrze można podać w 13-15 miesiącu życia szczepionkę potrójną przeciw odrze, śwince i różyczce zalecaną w części IIB PSO.