Ku szkole...

Nasze brzdące od A do Zet

Moderatorzy: Milla, Diabolique

Melba
Administrator
Administrator

Ku szkole...

Postprzez Melba » 30 kwietnia 2008, o 23:39

Daleko mi jeszcze od myślenia o szkole (choć pani Hall mi mocno to myślenie przybliża :? ), niemniej tak się zaczęłam ostatni zastanawiać - jak się szuka szkoły? Jakieś rankingi? Informatory? Czy istnieje rejonizacja? A może jakiś system zapisów na miarę tegorocznego przedszkolnego? I czy na zapisanie do szkoły niepublicznej jest już o kilka lat za późno? ;)
Obrazek
Obrazek

ixa
Donośnie
Donośnie

Postprzez ixa » 1 maja 2008, o 16:44

U nas szkola sie zaczyna od nastepnego roku-o tyle mam latwo,ze jezeli nie szukam szkoly prywatnej to moje dziecko bedzie chodzilo do szkoly przy ktorej mieszkamy( i nie da sie tego zmienic),nie mam wyboru.Dlatego kupujac dom warto jest zwrocic uwage na szkoly...
Obrazek
Obrazek

asientos
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez asientos » 1 maja 2008, o 16:47

Najbliższa nam szkoła (obwodowa) bardzo się nam podoba, ma status przyjaznej szkoły bez przemocy, jest kameralna, blisko, jest nam znana (szkoła mojego męża i szwagra). Nie szukamy prywatnej.
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 1 maja 2008, o 20:37

U nas na prywatną już za późno (nawet dla Sergiusza), więc mam z głowy. Będę szukać takiej, w której nie ma gimnazjum.

kabo25
Donośnie
Donośnie

Postprzez kabo25 » 1 maja 2008, o 20:39

a w tej sprawie ja mam prawdziwy dylemat:
opcja pierwsza: szkoła na wsi ,
zalety to znajome dzieci sąsiadów które Gabi lubi, obie babcie na miejscu(obiadek po szkole), mała ilość dzieci w klasie ok 4-8,
wady to boje się o poziom nauczania

opcja druga to szkoła w Ostrowie za która przemawia poziom i zajecia dodatkowe

mam nadzieje ,że to czasu wyboru problem sie jakoś rozwiąże na razie jak Scarlet "pomyślę o tym jutro" :wink:
Kasia Gabrysia i Franek
Obrazek
Obrazek

jasmina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez jasmina » 2 maja 2008, o 09:51

Kabo wg mnie jeżeli chodzi o szkoły podstawowe poziom nauczania nie jest aż tak istotny, ważna jest atmosfera i to,żeby dziecko się dobrze czuło. Zresztą u nas w okolicy wiejskie szkoły mają lepsze wyniki w nauczaniu :)
Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni. (Zafon)

Mogabi
Donośnie
Donośnie

Postprzez Mogabi » 2 maja 2008, o 23:47

Kurcze tez sie dzis nad ty zastanawialam, az sprawdzilam prywatne szkoly w mojej okolicy. Jest jedna taka i jak sprawdzilam ile czesne... zacznam planowac skok na bank :roll: jest to ponad 1000 funtow za semestr i z wiekiem idzie w gore :cry:
ObrazekObrazek

AniaB
Donośnie
Donośnie

Postprzez AniaB » 3 maja 2008, o 10:59

Ja zastanawiam sie ...czy na rozpoczęcie szkoły nie wrócić do kraju :hmmm: Kurcze,tyle ostatnio się słyszy o tym,że polskie dzieci w angielskich szkołach są dyskryminowane i nawet maltretowane...Nie chcę,żeby moje dziecko źle się czuło w szkole i w jakiś sposób było poniżane... :( Wiem,nie w każdej szkole tak jest, ale zawsze takie myśli będą mnie nachodzić...
Przed nami przedszkole...i tu też nie będzie łatwo :(
Obrazek

Mogabi
Donośnie
Donośnie

Postprzez Mogabi » 3 maja 2008, o 11:34

AniaB napisał(a):Ja zastanawiam sie ...czy na rozpoczęcie szkoły nie wrócić do kraju :hmmm: Kurcze,tyle ostatnio się słyszy o tym,że polskie dzieci w angielskich szkołach są dyskryminowane i nawet maltretowane...Nie chcę,żeby moje dziecko źle się czuło w szkole i w jakiś sposób było poniżane... :( Wiem,nie w każdej szkole tak jest, ale zawsze takie myśli będą mnie nachodzić...
Przed nami przedszkole...i tu też nie będzie łatwo :(

No i do tego poziom nauczania... :?
Ja z kolei obawiam sie jak moje dziecko byloby traktowane w polskiej szkole przez inne dzieci...
Jestem teraz w Polsce i powiem szczerze ze nie czuje sie zbyt dobrze :( gdzie kolwiek bym nie poszla czuje na sobie wzrok ludzi bo nie dosc ze bardzo mlodo wygladam to moja corka jest mulatka. Wk....rza mnie to bardzo bo mimo ze nie lubie anglii czuje sie tam lepiej, swobodniej. Nikt tam nie zwraca uwagi na to jak wyglam ile mam lat, nikt mnie nie ocenia. Tutaj mimo ze nie przepadam za noszeniem bizuterii zaczelam nosic swoj pierscionek zareczynowy bo sie zle czuje gdy ludzie sie tak na mnie patrza ze wzrokiem dezaprobaty, zwaszcza starsze kobiety...
Ostatnio odwiedzajac kolezanke w szpitalu pielegniarka stwierdzila ze sobie jaja z niej robie a moje dziecko jest opalone :-|
ObrazekObrazek

AniaB
Donośnie
Donośnie

Postprzez AniaB » 3 maja 2008, o 14:13

Hmmm...wiem o czym piszesz Mogabi :-D Zgadzam się z Tobą w 100%!!Tylko trochę smutne to wszystko...
Miłego pobytu w Polsce :-D
Obrazek

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez atlantis75 » 4 maja 2008, o 15:50

monikaj1 napisał(a):Będę szukać takiej, w której nie ma gimnazjum.

Tak samo ja. Mam na to jednak jeszcze trochę czasu ;)
Obrazek
Obrazek

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez atlantis75 » 4 maja 2008, o 15:51

jasmina napisał(a):Kabo wg mnie jeżeli chodzi o szkoły podstawowe poziom nauczania nie jest aż tak istotny, ważna jest atmosfera i to,żeby dziecko się dobrze czuło. Zresztą u nas w okolicy wiejskie szkoły mają lepsze wyniki w nauczaniu :)

Ja kończyłam podstawówkę na wsi i nie narzekam ;)
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 4 maja 2008, o 22:47

atlantis75 napisał(a):
jasmina napisał(a):Kabo wg mnie jeżeli chodzi o szkoły podstawowe poziom nauczania nie jest aż tak istotny, ważna jest atmosfera i to,żeby dziecko się dobrze czuło. Zresztą u nas w okolicy wiejskie szkoły mają lepsze wyniki w nauczaniu :)

Ja identycznie :)

kabo25
Donośnie
Donośnie

Postprzez kabo25 » 5 maja 2008, o 14:50

monikaj1 napisał(a):
atlantis75 napisał(a):

Ja identycznie :)

i wielu moich znajomych dlatego aż tak bardzo się nie boję i doceniam to co pisałam inne zalety
Kasia Gabrysia i Franek
Obrazek
Obrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 17 lutego 2009, o 14:08

Podciągam temat, bo w Warszawie wprawdzie nie pani Hall, ale radni nam moment szukania mocno przybliżyli...
Obrazek
Obrazek

Następna strona

Powrót do Dzieciaczki