Erytromecyna do oczu???

Nasze brzdące od A do Zet

Moderatorzy: Milla, Diabolique

Rosa27
Szeptem
Szeptem

Erytromecyna do oczu???

Postprzez Rosa27 » 5 lutego 2009, o 15:10

W szpitalu po urodzeniu wbili do książeczki MArty info "ZALECENIE JEDNORAZOWE: 1. Wit. K 0,5 mg domięśniowo 2. Erytromycyna do oczu" oraz "Przy karmieniu piersią od 2 tygodnia życia należy podawać doustnie Baby K 2x5 kropli"
Baby K to standard przeczytałam w necie, bo karmię piersia. Ale Erytromecyna?? Czy to tez się podaje zdrowym dzieciom? Czy ten lek podaje się jak coś jest nie tak?? Mała ma trochę ropiejące oko, ale nikt mi nic nie powiedzial, tylko kazali przemywac wacikiem z woda przegotowana przy kąpaniu. Czy Waszym dzieciom tez dawali Erytromecynę do oczu??
Obrazek

Catalina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Catalina » 5 lutego 2009, o 16:38

Nie. Tylko przemywanie oczu przegotowaną wodą lub solą fizjologiczną.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Dodo
Cichutko
Cichutko

Postprzez Dodo » 5 lutego 2009, o 23:17

Ja leżałam 8 dni po porodzie w szpitalu i nikt nic nie mówił, choć ropiało małemu oczko. Przy wypisie dostałam receptę i zalecenie wpisane w książeczkę żeby wpuszczać małemu Gentamicinę. Podawałam przez 5 dni, ale nie pomogło. Pediatra przepisał nam inne kropelki i po 3 dniach oczko przestało ropieć.
Obrazek
Obrazek

lidzia77
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez lidzia77 » 6 lutego 2009, o 12:35

Baby K?? Nie znam, nie podawałam, a karmiłam piersią.
Obrazek
Obrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 6 lutego 2009, o 13:19

lidzia77 napisał(a):Baby K?? Nie znam, nie podawałam, a karmiłam piersią.

od jakiegoś czasu są nowe zalecenia. Jak Antek był mały dostawał tylko wit. D, a hania przez 3 miesiące również wit.K
Obrazek
Obrazek

lidzia77
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez lidzia77 » 6 lutego 2009, o 22:55

aplusd napisał(a):
lidzia77 napisał(a):Baby K?? Nie znam, nie podawałam, a karmiłam piersią.

od jakiegoś czasu są nowe zalecenia. Jak Antek był mały dostawał tylko wit. D, a hania przez 3 miesiące również wit.K

AA to nie wiedziałam.
Ale ja już mam "duże" dzieci :P
Obrazek
Obrazek

Rosa27
Szeptem
Szeptem

Postprzez Rosa27 » 8 lutego 2009, o 00:03

Dodo napisał(a):Ja leżałam 8 dni po porodzie w szpitalu i nikt nic nie mówił, choć ropiało małemu oczko. Przy wypisie dostałam receptę i zalecenie wpisane w książeczkę żeby wpuszczać małemu Gentamicinę. Podawałam przez 5 dni, ale nie pomogło. Pediatra przepisał nam inne kropelki i po 3 dniach oczko przestało ropieć.

A pamiętasz nazwętych krpli do oczu?? Ja tylko wodą przegotowaną przmywam, od zewnątrz oka do kącika:-) Ja kuczyli w szkole rodzenia. Ale jednak taka ropa wycieka z jednego oka dalej.

A BabyK to sie juz w szpitalu dowiedzialam, ze to od roku sie zmienila profilaktyka skazy krwotocznej = krwawienia z niedoboru witaminy K. Położna odesłała mnie do strony www.babyk.pl - tam są informacje o tej chorobie.

Myslicie ze trzeba z tym okiem do lekarza??
Obrazek

MariBow
Szeptem
Szeptem

Erytromycyna stosowana przy chlamydii

Postprzez MariBow » 10 lutego 2009, o 15:06

Polecam lekturę tekstu http://www.neonatologia.org.pl/index.ph ... art_type=3
Może u Twojego dziecka stwierdzono chlamydiowe zapalenie płuc.
A o Baby K przeczytałam na ich stronie, że jest zalecana dla noworodków z następujących grup ryzyka VKDB:

Na wystąpienie choroby krwotocznej szczególnie narażone są:
• niemowlęta karmione wyłącznie mlekiem matki
• wcześniaki
• niemowlęta z żółtaczką
• niemowlęta z zaburzeniami wchłaniania

Dodatkowe czynniki ryzyka to:
• poród zabiegowy (cesarskie cięcie, poród kleszczowy)
• zamartwica urodzeniowa
• hipotrofia wewnątrzmaciczna
• zespół aspiracji smółki
• leki przyjmowane przed porodem przez matkę (karbamazepina, fenytoina, barbiturany, cefelosporyny, rifampicyna, INH, pochodne kumaryny)
Obrazek

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 11 lutego 2009, o 09:08

Co do oczu, to mój Pawełek też otrzymał po urodzeniu jednorazowo gentamycynę, a teraz znów biodacynę z antybiotykiem (7 dni). Ale to pewnie zależy od tego, jak ropieje oczko. Nie zawsze podaje się krople. Kanały tylko łzowe dziecka są niezbyt drożne, nie podaje się lekarstw. Ale to może ocenić tylko lekarz.

Co do witaminy D i K też trzeba poczekać na zalecenie lekarza. My też mamy w książeczce zdrowia takie stempelki, ale ja myślę, że stawiają je w ramach reklamy. Podarowują szpitalom książeczki zdrowia, pudła z próbkami i ulotkami, to i stempelki swoje przystawiają.

Rosa, zobacz lepiej, co masz w zaleceniach w wypisie ze szpitala!
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

Rosa27
Szeptem
Szeptem

Re: Erytromycyna stosowana przy chlamydii

Postprzez Rosa27 » 12 lutego 2009, o 23:38

MariBow napisał(a):Polecam lekturę tekstu http://www.neonatologia.org.pl/index.ph ... art_type=3
Może u Twojego dziecka stwierdzono chlamydiowe zapalenie płuc.
A o Baby K przeczytałam na ich stronie, że jest zalecana dla noworodków z następujących grup ryzyka VKDB:

Na wystąpienie choroby krwotocznej szczególnie narażone są:
• niemowlęta karmione wyłącznie mlekiem matki
• wcześniaki
• niemowlęta z żółtaczką
• niemowlęta z zaburzeniami wchłaniania

Dodatkowe czynniki ryzyka to:
• poród zabiegowy (cesarskie cięcie, poród kleszczowy)
• zamartwica urodzeniowa
• hipotrofia wewnątrzmaciczna
• zespół aspiracji smółki
• leki przyjmowane przed porodem przez matkę (karbamazepina, fenytoina, barbiturany, cefelosporyny, rifampicyna, INH, pochodne kumaryny)

Maribow - Marta nie miała żadnego chlamydiowego zapalenia płuc (robiłam badania wszystkie przed ciążą, jak bym miała chlamydię, to bym się nie zdecydowała na dziecko przed wyleczeniem). Zresztą oczko przestało ropieć jak kilka razy przetarłam solą fizjologiczną.

A krople z witaminy K podaje się wszystkim niemowlakom karmionym piersią do ukonczenia 3 miesiąca życia, żeby zapobiec chorobie krwotocznej, czyli częstym krwawieniom z niedoboru witaminy K (więcej znalazłam na www.babyk.pl - stronie producenta tych kropli dla niemowląt). Niektóre kobiety się dziwią, że nagle wprowadzono tą witaminę K w kroplach, ale tak naprawdę podawano ją od wielu lat, tylko w większej dawce, domięśniowo po urodzeniu u wszystkich dzieci. Czemu zmienono te zalecenia - znajdziesz na stronie http://babyk.pl/zalecenia_zespolu_ekspertow.html
Obrazek

Powrót do Dzieciaczki