alergia? czy rumień? pytanie za 100 punktów :-(

Nasze brzdące od A do Zet

Moderatorzy: Milla, Diabolique

danetdd
Pełną parą
Pełną parą

alergia? czy rumień? pytanie za 100 punktów :-(

Postprzez danetdd » 19 marca 2006, o 12:26

dałam czadu :( wprowadziłam Darii mleko Nan żeby się przekonać czy jest uczulona na białko mleka krowiego :( podawałam przez kilka dni tylko po 2 miarki :( nagle zaczęło Ją sypać, więc przestałam :( na dzień dzisiejszy wysypka jest wszędzie :( mleka już nie daję, ale wysypka jest :( na twarzy ma plamy czerwone :( na reszcie ciałka najpierw były czerwone krosteczki a teraz takie małe plamy :( teraz tak sobie myślę, czy to alergia? :( czy ten rumień zakaźny :( podobno dziecko nie choruje na rumień do 2 lat, więc zaryzykowałam z mlekiem :( ale teraz wiem, że to był błąd :( teraz nie wiem co to jest a Daria wygląda koszmarnie :( idę jutro do lekarza żeby potwierdzić jedno albo drugie :( ale pewnie się nasłucham o swojej głupocie :( po co wprowadzać nowe produkty jak mam w domu chorobę zakaźną? :( no cóż człowiek uczy się na błędach :(
tylko dlaczego wysypka nie znika skoro już alergenu nie podaję? :(

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez karolla » 19 marca 2006, o 12:29

mi się wydaje ,że jednak zaraziła się od chłopców,ale lekarzem nie jestem :?
ObrazekObrazek Obrazek

neozonta
Donośnie
Donośnie

Postprzez neozonta » 19 marca 2006, o 13:15

Anetko - wysypka nie znika od razu po zaprzestaniu podawania mleczka. Trzeba conajmniej kilka dni, aby wróciła skóra do porządku :) Jeśli to jest alergia możesz Darii podawać 5ml wapna na dobę. Ale poczekajmy do jutra, zobaczymy co lekarz na to.

jasmina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Re: alergia? czy rumień? pytanie za 100 punktów :-(

Postprzez jasmina » 19 marca 2006, o 13:30

a jak się Daria zachowuje? Jest wesoła, dokazuje? Bo jak tylko źle wygląda, to nie jest tak tragicznie!
Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni. (Zafon)

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 19 marca 2006, o 15:44

jeżli to uczulenie to wysypka sama znika dośc długo (może to byc nawet 2-4 tygodnie) trzeba sie wspomóc (kapiele w krochmalu, nawilzanie/natluszczanie skóry, Oilatum , Balneum.....itd) jeżeli dodatkowo wystepuje świąd skóry to dobry jest Sarinol (albo jakos tak to sie nazywa) łagadzie świąd, (osobiscie nie lubie Fenistilu...) jesli dzialać na swiąd to zewnętrznie (nie ma co obciązac ukladu pokarmowego dodatkowym balastem w postaci tabletek przciwświądowych)

Myśle, że lekarz rozwieje Twoje wątpliwości

Niestety dzieci alergiczne moga byc pobudzone, rozdrażnione i często te objawy sa mylone z innymi schorzeniemi...ech...ciężko maja te doktory diagnozując i wiecie, że nieraz to naprawde im wspólczuje...ech...

Anetko uszy do góry!! bedzie dobrze, a Daria jest tak urocza, że nawet czerwone plami nie sa w stanie jej oszpecic :D
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 20 marca 2006, o 22:19

i co??
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

danetdd
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez danetdd » 20 marca 2006, o 22:59

nie wiem jeszcze bo dziś mnie nie przyjeli :( ta wysypka się zmienia :( na policzkach dziś miała cieplutkie rumieńce :( zaczyna się to zlewać w plamy :( znika na pleckach i na brzuszku a na reszcie ciała zlewa się to w plamy :( to tak dziwnie wygląda :( kurczę byle do jutra :(

danetdd
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez danetdd » 21 marca 2006, o 15:20

no i wszystko jasne :D to rumień zakaźny :D te policzki dały mi do myślenia :D najpierw czerwone krosteczki na ciele a teraz plamki :D tak więc jestem udupiona na kolejne 10 dni :( :( :( tego się bałam i chyba sobie wykrakałam :( jeszcze doszedł kaszel i katar :(

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez karolla » 21 marca 2006, o 15:24

karoll napisał(a):mi się wydaje ,że jednak zaraziła się od chłopców,ale lekarzem nie jestem :?

mówiłąm,dobrze że to nie alergia.Rómień znikanie za kilka dni,a ty zapomnisz niedługo co to była za choroba.
Trzymajcie się cieplutko :)
ObrazekObrazek Obrazek

margoma
Donośnie
Donośnie

Postprzez margoma » 21 marca 2006, o 15:25

trzymaj sie dzielnie, jeszcze troszeczke, jeszcze tylko troszeczke......
pozdrawiam cieplutko
Małgosia_Tosia,Marcelka i Zuzka
Obrazek
Obrazek

danetdd
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez danetdd » 21 marca 2006, o 16:24

problem w tym, że dziś ma policzki normalne :o wysypka już mało widoczna :o zgłupieć idzie, ale podobno to się pojawia i znika :D zobaczymy wieczorem :D
dzięki za wsparcie :D wytrzymam :D bo jakie mam inne wyjście? :D

danetdd
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez danetdd » 23 marca 2006, o 08:11

dla zainteresowanych wklejam link :D
http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/6550/1.html
można też poczytać na edziecku :D ale akurat mnie to przysłali z poradnika medycznego :D hmn przypadek? :D

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 23 marca 2006, o 09:28

Dużo zdróweczka Wam życzę i trzymam za Was kciuki. :przytul:
Z wysypkami tak to bywa. Ja do dziś nie mam stuprocentowej pewności czy Aga miała trzydniówkę czy wysypkę alergiczną i zapalenie gardła jak sugerowała lekarka. Miała ok. 2,5 dnia bardzo wysoką gorączkę, której nie mogłam zbić, a potem pojawiła sie wysypka. Tylko że ona była wtedy jeszcze w tym okresie, kiedy często zsypywało ją i nie wiadomo było dlaczego?
Wg lekarki gardło miała czerwone, także :?: :hmmm:
A ja jakoś stawiam jednak na trzydniówkę, a gardło czerwone przy okazji ...
Obrazek

Powrót do Dzieciaczki