płyta indukcyjna

O budowaniu, urządzaniu i domowych pieleszach

Moderatorzy: JaMaska, aplusd

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

płyta indukcyjna

Postprzez misiajagodka » 16 marca 2010, o 17:46

Kto może coś napisać o doświadczeniach z płytą indukcyjną? Czy to prawda, że nie zżera ton prądu? Jakoś trudno mi w to uwierzyć
Mama Igorka (ur. X'06) i Pawełka (ur. I'09) lubię sobie poczytać

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Re: płyta indukcyjna

Postprzez Milla » 16 marca 2010, o 18:37

Podobno prawda, mam kupiona ale nie podłączona jeszcze.Dam znać w kwietniu :wink:
ObrazekObrazek

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 17 marca 2010, o 22:04

Mnie trochę odstrasza cena. Wyobrażam sobie jak coś upada na taką płytę i 2,5tysiaczka idzie do śmieci :?

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 18 marca 2010, o 14:06

Jesli jestes gotowa na wymiane garnkow i patelni to ja polecam indukcje w 100%. Od zawsze bylam fanka gazu, sporo gotowalam, a gaz mala bezwladnosc, wiec byl wygodny. Plyty elektycznie ogolne odpadaly bo dlugo gorace, slaboregulowalne. Dopoki byl wybor bylo super, ale okazalo sie, ze w nowym mieszkaniu gazu niet, plyta elektryczna odpadla w przedbiegach wiec zostala tylko indukcja. Ja jestem zachwycona, w zyciu nie wrocilabym juz do gazu. Wszystko gotuje sie duzo szybciej (woda w garnku w pol minuty mniej wiecej), jest duzo czysciej (nie ma tluszczu, ktory pojawia sie przy spalaniu gazu na okapie), plyte sie superlatwo czysci, no i raczej rzadko sie w nia czymkolwiek rzuca ;)
Jesli moge cos sugerowac to odradzam Samsunga, kupilismy namawiani przez sprzedawce, zepsula sie po miesiacu, nie "lapala" wszystkich garnkow i ogolnie byla do bani. Udalo sie nam ja sprzedac na allegro, oczywiscie ze spora strata, ale przynajmniej sie jej pozbylismy ;)
Co do oplat, to ja nie pomoge, bo zupelnie tego nie sledze;)
Diabolique
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 18 marca 2010, o 14:23

W mieszkaniu miałam gaz, w domu posiadam wyłącznie prąd. Płytę zastałam zwykłą elektryczną - chwalę sobie ją bardzo. Rzeczywiście dośc długo po gotowaniu pozostaje ciepła, ale reguluje się wg mnie bardzo dobrze - szybko się nagrzewa, szybko schładza. I nie osmala garnków :wink: Ale porównania do indukcyjnej oczywiście nie mam.
Kosztów też nie porównam, bo ja dostaję jeden rachunek za wszystko, łącznie z elektrycznym ogrzewaniem.

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 18 marca 2010, o 18:03

Diabolique napisał(a):Jesli jestes gotowa na wymiane garnkow i patelni to ja polecam indukcje w 100%. Od zawsze bylam fanka gazu, sporo gotowalam, a gaz mala bezwladnosc, wiec byl wygodny. Plyty elektycznie ogolne odpadaly bo dlugo gorace, slaboregulowalne. Dopoki byl wybor bylo super, ale okazalo sie, ze w nowym mieszkaniu gazu niet, plyta elektryczna odpadla w przedbiegach wiec zostala tylko indukcja. Ja jestem zachwycona, w zyciu nie wrocilabym juz do gazu. Wszystko gotuje sie duzo szybciej (woda w garnku w pol minuty mniej wiecej), jest duzo czysciej (nie ma tluszczu, ktory pojawia sie przy spalaniu gazu na okapie), plyte sie superlatwo czysci, no i raczej rzadko sie w nia czymkolwiek rzuca ;)
Jesli moge cos sugerowac to odradzam Samsunga, kupilismy namawiani przez sprzedawce, zepsula sie po miesiacu, nie "lapala" wszystkich garnkow i ogolnie byla do bani. Udalo sie nam ja sprzedac na allegro, oczywiscie ze spora strata, ale przynajmniej sie jej pozbylismy ;)
Co do oplat, to ja nie pomoge, bo zupelnie tego nie sledze;)

Beata- a ja własnie Samsunga kupiłam, też nam go polecali:(
Jeszcze nówka nie założona nawet!
A co teraz macie? A może trafiłaś na taki egzemplarz(napisz, że tak;) )
ObrazekObrazek

misiajagodka
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez misiajagodka » 18 marca 2010, o 18:33

My się załapaliśmy na zachwalanie Boscha oraz Siemensa i Gorenje. Przymierzamy się do Boscha

Co do zmiany garnków, to najbardziej martwią mnie patelnie. Chyba muszę pożegnać tefala, tak? Jakie patelnie trzeba mieć na tą płytę?

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 18 marca 2010, o 22:34

Milla napisał(a):Beata- a ja własnie Samsunga kupiłam, też nam go polecali:(
Jeszcze nówka nie założona nawet!
A co teraz macie? A może trafiłaś na taki egzemplarz(napisz, że tak;) )

A mozecie jeszcze oddac? ;) Facet z serwisu mowil nam ze czesto sie psuja niestety :(
Najgorsze jest to ze slabo wykrywaja garnki, tzn. w roznych rodzajach z rozna predkoscia i moca jest gotowana woda, sa czule na przesuwanie garnka. Poza tym mocno warcza... My mielismy niestety najwyzszy model, wiec obstawialam ze bedzie super, okazalo sie ze nie :( Za to pozostale sprzety Samsunga sprawuja sie swietnie.
Teraz kupilismy plyte Electroluxa, ma bardzo wygodna plynna regulacje mocy, nie buczy, dziala pod kazdym garnkiem i ani razu mnie nie zawiodla.

misiajagodka napisał(a):My się załapaliśmy na zachwalanie Boscha oraz Siemensa i Gorenje. Przymierzamy się do Boscha

Co do zmiany garnków, to najbardziej martwią mnie patelnie. Chyba muszę pożegnać tefala, tak? Jakie patelnie trzeba mieć na tą płytę?

Misia, obstawiam ze z Boscha, czy Siemensa tez bedziecie zadowoleni, sprawdzcie tylko czy montowany w Niemczech.
A patelnie? Ja uzywam Tefala, TVS, kupilam tez ze skapstwa dwie mniejsze, przeznaczone do indukcji w supermarkecie... No commentz w tym temacie ;)
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 18 marca 2010, o 23:21

Tomek mi tłumaczy,że polecali mu jeden jedyny model i ten kupił.
Ja już zaczynam widzieć siebie, jak się wkur.... bo mi garnka nie widzi;)

A co jeszcze macie Samsunga? Ja kupiłam jeszcze piekarnik parowy oraz kompaktowy z mikrofalą.
Tylko mnie nie załamuj, że to takie samo g.... jak ta płyta;)
Jakie masz garnki do indukcji?
ObrazekObrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 19 marca 2010, o 00:01

Milla napisał(a):Tomek mi tłumaczy,że polecali mu jeden jedyny model i ten kupił.
Ja już zaczynam widzieć siebie, jak się wkur.... bo mi garnka nie widzi;)

A co jeszcze macie Samsunga? Ja kupiłam jeszcze piekarnik parowy oraz kompaktowy z mikrofalą.
Tylko mnie nie załamuj, że to takie samo g.... jak ta płyta;)
Jakie masz garnki do indukcji?

Widze, ze parcie na sprzedaz Samsunga jest wszedzie takie samo. Oni chyba maja 3 modele indukcji, wiec nie ma w czym wybierac. Cala reszta sprzetu wyglada ok, mamy piekarnik z podzialka, mikrofalowke, okap (podobno to Faber dla Samsunga) i lodowke sbs. Wiem jedno, Samsung zajmuje sie plytami, piekarnikami od chyba roku max i tu lezy pies pogrzebany.
A co do garnkow to mam Tefala, nie pamietam jak sie nazywa ta seria, ale kupilam komplet, to sa garnki do indukcji dedykowane, oprocz tego mam troche IKEA, takich baniek i te sa znakomite.
Diabolique
Obrazek
Obrazek

asiulka80
Szeptem
Szeptem

Postprzez asiulka80 » 12 października 2011, o 20:43

Ostatnio, korzystając ze strony Piekarniki whirlpool kupiłam piekarnik i płytę indukcyjną Whirlpool i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że zmiana z gazu na płytę będzie tak korzystna. Oprócz tego, że wszystko gotuje się szybciej, i nie jest tak, że mój kot, gdy przypadkiem znajdzie się na płycie może się poparzyć – ponieważ nagrzewa się nie płyta, ale dno garnka – co ogranicza też straty energii, to po upłynięciu określonego czasu płyta sama się wyłącza – dzięki czemu nie przepalam już dłużej garnków, zapominając czasem, że zostawiłam coś i nie wyłączyłam o czasie. Poza tym, łatwo utrzymać taką płytę w czystości, co również jest dużym plusem. Dla wszystkich, którzy wciąż się zastanawiają – polecam, naprawdę warto.

Lenia
Szeptem
Szeptem

Postprzez Lenia » 10 listopada 2011, o 09:23

Nie zżera tony prądu, mówię Wam sama mam taką w domu.

Powrót do Cztery kąty

• Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości