kupować zmywarkę?

O budowaniu, urządzaniu i domowych pieleszach

Moderatorzy: JaMaska, aplusd

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 22 listopada 2006, o 12:39

Gatek napisał(a):no właśnie, używamy tabletki z jakimiś 5 fazowymi składnikami cuda na kiju, a mimo wszystko zostają smóżki na kieliszkach;/

Bo to za malo, widocznie masz twarda wode i same tabletki nie wystarczaja. Plyn, nawet niewielka ilosc, pomoze.
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 22 listopada 2006, o 19:28

No to ja się dołączam z pytaniami, jako osoba, która doszła do wniosku, że wreszcie stać ją na zmywarkę bez zaciskania pasa :wink: i zamierza sprezentować sobie owo urządzenie w okolicach świąteczno-noworocznych, plus, minus oczywiście :D
Zmianę w urządzeniu kuchni już zaplanowałam, co i jak przestawić, itp., zmywarka będzie stała obok zlewu, czyli, dobrze...
Zrobiłam już rekonesans po sklepach i zauważyłam, że są zmywarki mniejsze i większe (45 i 60), różnią się przede wszystkim ceną, poziomem chałasu, zużyciem energii, ilością programów, no i firmą, która je wytworzyła.
I pytanie, czy zwracać uwagę na firmę, w jakim stopniu sugerować się ceną (rozbieżności nieraz niesamowite). Które firmy i które produkty mogę uznać za w miarę dobre? Co oznacza program eco, ... ekonomiczny, ekologiczny? Czy faktycznie jest wykorzystywany?
W ilu stopniach C (w róznych firmach to różnie jest) powinna taka zmywarka zmywać, myślę że ze 3 opcje to chyba powinny być, ale jakie????
Bo jak na razie staje w sklepie przed jakimś tam wyborem i głupieję, nie znam się, nie wiem co wybrać, żeby nie przepłacić, ale też żeby nie kupić jakiegoś bezużytecznego grata, do którego zanim włożę gary, to będę musiała częściowo umyć je pod bieżącą wodą!!??
:help:
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 22 listopada 2006, o 20:33

Kratko: w temacie wielkosci to tylko 60 cm, bo 45 cm to taki rozmiar ni w d ni w kapelusz :D
Co do firm to co kto lubi w sumie i co sie komu podoba. No moze poza ARDO bo to najgorszy chlam niestety. Najlepiej wypada Bosch i Siemens (to to samo ponoc), ale sa tez najdrozsi ze sredniej polki (z wyzszej mozna np. Miele). Ja mam Aristona i jestem bardzo zadolona. Zmywarka dopiera mi super, pracuje cicho, ma wygodne daleko wysuwane kosze i pasuje mi do wizji kuchni :wink:
Zmywac powinna od 45 - 65C to wystarczy. Miewaja nawet do 75C.
Co do opcji to: ecomycie (mniej wody), normalne (albo bardziej zabrudzone) i plukanie. No i koniecznie zwroc uwage na halas. Moj poprzedni Zanussi byl w tym temacie do niczego...
No i dobre tabletki do zmywarek.
Diabolique
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 22 listopada 2006, o 20:42

Po sobotnim zmywaniu garów po 16 gościach :twisted: zzieleniałam z zazdrości myśląc o Was, burżujki :P

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 22 listopada 2006, o 20:57

Diabolique napisał(a):Kratko: w temacie wielkosci to tylko 60 cm, bo 45 cm to taki rozmiar ni w d ni w kapelusz :D

Tak myślałam, zresztą właśnie miejsce na 60 cm mam, czyli z pożytkiem je wykorzystam :-D

Diabolique napisał(a):Co do firm to co kto lubi w sumie i co sie komu podoba. No moze poza ARDO bo to najgorszy chlam niestety. Najlepiej wypada Bosch i Siemens (to to samo ponoc), ale sa tez najdrozsi ze sredniej polki (z wyzszej mozna np. Miele). Ja mam Aristona i jestem bardzo zadolona. Zmywarka dopiera mi super, pracuje cicho, ma wygodne daleko wysuwane kosze i pasuje mi do wizji kuchni :wink:

Czyli Ardo - niet, oki. Boscha znam, choć nie od strony zmywarek tylko innej i chwalę. Chmm... Siemens i Ariston - zwrócę uwagę na te firmy w sklepach.

Diabolique napisał(a):Zmywac powinna od 45 - 65C to wystarczy. Miewaja nawet do 75C.
Co do opcji to: ecomycie (mniej wody), normalne (albo bardziej zabrudzone) i plukanie. No i koniecznie zwroc uwage na halas.

Na chałas zwróciłam już uwagę, a szczególnie moj małż, który ma strasznie wrażliwe uszyska, przeszkadza mu nawet sycznie gazu w palnikach kuchenki gazowej ...

Diabolique napisał(a):Moj poprzedni Zanussi byl w tym temacie do niczego...
No i dobre tabletki do zmywarek.

Dzięki serdeczne za rady. :-D Tęsknie za posiadaniem zmywarki i marzę o niej dniem i nocą :wink: , szczególnie wieczorami, gdy stosy garów zalegają w zlewie, a ja zastanawiam sie jak przekonać małżonka, by po raz kolejny on właśnie zabrał sie za zmywanie. Kończy mi się inwencja twórcza i mam trochę wyrzutów sumienia. Ale ja po prostu nienawidze zmywać :twisted:
Obrazek

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 22 listopada 2006, o 20:57

monikaj1 napisał(a):Po sobotnim zmywaniu garów po 16 gościach :twisted: zzieleniałam z zazdrości myśląc o Was, burżujki :P

:P
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 22 listopada 2006, o 21:30

monikaj1 napisał(a):Po sobotnim zmywaniu garów po 16 gościach :twisted: zzieleniałam z zazdrości myśląc o Was, burżujki :P

No tos mi po skarpetkach pociagnela... :D
Trzeba bylo przywiezc to bym Ci wrzucila i uprala :wink:
Diabolique
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 22 listopada 2006, o 21:32

Diabolique napisał(a):

Dobra, zabiorę na Malediwy :D

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 22 listopada 2006, o 21:33

Kratka napisał(a):
Dzięki serdeczne za rady. :-D Tęsknie za posiadaniem zmywarki i marzę o niej dniem i nocą :wink: , szczególnie wieczorami, gdy stosy garów zalegają w zlewie, a ja zastanawiam sie jak przekonać małżonka, by po raz kolejny on właśnie zabrał sie za zmywanie. Kończy mi się inwencja twórcza i mam trochę wyrzutów sumienia. Ale ja po prostu nienawidze zmywać :twisted:

Ja tez nienawidze, moj maz lubil, ustalilismy wiec po slubie ze On bedzie zmywal... Za pierwsza pensje kupil zmywarke :P
Diabolique
Obrazek
Obrazek

amaterasu79
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez amaterasu79 » 22 listopada 2006, o 21:45

Diabolique napisał(a):

Niezły pomysł na biznes :D.
Pewnie dostałabym u Ciebie kartę stałego klienta, bo na samą myśl o zmywaniu mam dreszcze obrzydzenia...
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 22 listopada 2006, o 21:50

monikaj1 napisał(a):

Na Malediwach to bedziemy lezec i pachniec :wink:
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Kratka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Kratka » 22 listopada 2006, o 21:54

amaterasu79 napisał(a):
Diabolique napisał(a):

Pewnie dostałabym u Ciebie kartę stałego klienta, bo na samą myśl o zmywaniu mam dreszcze obrzydzenia...

A ja się na poważnie zastanawiam - czy by na jaką pocztę kurierską nie zadzwonić, zapakować aktualnej zawartości zlewu i przesłać do szanownej koleżanki z forum...
Bo mąż niestety właśnie usypia Agusię i nie zamierza się rozdwajać :cry: :wink:
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 22 listopada 2006, o 21:55

Diabolique napisał(a):
monikaj1 napisał(a):

Na Malediwach to bedziemy lezec i pachniec :wink:

A co nam szkodzi na stosie czystych talerzy? :wink:

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 22 listopada 2006, o 21:55

Kratka napisał(a):
amaterasu79 napisał(a):
Diabolique napisał(a):

A ja się na poważnie zastanawiam - czy by na jaką pocztę kurierską nie zadzwonić, zapakować aktualnej zawartości zlewu i przesłać do szanownej koleżanki z forum...
Bo mąż niestety właśnie usypia Agusię i nie zamierza się rozdwajać :cry: :wink:

Poczta strajkuje :P
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Cztery kąty

• Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość