kupować zmywarkę?

O budowaniu, urządzaniu i domowych pieleszach

Moderatorzy: JaMaska, aplusd

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 22 listopada 2006, o 10:14

Powiedzcie mi, szczęśliwe osoby posiadające zmywarkę:
- czego zmywarka nie domywa?
- co trzeba zrobić przed włożeniem do maszyny, żeby było dobrze domyte?
- czego nie wolno wkładać do zmywarki?

Proszę o obiektywne oceny bez ochów i achów :wink:

Zastanawiam się nad kupnem i chcę mieć pogląd na całość :)
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 22 listopada 2006, o 10:38

Gatek napisał(a):no więc tak....patrząc z perspektywy dwóch zmywarek :)
- trzeba opłukać naczynia to mus.....jakieś resztki etc...mnie się wydawało wygoda...duże resztki ok w kosz, ale reszta po co? no i tu sie pomyliłam.....trzeba to robić bo nie zawsze się domyje...
- poza tym....jak wsadzisz już jakies rzeczy do zmywary to nie mogą tam stac dłużej niż dzień ( i wtedy trzeba ja "zapuścić'), bo....zasycha.
- dobrze się sprawdzają takie zapachy okrągłe z granulkami np pomarańczowe, które wiesza się wewnątrz ale gdzieś z boku.ładnie pachnie...a nie szkodzi...jak otworzysz zmywarkę to przyjemny powiew (a nie smrodek jedzenia czy tabletek)
- musisz zwracać uwagę czy wiatrak może swobodnie "rozbrygiwać" :P wodę, czy np duże talerze go nie przytrzymują. Wtedy rozprowadzanie wody utrudnione i mycie nieudane
-to samo ze sztućcami.....po prostu wsadz juz napełnione kosze i sprobuj machnąć tym wiatrakiem, powinien być pod górynym koszem, jak lata swobodnie jest ok.
-wracając do sztućcy to widełkami do góry :D
-hmmm.co jeszcze....osobiście używam tabletek Somat z soda effect, ale żadnego efektu nie ma;/, i wcale szklanki nie saą jakoś super domyte

Ogólnie, fakt zmniejsza się ilość zużywanej wody, czas...też istotne, bo nie trzeba stać przy zlewie....nie niszczą się tak ręce....
Jak robiliśmy kuchnie to Pani dała nam fajny pomysł by zmywarkę umieścić obok zlewu na jego wysokości (wtedy nie trzeba się schylać żeby wkładać i wyciągać naczynia) ten pomysł polecam każdemu!!!!! nawet kosztem wysoko umieszczonego piekarnika!!!

hmmm.to chyba tyle, mam nadzieje że nie za bardzo łopatologicznie, ale pisałam jak myślałam :-D , może się przydadzą moje rady :-D

Gatek, dzięki! :-D
Na tym etapie trzeba mi łopatologicznie :D

Czekam na inne opinie jeszcze. :)
Czy każda zmywarka wymaga opłukania przed włożeniem naczyń? Zastanawiam się jaka to oszczędność wody w takim razie? :roll:
Kinga

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 22 listopada 2006, o 10:39

zoneczkacofe napisał(a):- usunąć z naczyń resztki potraw 9 nie trzeba spłukiwać pod bierzącą wodą!!)

A jednak! To mnie cieszy! :)
Kinga

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 22 listopada 2006, o 11:14

Na pewno 60 cm. Najlepiej AA (klasa zmywarki). Co do marki to mysle ze w tej chwili poziom jest podobny, ale na pewno nie polecalabym ARDO czy czegos w podobie :wink:
W temacie niedomywania: obce mi to calkiem, no chyba ze cos zostanie 3 dni w zmywarce i zaschnie na kamien to trzeba umyc dwa razy.
Co zrobic przed wlozeniem? Zrzucic z talerza to co wieksze bo zapcha filtr, jesli wlaczam ja od razu nie bawie sie nawet w specjalne plukanie talerzy.
A czego nie wkladac? Na pewno drewna bo przechodzi zapachem, na pewno porcelany ze zdobieniami, zwlaszcza starej bo wszystko zejdzie w praniu, poza tym wkladam wszystko jak leci.

Przy kupowaniu sprawdz jak sie zamyka (czy lekko), czy oba kosze maja oddzielne smigla z woda i co najwazniejsze jaki jest poziom halasu.

Na pewno nie skupialabym sie na ilosci programow bo to tylko bajer, uzywa sie gora trzech (bardzo brudne, normalne i plukanie)

Jakby co, to pytaj, przerobilam juz pare lat ze zmywarkami :wink:
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 22 listopada 2006, o 12:04

Gatek napisał(a):
zoneczkacofe napisał(a): nie ma smóg na szklankach i wszystko domywa. Czasem sa jakies kropelki ale jeszcze nie doszłam dlaczego tylko czasem :-D

nienawidzę smóg, blehhhhhhm szczególnie na kieliszkach, ochydka jak to wygląda...i kurde juz sama nie wiem co robić żebny błyszczało jak na reklamach :P

Plyn nablyszczajacy?
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Cztery kąty

• Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość