Kolory w domu

O budowaniu, urządzaniu i domowych pieleszach

Moderatorzy: JaMaska, aplusd

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Kolory w domu

Postprzez atlantis75 » 18 maja 2005, o 16:01

Jakie kolory dominują w Waszych mieszkaniach? U nas jest to ciepła, torchę groszkowa zieleń. W pokoju Kubusia: niebieski :)

Rzucam kilka cennych wskazówek, które mogą przydać się podczas urządzania mieszkania :)
* Kolory ciemne optycznie zmniejszają przestrzeń, jasne je powiększają.
* W przestronnych pomieszczeniach barwy nabierają intensywności.
* Duże otwory w ścianach (okna, drzwi) rozpraszają energię koloru.
* Pod wpływem różnych kolorów zmieniają się proporcje wnętrza. Jeżeli pomalujesz sufit na ciemno, ściany "zmniejszą się". Jasna farba natomiast "wyciągnie" je ku górze
* Nadmiar bieli w pomieszczeniu może być męczący i źle wpływać na twoje samopoczucie
* Ściany w kolorze czerwonym zdają się być bliżej siebie, niebieskie zaś "oddalają się", optycznie powiększając wnętrze.
* Ciemne barwy ładnie wyglądają w pomieszczeniu, gdzie jest dużo naturalnego światła. Przy sztucznym natomiast sprawiają wrażenie ponurych i jeszcze ciemniejszych. Należy unikać ich we wnętrzach, w których przebywa się głównie wieczorem.
* Kolory często zmieniają się pod wpływem sztucznego światła, np. jasnozielony staje się żółtozielony. Dlatego odcienie tapet czy tkanin obiciowych dobiera się zawsze przy naturalnym świetle, a potem sprawdza, jak prezentują się w blasku żarówki.
Obrazek
Obrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 18 maja 2005, o 16:15

To temat dla mnie :-D Uwielbiam kolory w mieszkaniu, źle się czuje w bieli ścian. U nas pelny mix, w każdym pomieszczeniu inny :-D Sypialnia-zgaszony róż i jagodowy( po dwie ściany), korytarz-ciepły żółty, kuchnia-groszkowa zieleń, pokój dzienny-turkus z białym trójkątem na jednej ze ścian, pokój Magdy-żółta tapeta w Kubusia Puchatka :-D Oczywiście do tego w każdym pomieszczeniu dodatki pod kolor :P
ObrazekObrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 18 maja 2005, o 16:26

My w tej chwili też mamy kolorowo: jasnoniebieski salon z jedną ścianą granatową, turkusowy przedpokój, jasnożółta kuchnia z kawałkami ścian granatowymi i bladozielona sypialnia :)
Ale wcześniej przez 2 lata mieszkaliśmy w śnieżnobiąłych ścianach i też było nieźle :-P
A w nowym mieszkanku planuję delikatne beże, zółcienie, pomarańcze. Trzeba je będzie trochę ocieplić kolorem, bo jest mniej słoneczne o obecnego.
Obrazek
Obrazek

karolla
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez karolla » 18 maja 2005, o 17:50

w pokoju dziennym mamy dwie naprzeciwległe ściany niebiebie, a raczej błękitne,ściana naprzeciwko okna jest w paski -pasek tapety niebieska i żółta.pod oknem jest żółto :) 3\4 ściany jest niebieska potem jest border(nie wiem jak się piszę),a 1\3 ściany jest żółta(od bordera do sufitu
ciężko wytłumaczyć :roll:
Obrazek

sufit mamy żółty, taki sam kolor jak tapeta

w sypialni jest błękitnie ,włącznie z sufitem i również na wysokości 3\4 pokoju jest border :)
ObrazekObrazek Obrazek

Catalina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Catalina » 18 maja 2005, o 21:05

Kolorowo :-)
Sypialnia jest pomarańczowa, pokój dzienny - bananowy, przedpokój - zielony, kuchnia - słoneczny żółty , łazienka, żółto-kremowo-błękitna. tylko sufity mamy białe :-) Z dodatków przeważa bordowy i granatowy.

Białe ściany są dla mnie zimne i nie przyjazne.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 18 maja 2005, o 21:40

u nas tez kilka kolorków:
sypialnia: intensywny niebieski i kremowy fragment na obrazki w niebieskich ramkach
kuchnia: słoneczny żółty i zieleń i motyw przewodni w żółte tulipany
przedpokój: bananowy żółty z bejca zieloną na tynku strukturalnym
salon: mandarynka
pokój Mysi: na razie nienieskawy ale dojdą kolorowe zwierzaki
pokój niemęża biały: jeszcze nie pomalowany
mój pokój: będzie jak go wykończymy zielono-lawendowy
ufffff...........
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

jasmina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez jasmina » 18 maja 2005, o 21:43

u nas tez szał kolorystyczny-sypialnia rozmyty róż (czyli rozcienczony białą farbą), przedpokój basenowy niebieski, kuchnia nijaka, bo po poprzednich właścicielach, a pokój dzienny pomarańczowy (magia mango wg producenta). Dla kontrasu mamy białe drzwi z czarnymi klamkami. nawet jakis gość się nietaktownie zdziwil, co tak głupio w tych sklepach sprzedaja i chyba zmienimy na jakies stosowniejsze?
Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni. (Zafon)

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 20 maja 2005, o 09:38

U nas też kolorowo - klimat meksykański :) Wszystkie ściany zrobione ostrą przecierką przeze mnie własnoręcznie - sypialnia żółto-czerwona, przedpokój docelowo będzie ceglasty (ale na razie nie osiągnęłam jeszcze odpowiedniego efektu i jest żółto-pomarańczowy), łazienka - żółto-zielono-pomarańczowa (ściany w kafelkach żółtych i zielonych, podłoga pomarańczowa), pokój Zojki (docelowo) - dość jadowita zieleń :D Najspokojniej jest w kuchni - ściany malował malarz na kremowo, ale ja oczywiście musiałam trochę poszaleć - mamy dość niecodziennie rozmieszczone kafelki (kilka sztuk, ale za to malowniczo - przychodzący do nas po raz pierwszy spoglądają ze zdziwieniem: zadano mi kiedyś nawet pytanie, cxzy reszta odpadła :lol: W salonie natomiast - kolor nieokreślony: trochę brzoskwiniowy, trochę łososiowy - farba była z mieszalnika, więc nawet nie miała nazwy. A na balkonie oczywiście pomarańczowa terakota :D

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 20 maja 2005, o 10:14

monikaj1 napisał(a):U nas też kolorowo - klimat meksykański :) Wszystkie ściany zrobione ostrą przecierką przeze mnie własnoręcznie - sypialnia żółto-czerwona, przedpokój docelowo będzie ceglasty (ale na razie nie osiągnęłam jeszcze odpowiedniego efektu i jest żółto-pomarańczowy), łazienka - żółto-zielono-pomarańczowa (ściany w kafelkach żółtych i zielonych, podłoga pomarańczowa), pokój Zojki (docelowo) - dość jadowita zieleń :D Najspokojniej jest w kuchni - ściany malował malarz na kremowo, ale ja oczywiście musiałam trochę poszaleć - mamy dość niecodziennie rozmieszczone kafelki (kilka sztuk, ale za to malowniczo - przychodzący do nas po raz pierwszy spoglądają ze zdziwieniem: zadano mi kiedyś nawet pytanie, cxzy reszta odpadła :lol: W salonie natomiast - kolor nieokreślony: trochę brzoskwiniowy, trochę łososiowy - farba była z mieszalnika, więc nawet nie miała nazwy. A na balkonie oczywiście pomarańczowa terakota :D

Oj, to wesolutko :-D Fajnie musi wyglądać taki kolorowy miszmasz.
A nie męczą Was jednak trochę te kolorki, szczególnie te intensywne? Czerwony w sypialni - chyba nie dawałby mi zasnąć?
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 20 maja 2005, o 10:29

aplusd napisał(a):Oj, to wesolutko :-D Fajnie musi wyglądać taki kolorowy miszmasz.
A nie męczą Was jednak trochę te kolorki, szczególnie te intensywne? Czerwony w sypialni - chyba nie dawałby mi zasnąć?

Nasze mieszkanie nie jest specjalnie nasłonecznione, więc kolory świetnie poprawiają nastrój. Czerwony w sypialni jest dość mocno "wtopiony" w żółty, więc absolutnie w niczym nie przeszkadza - no a odkąd mamy Zojkę, to zasnęłabym nawet w pokoju wymalowanym w czerwono-czarne pasy :P

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 20 maja 2005, o 10:42

monikaj1 napisał(a): odkąd mamy Zojkę, to zasnęłabym nawet w pokoju wymalowanym w czerwono-czarne pasy :P

To fakt :D
Obrazek
Obrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 20 maja 2005, o 11:19

monikaj1 napisał(a):U nas też kolorowo - klimat meksykański :) Wszystkie ściany zrobione ostrą przecierką przeze mnie własnoręcznie - sypialnia żółto-czerwona, przedpokój docelowo będzie ceglasty (ale na razie nie osiągnęłam jeszcze odpowiedniego efektu i jest żółto-pomarańczowy), łazienka - żółto-zielono-pomarańczowa (ściany w kafelkach żółtych i zielonych, podłoga pomarańczowa), pokój Zojki (docelowo) - dość jadowita zieleń :D Najspokojniej jest w kuchni - ściany malował malarz na kremowo, ale ja oczywiście musiałam trochę poszaleć - mamy dość niecodziennie rozmieszczone kafelki (kilka sztuk, ale za to malowniczo - przychodzący do nas po raz pierwszy spoglądają ze zdziwieniem: zadano mi kiedyś nawet pytanie, cxzy reszta odpadła :lol: W salonie natomiast - kolor nieokreślony: trochę brzoskwiniowy, trochę łososiowy - farba była z mieszalnika, więc nawet nie miała nazwy. A na balkonie oczywiście pomarańczowa terakota :D

PODOBA MI SIĘ!!
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 20 maja 2005, o 18:37

U nas, niestety- biało, ale tylko dlatego, że to nie nasze i nie możemy sobie pozwolić na twórczość własną :-( Ale za to, jak będziemy na swoim, to sobie pokolorujemy!!! :D
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

emilka2004
Donośnie
Donośnie

Postprzez emilka2004 » 21 maja 2005, o 11:13

u nas też kolorowo kość słoniowa,brzoskwinia, groszek, lilla troszkę łososia ot taki mix
<a href="http://by.lilypie.com/lFvlp2/.png">KACPER</a>
<a href="http://b4.lilypie.com/27vqp1.png">EMILKA</a>

www.emilka2004.bobasy.pl

Powrót do Cztery kąty