Jak zabezpieczyć okna??

O budowaniu, urządzaniu i domowych pieleszach

Moderatorzy: JaMaska, aplusd

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Jak zabezpieczyć okna??

Postprzez Milla » 21 lipca 2006, o 11:51

Jestem przerazona iloscią tragedii, do jakich doszło w ciągu kilku ostatnich dni :( Boje się. że Magdzie tez kiedyś wpadnie do głowy wchodzenie na parapet, kiedyś już probowała przy mnie :?

Wiem, że są zabezpiecznia okien w Ikei, pojęcia nie mam jak działają. No i kluczyki na klamki-wtedy musiałabym mieć pozamykane okna, przy obecnej aurze to niemożliwe
Ktoś się orientuje w temacie?
ObrazekObrazek

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 21 lipca 2006, o 12:11

Wiesz, co, Milla?
Mój sąsiad, jak nie chciał, żeby mu dzieci właziły w żywopłot (chowały się tam, a żywopłot nie jego, tylko pod blokiem), to wsadził w niego zaschnięte gałęzie dzikiej róży z taaaakimi kolcami! :lol: :buzka42
Ale metody nie polecam! :buzka24
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Leninka
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Leninka » 21 lipca 2006, o 18:25

A tak na poważnie- wyznaję zasadę, że nie dam rady upilnować, choćbym nie wiem ile zabezpieczeń zamontowała. Pewnie, że usuwam z pola widzenia różne niebezpieczne przedmioty, ale zdaję sobie sprawę, że nie jestem w stanie przewidzieć wszystkich pomysłów moich córek. Więc najwięcej wysiłku wkładam w profilaktykę- tłumaczyć, zabraniać, tłumaczyć, zabraniać i tak w kółko :)
Leninkowa cukiernia domowa
Kinga
z Ninką (12 marca 2002 r.)
i Lenką (17 listopada 2004 r.)

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 21 lipca 2006, o 22:08

Leninka napisał(a):A tak na poważnie- wyznaję zasadę, że nie dam rady upilnować, choćbym nie wiem ile zabezpieczeń zamontowała. Pewnie, że usuwam z pola widzenia różne niebezpieczne przedmioty, ale zdaję sobie sprawę, że nie jestem w stanie przewidzieć wszystkich pomysłów moich córek. Więc najwięcej wysiłku wkładam w profilaktykę- tłumaczyć, zabraniać, tłumaczyć, zabraniać i tak w kółko :)

A ja wolę być przezorna, bo wiem, że mogę czasem tłumaczyć i tlumaczyć a Magda i tak zrobi swoje :(
ObrazekObrazek

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 22 lipca 2006, o 08:23

Nie wiem, jakie są zabezpieczenia okien. Wiem tylko, że kiedy kupiłam zabezpieczenia szafek w Rossmanie (Canpolowskie i Ikeowskie nie pasowały do mojej szafki łazienkowej, gdzie trzymam detergenty :( ), to niespełna roczna Idka zerwała je jednym ruchem ręki :-( :-( :-(

Więc jeśli ktoś zna jakieś PEWNE I SOLIDNE zabezpieczenie na okno, to chętnie ściagnę pomysł.
Obrazek
Obrazek

amaterasu79
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez amaterasu79 » 22 lipca 2006, o 12:02

Znając pomysłowość dziecięcą to jedynym rzeczywiście dobrym zabezpieczeniem są chyba tylko kraty... No i oczywiście nie zostawianie dziecka sam na sam z otwartym na oścież oknem.
Obrazek

margoma
Donośnie
Donośnie

Postprzez margoma » 23 lipca 2006, o 12:01

temat na czasie.....nie otwierac :) ale jak przezyc w taki upał:) tez nie znam sposobu :(
pozdrawiam cieplutko
Małgosia_Tosia,Marcelka i Zuzka
Obrazek
Obrazek

Momika
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez Momika » 23 lipca 2006, o 13:49

amaterasu79 napisał(a):No i oczywiście nie zostawianie dziecka sam na sam z otwartym na oścież oknem.

dodałabym, że ogólnie w pomieszczeniu z jakimkolwiek oknem. Mundek perfekcyjnie opanował otwieranie klamek :? jak na moje oko, jedynym sposobem jest zostawianie uchylonego pionowo okna i wyjmowanie klamki- co najwyżej sobie palce przytrzaśnie...

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 23 lipca 2006, o 14:10

hmmm....u nas przy wyjściu na balkon zabezpieczenie jak na schodach (płotek), a okna maja górne zabezpieczenie blokujące szerokie otwieranie (chwała , że jeszcze nie wymienilismy okien....) to zabezpieczenie jest tak wysoko, że nawet jak Mysz by sie dostała w jakis cudowny sposób na parapet nie da rady go otworzyć (tzn pewnie da, ale nie będzie to trwało zbyt krótko)
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

kabo25
Donośnie
Donośnie

Postprzez kabo25 » 24 lipca 2006, o 23:25

u nas o tyle dobrze ze kamienica wiec okna wysokie te u góry mamy potwierane non stop na dole szczelnie zamkniete
Kasia Gabrysia i Franek
Obrazek
Obrazek

makoc
Donośnie
Donośnie

Postprzez makoc » 2 sierpnia 2006, o 21:32

z tego wzgledu u nas okna tylko uchylane pionowo. wiec w te upały jest koszmarnie :/
Obrazek
Obrazek

Powrót do Cztery kąty