Ikea

O budowaniu, urządzaniu i domowych pieleszach

Moderatorzy: JaMaska, aplusd

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Ikea

Postprzez aplusd » 24 maja 2005, o 15:24

Ciekawa jestem Waszych opinii na temat mebli i sprzętów z Ikei. No i w ogóle czy podoba Wam się taki ikeowski styl urządzania wnętrz?
W niedzielę byliśmy właśnie w Ikei po krzesełko do karmienia dla Antka i po raz kolejny zaczęłam się nad tym zastanawiać.
My mamy w domu jedynie jakieś drobiazgi "made in Ikea": stojak na kompakty, pudełka, karnisz do firanek (dziadostwo okropne :twisted: ), firanki, pościel Antka i ochraniacz do łóżeczka (świetny :ok: ) Z mebli mamy tylko szafkę wiszącą w sypialni na rzeczy Antka (żadna rewelacja, zwykła biała szafka).
Przyznaję, że niektóre meble bardzo mi się podobają, ale odstrasza mnie od nich ogólnie panująca nienajlepsza opinia :?
Obrazek
Obrazek

amaterasu79
Pełną parą
Pełną parą

Postprzez amaterasu79 » 24 maja 2005, o 15:33

My mamy dosyć sporo sprzętów z Ikei: przewijak-komoda (super wynalazek), kanapę i fotel, stolik pod komputer, szafkę pod telewizor, regał, stojak na cd i mnóstwo pierdółek typu świeczniki, wazoniki, dywaniki. No i krzesełko Zuzine. Szczerze powiem, że nie słyszałam jeszcze niepochlebnych opinii na temat tych sprzętów i ja sama nie narzekam. Mamy zamiar dokupić kilka mebli do nowego mieszkanka, bo te które mamy się sprawdzają jak do tej pory, a mnie się podoba ten styl. Bo jest taki zwykły, naturalny i przytulny. Nie lubię prostych, kanciastych surowych mebli, ani ciężkich antyków. No a poza tym mają dosyć duży wybór i zawsze można znaleźć coś dla siebie. A poza tym fajnie się chodzi po sklepie ;)
Obrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 24 maja 2005, o 15:41

amaterasu79 napisał(a):My mamy dosyć sporo sprzętów z Ikei: przewijak-komoda (super wynalazek), kanapę i fotel, stolik pod komputer, szafkę pod telewizor, regał, stojak na cd i mnóstwo pierdółek typu świeczniki, wazoniki, dywaniki. No i krzesełko Zuzine. Szczerze powiem, że nie słyszałam jeszcze niepochlebnych opinii na temat tych sprzętów i ja sama nie narzekam. Mamy zamiar dokupić kilka mebli do nowego mieszkanka, bo te które mamy się sprawdzają jak do tej pory, a mnie się podoba ten styl. Bo jest taki zwykły, naturalny i przytulny. Nie lubię prostych, kanciastych surowych mebli, ani ciężkich antyków. No a poza tym mają dosyć duży wybór i zawsze można znaleźć coś dla siebie. A poza tym fajnie się chodzi po sklepie ;)

Podpisuje się pod tym, też mamy mnóstwo mebli z Ikei i jesteśmy bardzo zadowoleni :-D
ObrazekObrazek

makoc
Donośnie
Donośnie

Postprzez makoc » 24 maja 2005, o 16:52

I my też lubimy ikeowski styl. Meble są bardzo praktyczne, ładne i jak na razie dosć wytrzymasłe. No i ceny przystępne. Zawsze znajdę w ikei jakiś pomysł na umeblowanie danego kąta. Lubię ich kanapy rozkładane(mamy 2),fotele bujane(3), pościel, różne wynalazki na oszczędnosć miejsca i praktyczne rozwiązania.
Obrazek
Obrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 24 maja 2005, o 16:58

amaterasu79 napisał(a): A poza tym fajnie się chodzi po sklepie ;)

O tak, ja też lubię tam łazić, a Antek to był cały szczęśliwy ostatnio :-P
A taki skandynawski styl, prosty i wygodny, też bardzo mi odpowiada. Nie lubię tylko mieszkań od początku do końca wyposażonych w meble i dodatki z Ikei.
Obrazek
Obrazek

Catalina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Catalina » 24 maja 2005, o 17:36

A ja nie moge się dokońca zdecydować. Fakt mają świetne dodatki do mieszkań - parę zakupiliśmy, ale co do mebli to jak już mi się coś spodoba to okazuje się, żę żeby to fajnie wyglądało potrzebuje większych gabarytów pokoje niż mamy :-)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 24 maja 2005, o 22:44

Lubie Ikeę i to co proponuje szczególnie dekor wszelkiego kalibru i maści i ich "kontiki" , których zresztą w Polsce niema...a najbardziej lubie icj naturalność, surowość. Natomiast jak ja juz sobie znajde coś co mi sie podoba z mebli to okazuje się, że drozszego nie ma (np. wypoczynek za 8000PLN) ale i tak lubie ten styl, chociaz fakt aplusd ma rację dom od A do A z Ikei - niekoniecznie - czułabym sie jak w sklepie. I uwielbiam rozwiązania do pokoi dziecięcych....Oj Myszorka pewnie będzie się czuła jak w sklepie....... :D
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

Catalina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Catalina » 25 maja 2005, o 07:45

JaMaska napisał(a):I uwielbiam rozwiązania do pokoi dziecięcych....

O właśnie - zestaw mamut będzie zakupiony dla Pawełka niedługo :-)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

nuka
Donośnie
Donośnie

Postprzez nuka » 25 maja 2005, o 10:19

Catalina napisał(a):
JaMaska napisał(a):I uwielbiam rozwiązania do pokoi dziecięcych....

O właśnie - zestaw mamut będzie zakupiony dla Pawełka niedługo :-)

Stolik okrągły czy kwadratowy? Jaki kolor? Pytam, bo też sie nad tym zastanawiam :):):)

Catalina
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Catalina » 25 maja 2005, o 10:30

nuka napisał(a):Stolik okrągły czy kwadratowy? Jaki kolor? Pytam, bo też sie nad tym zastanawiam :):):)

Raczej kwadratowy, krzesełka - w kolorze chyba niebieskim :-)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

emilka2004
Donośnie
Donośnie

Postprzez emilka2004 » 25 maja 2005, o 10:46

aplusd napisał(a):
amaterasu79 napisał(a): A poza tym fajnie się chodzi po sklepie ;)

O tak, ja też lubię tam łazić, a Antek to był cały szczęśliwy ostatnio :-P
A taki skandynawski styl, prosty i wygodny, też bardzo mi odpowiada. Nie lubię tylko mieszkań od początku do końca wyposażonych w meble i dodatki z Ikei.

zgadzam się z tobą i parę rzeczy też mam w domu ale całego mieszkania to chyba bym nie umeblowała
<a href="http://by.lilypie.com/lFvlp2/.png">KACPER</a>
<a href="http://b4.lilypie.com/27vqp1.png">EMILKA</a>

www.emilka2004.bobasy.pl

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 25 maja 2005, o 10:53

A ma któraś z Was może ikeowskie szafki kuchenne?
Obrazek
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 25 maja 2005, o 11:07

Z ta IKEA to jest tak, ze oni tam maja mnostwo fajnych rozwiazan, ktore ciezko znalezc gdzie indziej i wszystko jest w jednym miejscu, ale co do jakosci... Moja ciotka mieszka w Szwecji i tam IKEA to synonim najnizszego "chinskiego" standardu.
Mimo to ja zawsze cos tam dla siebie znajduje, teraz przy okazji meblowania mieszkania, kupilismy tam kilka rzeczy: szafke pod tiwi, bo nigdzie takiej nie bylo, polki bo sa fajne grube i dobrze sie je mocuje, lampe sufitowa do Lalki pokoju bo miala ksztalt slonca i pasowala do gwiazdek na suficie, stalowe doniczki bo sa haniebnie tanie w porownaniu chocby z Castorama i mase innych pier! typu miski, pojemniki, swieczniki. Aaaa i uwielbiam ich zabawki, kupilam Lali taka super zabe, do ktorej wchodzi jej cala glowa i kwiatka grzechotke pluszowa.
Czyli tak wlasciwie to jest tam co kupic, ale na sprzety typu kanapa bym sie nie zdecywala bo takie surowe wzornictwo zupelnie mi nie pasuje.

A co do szafek, to mi sie podobaly, ale mam niewymiarowa kuchnie i niestety nie nadaly sie do mojego mieszkania. I wydaje mi sie ze te ktore mam sa lepszej jakosci a cenowo porownywalne.
Diabolique
Obrazek
Obrazek

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 25 maja 2005, o 12:41

Diabolique napisał(a):Z ta IKEA to jest tak, ze oni tam maja mnostwo fajnych rozwiazan, ktore ciezko znalezc gdzie indziej i wszystko jest w jednym miejscu, ale co do jakosci... Moja ciotka mieszka w Szwecji i tam IKEA to synonim najnizszego "chinskiego" standardu.

No właśnie wśród moich znajomych też dość powszechna jest taka opinia, że to może i fajne, ale jednak badziewie :?
Aaaa i uwielbiam ich zabawki, kupilam Lali taka super zabe, do ktorej wchodzi jej cala glowa i kwiatka grzechotke pluszowa.

Mnie się też niektóre zabawki podobają, ale jak pokazywałam je Antkowi, to w ogóle na nie nie reagował :( Mamy w domu ślimaka-pozytywkę (zakupiony jeszcze w ciąży) i Antek go nie zauważa.
A co do szafek, to mi sie podobaly, ale mam niewymiarowa kuchnie i niestety nie nadaly sie do mojego mieszkania. I wydaje mi sie ze te ktore mam sa lepszej jakosci a cenowo porownywalne.

A jakie masz te szafki? Zdradź szczegóły :)
Obrazek
Obrazek

Diabolique
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez Diabolique » 25 maja 2005, o 13:55

aplusd napisał(a):Mnie się też niektóre zabawki podobają, ale jak pokazywałam je Antkowi, to w ogóle na nie nie reagował :( Mamy w domu ślimaka-pozytywkę (zakupiony jeszcze w ciąży) i Antek go nie zauważa.

A my jeszcze mamy pana wiewiorka, ktory jest zrobiony z cudnego mieciutkiego pluszu i Lalka tez go lubi, ale wszystkie maskotki maja jedna kluczowa rzecz: dlugie, biale metki, a to jest najlepsza zabawka;)

A jakie masz te szafki? Zdradź szczegóły :)

A szafki i wszystkie szafy mam zrobione przez firme www.chobot.com.pl.
Tam na stronie to moze trudno cos wypatrzyc ale robia wszystko co sobie zazyczysz, we wlasciwie dowolnych wzorach i kolorach, z dowolnym wyposazeniem, tanszym lub drozszym.
Moge ich naprawde polecic.
Diabolique
Obrazek
Obrazek

Następna strona

Powrót do Cztery kąty

• Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość