gotowanie na prądzie, czyli płyty grzewcze

O budowaniu, urządzaniu i domowych pieleszach

Moderatorzy: JaMaska, aplusd

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

gotowanie na prądzie, czyli płyty grzewcze

Postprzez aplusd » 28 czerwca 2005, o 08:46

Całe życie miałam kuchenkę gazową, a w nowym mieszkanku będziemy mieć elektryczną, bo tam nie ma gazu. Zastanawiam się jak bardzo się różni gotowanie na gazie od gotowania na prądzie :-P Wydaje mi się to strasznie skomplikowane :roll:
Możecie mnie trochę oświecić? Potrzebuję też podpowiedzi, na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty grzewczej. Co się przydaje? Jakie funkcje można sobie darować? Jakich firm płyty są OK? :help:
Obrazek
Obrazek

Milla
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez Milla » 28 czerwca 2005, o 11:25

Wcześniej miałam wszystko na prąd i byłam bardzo zadowolona. Teraz mam kuchenkę gazową, której nie cierpię!!Więc zazdroszczę Ci bardzo :(
Mialam kuchenkę Amica razem z piekarnikiem. Nie wiem jaki model ale byłam zadowolona. Jedyną zbędną dla nas rzeczą był rożen w piekarniku, ktorego nigdy nie użyłam :D
Plusem jest łatwośc w utrzymaniu czystości, bo przy gazowej trudno mi doczyścić, ponieważ ciągle coś mi z garnków wypływa. Jest specjalny środek do czyszczenia płyt, ale nazwy nie pamiętam, do płyt dodają też specjalny skrobak, który nie rysuje powierzchni

Istotną rolę odgrywają garnki, powinny mieć grube dno, ktore utrzymuje temperaturę, wtedy można gotować bardzo ekonomicznie-nagrzewać przez chwilę garnek a potem zmnieszczyć temperature do minimum

Chętnie wrociłabym do płyty elektrycznej :( :( :(
ObrazekObrazek

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 28 czerwca 2005, o 12:19

Milla napisał(a):Wcześniej miałam wszystko na prąd i byłam bardzo zadowolona.

ja też....
a teraz posiadam gaz i elektyczny piekarnik...
kuchenki tzw nowej generacji sa super bo zmniejszenie siły grzania następuje nieomal tak samo szybko jak na gazie (nie pamietam jak ta funkcja sie nazywa) a łatwiej jest regulować intensywność grzania...
wiec pewnie na to trzeba zwrócić uwagę.

Faktycznie rożen nie jest konieczny - chociaz ja teraz to głównie do opiekania papryki uzywam ... :roll: ....
Lubię opcję podłużnego grzejnika lub mozliwośc połączenia dwóch grzejników; to sie dobrze sprawdza w przypadku pieczenia mięs lub duzego naczynia do gotowania na parze....ale wszystko zależy od intensywności gotowania i wydziwiania...
Ja lubie wszelkiego rodzaju elektronikę więc pewnie chciałabym całe sterowanie mieć w kilku przyciskach, ale to w sumie zadna rewelacja bo dostepne i w gazowych i w elekrtycznych...
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

biedronka2003
Donośnie
Donośnie

Postprzez biedronka2003 » 9 lipca 2005, o 08:20

Ja mam na prad i jestem bardzo zadowolona, nie wiem czy potrafilabym wrocic na gazowa. Jak tylko "wyczujesz" swoja kuchenke to bedziesz wiedziala co i jak gotowac, zeby za duzo nie pilnowac a i zeby sie nie przypalilo.
Obrazek
Obrazek

aqulia
Szeptem
Szeptem

Postprzez aqulia » 25 lipca 2005, o 12:38

Też mam elektryczną i jestem bardzo zadowolona. Dla mnie bardzo ważna jest funkcja blokowania płyty, tak żeby dziecko nie mogło włączyć. Ja mam Gorenje płyta jest oddzielnie, piekarnik zabudowany oddzielnie, wyżej, więc nie trzeba się schylać żeby zobaczyć jak się tam potrawa miewa. No i dziecko też sobie nie otworzy żeby zajrzeć:)
Agnieszka i...
Obrazek
Obrazek

Powrót do Cztery kąty