...zależy od uczciwości firmy i gramatudy wełny. Generalnie nie pwinno nic szeleścić! Zależy to od wypełnienia materaca i kołdry. W kołdrze z jest delikatna ocieplina która sprawia że kołdra sie nie przetrze przy użytkowaniu. Minimalna sensowna gramatura to 550 g wełny w /m2. Mim zdaniem ważny jest też znak Woolmark(czysta żywa wełna) W związku z tym musi to ciut ważyć, ale nie tak że nie da się spać. Różnica jest taka między pokazami a sklepem - iż w sklepie prawie...zawsze są jakieś dodatki niewełniane co sprawia że istnieją przypadki strasznego pocenia się, bardziej niż zwykle w takim zestawie. Pracuję 9 lat w tej branży i wiele już różnych produktów widziałem, po prostu, a co sie nasłuchałem...

. Fakt jest taki że wełna faktycznie ma właściwości lecznicze, pomaga w wielu schorzeniach, natomiast cena i produkt....to już inna bajka:). Im firma ma więcej ludzi i sprzętu na utrzymaniu - tym droższe zestawy. Ja obecnie mam kilku prezenterów i sklep w zachodniopomorskim. Najdroższy zestaw kosztuje u mnie 2400zł(kaszmir:), natomiast standardowe są po 1600, do 1900zł. Najpopularniejszy jest camel/kaszmir, taka mieszanka.
Jak są jakieś pytania, piszcie:)