Nutramigen odkupię - każdą ilość

Kupię, sprzedam, zamienię, polecam!

Moderatorzy: kontrafalda, Baska

Jagoda-mama-Oli
Szeptem
Szeptem

Nutramigen odkupię - każdą ilość

Postprzez Jagoda-mama-Oli » 6 lipca 2007, o 15:13

Pediatra zażądała ode mnie zaświadczenia, że dziecko nadal MUSI pić Nutramigen. Zanim takie zaświadczenie uda mi się załatwić minie pewnie pół roku - wizytę wyznaczono nam na 16 listopada. W związku z tym bardzo proszę wszystkie osoby, które mają Nutramigen "na zbyciu" o odsprzedanie go. Koszty przesyłki oczywiście pokryję.
Jagoda

czarnaMa
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez czarnaMa » 6 lipca 2007, o 15:27

Pediatra zażądała zaświadczenia? A kto niby miałby je wystawić, jak nie ona sama?
To jakaś paranoja, zmień pediatrę i czym prędzej biegnij do apteki!
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 6 lipca 2007, o 16:02

:o
A do kogo się czeka po zaświadczenie?

aplusd
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez aplusd » 6 lipca 2007, o 16:03

tak na marginesie - ja bez problemu kupowałam Nutramigen bez recepty. Był trochę droższy, to prawda, ale nie dużo.
Obrazek
Obrazek

Jagoda-mama-Oli
Szeptem
Szeptem

Postprzez Jagoda-mama-Oli » 6 lipca 2007, o 22:07

Zaświadczenie o alergii, bądź nietolerancji, wystawia alergolog lub gastroenterolog/gastrolog. Ola jest pod opieką poradni gastro.
Generalnie pediatra w pewnym sensie może mieć rację, że domaga się takiego zaświadczenia. Po pierwsze, rzeczywiście musi mieć podstawę do wypisywania recept ze zniżką, po drugie Ola ma już 4,5 roku i teoretycznie powinna już "wyrosnąć" z tzw. skazy białkowej. Oczywiście, nie musiała "wyrosnąć" (nie wyrosła), ale nie szokuje mnie to jakoś bardzo, że pediatra chce mieć na to zaświadczenie. Chodzi mi raczej o to, że termin wizyty u gastroenterologa wyznaczono nam dopiero na listopad. Zmiana lekarza to ryzykowne posunięcie, bo nowy lekarz może okazać się tak samo "ostrożny".
Co do ceny Nutramigenu - dla mnie jest to istotna różnica, czy płacę za puszkę 15 zł czy 30 zł zwłaszcza, że na miesiąc potrzebujemy co najmniej 6 puszek.
Jagoda

Melba
Administrator
Administrator

Postprzez Melba » 6 lipca 2007, o 22:10

Przepraszam, ale jedyne, co mi przychodzi do głowy, to zamiast tracić na pełnopłatnych puszkach - iść/ wezwać pediatrę prywatnie i zainwestować w to, żeby wypisał recepty na pół roku. Myślę, że jeśli nawet taka wizyta kosztuje kilkadziesiąt / sto zł (nie wiem, gdzie mieszkacie) - to to się zwróci.
Obrazek
Obrazek

atlantis75
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez atlantis75 » 6 lipca 2007, o 22:17

Skoro termin do gastrologa wyznaczono na listopad, tym bardziej pediatra powinna iść Ci na rękę. Mój lekarz rodzinny bez zajaknięcia wypisuje mi leki na astmę (refundowane; za lek, który zapłaciłabym 300 zł bez zniżki płacę ok. 3 zł) i żadnego zaświadczenia od pulmunologa nie muszę mieć. Pierwsze słyszę, żeby lekarz wymagał zaświadczenia z poradni specjalistycznej podczas wypisywania mleka modyfikowanego. Jeśli już, to specjalista powinien wystawić Ci list konsultacyjny, w którym poinformuje pediatrę, że córka powinna spożywać Nutramigen do pewnego roku życia. ewentualnie informację można wpisać do książeczki zdrowia dziacka. I to powinno podeiatrze wystarczać, do wypisywania recept na mleko. Znajac realia oczekiwania w kolejkach do specjalistów - lekarka zachowuje się nie fair. Jest to po prostu utrudnianie pacjentowi życia...
Obrazek
Obrazek

czarnaMa
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez czarnaMa » 6 lipca 2007, o 22:40

6 puszek na miesiąc? :o
Czy Twoja córka jada tylko mleko?
Obrazek
Obrazek

kontrafalda
Nieposkromiony wrzaskun
Nieposkromiony wrzaskun

Postprzez kontrafalda » 6 lipca 2007, o 22:53

czarnaMa napisał(a):6 puszek na miesiąc? :o
Czy Twoja córka jada tylko mleko?

Nie wiem, jaką pojemność ma Nutramigen, ale u nas 6 kartonów mleka w miesiącu też schodzi (a może nawet więcej, szczerze mówiąc nie liczę :x ).

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 6 lipca 2007, o 22:55

do roku czasu dzieci "mogą" bezkarnie pić Nutramigen, powyżek roku potrzebne jest zaświadczenie o celeowości dalszych recept tzn zaświadczenie od specjalisty - uzuasadnienie zniżki ale.... prywatna wizyta u gastro czy alergologa załatwi temat - zaświadczenie dostaniecie od ręki - i po kłopocie, specjalista aby wystawic w/w zaswiadczenie nie potrzebnuje wykonywac dodatkowych badań.
A tak swoja droga nie ma to jak "pomocna" służba zdrowia, strajk włoski czy co?
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

Jeżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek.
— Juan Ramón Jiménez

Jagoda-mama-Oli
Szeptem
Szeptem

Postprzez Jagoda-mama-Oli » 7 lipca 2007, o 22:46

Nie wiem, czy 6 puszek na miesiąc to dużo. Puszka wystarcza średnio na 4-5 dni. Zważywszy, że jest to praktycznie jedyne źródło wapnia, Ola wypija dziennie 2x250 ml, czyli dwie szklanki. Czy to dużo? Nie wydaje mi się.
Co do wydania zaświadczenia od pierwszego z brzegu specjalisty, mam poważne wątpliwości, czy w "tych czasach" ktoś lekką ręką wypisze takie zaświadczenie, praktycznie "na gębę".
Dodam, że w ubiegłym roku musiałam donieść także zaświadczenie od pulmonologa, że dziecko przyjmuje leki p/astmie, bo tylko na tej podstawie są one przepisywane ze zniżką (duuuużą zniżką). Zaświadczenie od gastroenterologa ostatnio składałam 2 lata temu, więc teoretycznie Ola może już NIE MUSIEĆ pić Nutramigenu.
Jagoda

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 7 lipca 2007, o 23:08

Jagoda-mama-Oli napisał(a):Co do wydania zaświadczenia od pierwszego z brzegu specjalisty, mam poważne wątpliwości, czy w "tych czasach" ktoś lekką ręką wypisze takie zaświadczenie, praktycznie "na gębę".

najlepiej sprawdzić

Jagoda-mama-Oli napisał(a):Dodam, że w ubiegłym roku musiałam donieść także zaświadczenie od pulmonologa, że dziecko przyjmuje leki p/astmie, bo tylko na tej podstawie są one przepisywane ze zniżką (duuuużą zniżką). Zaświadczenie od gastroenterologa ostatnio składałam 2 lata temu, więc teoretycznie Ola może już NIE MUSIEĆ pić Nutramigenu.

Jeżeli skaladałaś zaświadczenie od pulmunologa dot. astmy, to jeżeli astma ma podłoże alergiczne jest to jednoznaczne z wymaganym zaświadczeniem.
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

— Juan Ramón Jiménez

Jagoda-mama-Oli
Szeptem
Szeptem

Postprzez Jagoda-mama-Oli » 7 lipca 2007, o 23:22

Chyba nie zrozumiałam, co dokładnie masz na myśli?
Jagoda

JaMaska
Obsesyjna gaduła
Obsesyjna gaduła

Postprzez JaMaska » 7 lipca 2007, o 23:52

Nie wiem, któej częsci nie zrozumiałaś więc obie w wersjach rozszerznych:

JaMaska napisał(a):
Jagoda-mama-Oli napisał(a):Co do wydania zaświadczenia od pierwszego z brzegu specjalisty, mam poważne wątpliwości, czy w "tych czasach" ktoś lekką ręką wypisze takie zaświadczenie, praktycznie "na gębę".

najlepiej sprawdzić

najlepiej sprawdzić a nie gdybać czyli działać a nie gadać, że "i tak się nie uda"

JaMaska napisał(a):
Jagoda-mama-Oli napisał(a):Dodam, że w ubiegłym roku musiałam donieść także zaświadczenie od pulmonologa, że dziecko przyjmuje leki p/astmie, bo tylko na tej podstawie są one przepisywane ze zniżką (duuuużą zniżką). Zaświadczenie od gastroenterologa ostatnio składałam 2 lata temu, więc teoretycznie Ola może już NIE MUSIEĆ pić Nutramigenu.

Jeżeli skaladałaś zaświadczenie od pulmunologa dot. astmy, to jeżeli astma ma podłoże alergiczne jest to jednoznaczne z wymaganym zaświadczeniem.

Jeżeli składałaś zaświadczenie od pulmunologa czyli od specjalisty, uprawniające lekarza rdzinnego/pediatrę/ lekarza POZu do wypisywania recept ze zniżką na leki p/astmie, natomiast astma Twojego dziecka ma podłoże alergiczne to takie zaświadczenie jest równoznaczne z tym, że Twoje dziecko jest alergikiem a co za tym idzie recepta na "P" na Nutramigen (czyli ze zniżką) jest uzusadniona i nie potrzeba dodatkowego zaświadczenia od gastroenterologa.
Lekarz może jednorazowo wypisac receptę na 3 miesiące leczenia/ terapii a żeby wszystko było poprawne prawnie na recepcie powinno być wypisane dawkowanie czyli w przypadku Twojego dziecka 2*250ml lub 2*8miarek (nie pamiętam jak dokładnie wypisuje sie dawkowanie w przypadku Nutramigenu)
Uściski
JaMaska i Mysza

Obrazek

— Juan Ramón Jiménez

Jagoda-mama-Oli
Szeptem
Szeptem

Postprzez Jagoda-mama-Oli » 8 lipca 2007, o 00:12

Wiesz, to chyba nie do końca tak jest, bo przecież dziecko może mieć astmę lub pyłkowicę, a alergii na białko krowie nie. Nawet znam takie przypadki. Więc wydaje mi się, że alergia wziewna/astma nie jest wystarczającym powodem do wypisywania recept ze zniżką na Nutramigen.
Podobnie wygląda sytuacja z azs. Udało mi się zdobyć zaświadczenie od dermatologa, że Ola "choruje i leczy się na azs", ale dermatolog przyznał, że nie jest to jednoznaczne z tym, że musi pić Nutramigen. Celowo go o to pytałam. Oczywiście, jeżeli po spożyciu mleka krowiego (nabiału w jakiejkolwiek postaci), obajwy azs na skórze nasilają się to jest to "jakiś dowód", ale już np. dermatolog nie może wystawić zaświadczenia, że Ola musi pić Nutramigen, bo takowe zaświadczenie może wystawić tylko alergolog lub gastrolog :( .
Jagoda

Następna strona

Powrót do Centrum handlowe